Υποχρεωτικοί οι σύγχρονοι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας

Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε: Οι έξυπνοι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνουν υποχρεωτικοί στη Γερμανία έως το 2032. Η εγκατάσταση θα πρέπει να κοστίζει στα νοικοκυριά όχι περισσότερο από 20 ευρώ.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να καταστήσει υποχρεωτική την εγκατάσταση σύγχρονων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας.

Την Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο θα συζητηθεί τώρα στο κοινοβούλιο.

Το αργότερο έως το 2032, οι ευφυείς μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας – οι λεγόμενοι έξυπνοι μετρητές – θα χρησιμοποιούνται σε παγγερμανικό επίπεδο.

Κατά την άποψη του Υπουργείου Οικονομίας, οι νέοι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν προϋπόθεση για να λειτουργήσει η ενεργειακή μετάβαση – επειδή η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο αυξομειώνεται.

Οι συσκευές παρέχουν μόνιμα δεδομένα σχετικά με την τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις εταιρείες ενέργειας, οι οποίες στη συνέχεια θα είναι σε θέση να ελέγχουν καλύτερα το δίκτυο.

Ο Habeck προωθεί νέους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας

Επιπλέον, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, από το 2025 θα προσφέρονται ευέλικτα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό σημαίνει: αν υπάρχει πολλή ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο, μπορεί να γίνει φθηνότερη – αν υπάρχει λίγη ηλεκτρική ενέργεια, ακριβότερη.

Η ιδέα πίσω από αυτό: Συσκευές που δεν χρειάζεται απαραίτητα να λειτουργούν θα μπορούσαν να ενεργοποιούνται αυτόματα μόνο όταν υπάρχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια – για παράδειγμα αντλίες θερμότητας, πλυντήρια ρούχων ή σταθμοί φόρτισης για ηλεκτρονικά αυτοκίνητα.

“Η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον τομέα των μεταφορών και αντλιών θερμότητας στα κτίρια απαιτούν μια έξυπνη σύνδεση μεταξύ της παραγωγής και της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck (Πράσινοι).

“Το μελλοντικό μας ενεργειακό σύστημα θα γίνει πολύ πιο ευέλικτο και συνεπώς πιο πολύπλοκο, και γι’ αυτό χρειαζόμαστε έξυπνους μετρητές και ψηφιοποίηση της ενεργειακής μετάβασης”.

Τα τέλη για τους έξυπνους μετρητές θα είναι περιορισμένα

Το ενδιαφέρον για τη νέα τεχνολογία είναι μέχρι στιγμής μέτριο: στο τέλος του 2021, μόνο 133.500 έξυπνοι μετρητές είχαν εγκατασταθεί σε όλη τη Γερμανία – σε σύνολο πάνω από 53 εκατομμύρια μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας – σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων.

Στο μέλλον, τα νοικοκυριά δεν θα χρεώνονται πλέον για το πλήρες κόστος της τεχνολογίας μέτρησης.

Ενώ μέχρι τώρα, 100 ευρώ ετησίως ήταν μερικές φορές απαιτητά για έναν έξυπνο μετρητή, ο νέος νόμος περιορίζει το τέλος σε 20 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, το κόστος θα μετακυλιστεί σε όλους τους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των τελών δικτύου.

Κριτική των έξυπνων μετρητών

Η κριτική για τον νέο κανονισμό προέρχεται από ομάδες προστασίας των καταναλωτών. Ανησυχούν για τον όγκο των δεδομένων που θα διαβιβαστούν στις εταιρείες. Επιπλέον, οι χάκερ θα μπορούσαν να διεισδύσουν στα συστήματα.

Επιπλέον, υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το μικρότερο νοικοκυριό έχει νόημα.

Ο Detlef Fischer της Βαυαρικής Ένωσης Ενεργειακής Βιομηχανίας δήλωσε ότι για τις ανάγκες των διαχειριστών του δικτύου θα ήταν στην πραγματικότητα αρκετό να ελέγχεται έξυπνα, για παράδειγμα, ένα κιβώτιο διακοπτών στον μετασχηματιστή του τοπικού δικτύου. Εξάλλου, τα νέα ηλεκτρονικά χρειάζονται συντήρηση.

Και οι έξυπνοι μετρητές καταναλώνουν και οι ίδιοι ηλεκτρική ενέργεια – σύμφωνα με μελέτη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (UBA), κατά μέσο όρο 26 κιλοβατώρες ετησίως, τρεις φορές περισσότερο από έναν συμβατικό μετρητή.

Επιπλέον, η διάρκεια ζωής των ηλεκτρονικών είναι περιορισμένη. Η UBA υποθέτει μέσο όρο δώδεκα ετών.

Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ιταλία, οι οποίες εξόπλισαν όλα τα νοικοκυριά με έξυπνους μετρητές από νωρίς, τους αντικαθιστούν ήδη πλήρως για πρώτη φορά.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.