Η Βαυαρία πληρώνει 9,8 δισεκατομμύρια για άλλα κρατίδια

Ο Μάρκους Ζέντερ απειλεί εδώ και καιρό τη Βαυαρία με νέα αγωγή κατά της οικονομικής εξίσωσης των ομόσπονδων κρατιδίων.

Τώρα είναι διαθέσιμα τα πιο πρόσφατα στοιχεία δισεκατομμυρίων – και δίνουν νέα ώθηση στα σχέδια.

Πέρυσι, η Βαυαρία κατέβαλε σχεδόν δέκα δισεκατομμύρια ευρώ στο σύστημα δημοσιονομικής εξισορρόπησης των ομόσπονδων κρατιδίων – και έτσι για άλλη μια φορά πολύ περισσότερα από τα μισά.

Αυτό προκύπτει από τους τρέχοντες υπολογισμούς του βαυαρικού υπουργείου Οικονομικών. Ως εκ τούτου, η Βαυαρική κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αγωγή.

“Η Βαυαρία αναμένεται να επωμιστεί πάνω από το ήμισυ της συνολικής εξισορρόπησης και πάλι το 2022 με περισσότερα από 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Albert Füracker (CSU) στην Deutsche Presse-Agentur.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η εξίσωση της δημοσιονομικής ισχύος είχε φθάσει σε νέο υψηλό επίπεδο το 2022.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο συνολικός όγκος ανέρχεται σε περίπου 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ – το ποσό αυτό αναδιανεμήθηκε έτσι στο πλαίσιο αυτού του συστήματος εξισορρόπησης μεταξύ οικονομικά ισχυρών και οικονομικά ασθενέστερων ομόσπονδων κρατιδίων.

“Η Βαυαρία υποστηρίζει την αλληλεγγύη, αλλά η αλληλεγγύη και η ατομική ευθύνη πρέπει να είναι ισορροπημένες”, δήλωσε ο Füracker.

Στην περίπτωση της εξίσωσης των οικονομικών πόρων, η ισορροπία αυτή συνεχίζει να μειώνεται. Τα πράγματα δεν μπορούσαν να συνεχιστούν έτσι.

“Ως εκ τούτου, εξετάζουμε όλες τις πολιτικές και νομικές επιλογές δράσης που έχουμε στη διάθεσή μας”, δήλωσε ο πολιτικός του CSU. “Μια πιθανή καταγγελία στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο προετοιμάζεται ήδη”.

Ο Markus Söder (CSU) και ο Füracker είχαν απειλήσει πρόσφατα επανειλημμένα με νέα αγωγή κατά του συστήματος δημοσιονομικής εξίσωσης – που παλαιότερα ονομαζόταν Länderfinanzausgleich.

Πρόσφατα, ο Ζέντερ επιβεβαίωσε τα σχέδια αυτά στην κλειστή συνεδρίαση του CSU στην Μπούντεσταγκ στο Seeon.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η ίδια η Βαυαρία έχει λάβει 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τότε που δημιουργήθηκε το ομοσπονδιακό σύστημα δημοσιονομικής εξισορρόπησης – τα πρώτα χρόνια.

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, το κρατίδιο έχει καταβάλει περισσότερα από 108 δισεκατομμύρια ευρώ στο ταμείο. Η Βαυαρία συμβάλλει έτσι μαζικά στην ευημερία ολόκληρης της Γερμανίας, αναφέρεται.

Τα τελευταία χρόνια, οι πληρωμές της Βαυαρίας στο σύστημα δημοσιονομικής εξισορρόπησης συνέχισαν να αυξάνονται. Το 2018 ήταν 6,67 δισ. ευρώ, το 2019 6,70 δισ. ευρώ, το 2020 περίπου 7,77 δισ. ευρώ και το 2021 9,04 δισ. ευρώ.

Η Βαυαρία -μαζί με την Έσση- είχε ήδη καταθέσει το 2013 αγωγή κατά του συστήματος φορολογικής εξίσωσης των τότε κρατιδίων.

Ωστόσο, τα δύο κρατίδια απέσυραν την αγωγή τους το 2017 μετά την αναδιοργάνωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων.

Χωρίς τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε τότε, οι πληρωμές της Βαυαρίας θα είχαν αυξηθεί ακόμη ταχύτερα, είχε τονίσει επανειλημμένα η κυβέρνηση του κρατιδίου.

Αλλά δεν μπορούσε πλέον να συνεχίσει έτσι, είπε. Ο Ζέντερ είχε πει σε μια εσωτερική συνεδρίαση του CSU το φθινόπωρο ότι η Βαυαρία ήταν ο καλός Σαμαρείτης της Γερμανίας – αλλά τώρα χρειαζόταν ένα ανώτατο όριο.

Η Βαυαρία θέλει επίσης να κινηθεί νομικά κατά του σχεδιασμού του φόρου κληρονομιάς. Το βαυαρικό υπουργικό συμβούλιο είχε ήδη αποφασίσει επίσημα κάτι τέτοιο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης