Πώς μπορείτε να αλλάξετε πάροχο ασφάλισης αυτοκινήτου στη Γερμανία;

Κανονικά, αν θέλετε να αλλάξετε την ασφάλεια αυτοκινήτου σας στη Γερμανία, πρέπει να ενημερώσετε τον ασφαλιστή σας τουλάχιστον ένα μήνα πριν από το τέλος του έτους – είτε στις 30 Νοεμβρίου είτε πριν από αυτές.

Αν όμως δεν προλάβατε αυτή την προθεσμία, μπορεί να έχετε ακόμα τη δυνατότητα να αλλάξετε πάροχο.

Δικαίωμα καταγγελίας σε περίπτωση αύξησης των ασφαλίστρων αυτοκινήτου

Η γερμανική ένωση αυτοκινητιστών ADAC υπενθυμίζει ότι πολλοί οδηγοί στη Γερμανία ενδέχεται να είναι ακόμη σε θέση να μεταβούν σε νέο πάροχο ασφάλισης αυτοκινήτου το νέο έτος, ακόμη και αν έχασαν την προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου για την καταγγελία του συμβολαίου τους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, εάν ο πάροχος ασφάλισης έχει αυξήσει το ασφάλιστρο για το επόμενο έτος, ισχύει ένα ειδικό δικαίωμα καταγγελίας, το οποίο δίνει στους πελάτες έναν επιπλέον μήνα για να μεταβούν σε νέο πάροχο.

Αυτό ισχύει για την ασφάλιση αυτοκινήτου έναντι τρίτων, τη μερική ασφάλιση και τη γενική ασφάλιση, εάν το ασφάλιστρο αυξήθηκε χωρίς να αυξηθεί το εύρος των υπηρεσιών ή εάν η αλλαγή του τύπου του οχήματος ή της περιφερειακής κατηγορίας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του τέλους.

Εάν έχετε υφιστάμενο ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου, θα πρέπει ήδη να έχετε λάβει ειδοποίηση από τον πάροχό σας (συνήθως ταχυδρομικώς) με την ανάλυση των ασφαλίστρων σας για το επόμενο έτος.

Έχετε προθεσμία ενός μηνός από την παραλαβή αυτής της επιστολής για να ζητήσετε εγγράφως την καταγγελία, αναφέροντας ως λόγο την αύξηση των τελών.

Οι οδηγοί στη Γερμανία επιδιώκουν να αλλάξουν ασφαλιστή καθώς το κόστος αυξάνεται

Σύμφωνα με την ADAC, κάθε τρίτος οδηγός στη Γερμανία σκέφτεται να αλλάξει ασφαλιστικό φορέα φέτος, καθώς η κρίση του κόστους ζωής συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά και οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα.

Το κόστος της ασφάλισης αυτοκινήτου αυξάνεται κάθε χρόνο στη Γερμανία, όπως και όλα όσα σχετίζονται με την οδήγηση – από τα καύσιμα και τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι τα ανταλλακτικά του αυτοκινήτου και τους τεχνικούς ελέγχους.

Η Γενική Ένωση Ασφαλιστών (GDV) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η τιμή των ανταλλακτικών για τα αυτοκίνητα έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 55% από το 2013 και κατά 8% μόνο το τελευταίο έτος, ενώ η τιμή των καυσίμων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ το 2022.

Σύμφωνα με την ADAC, αν σκέφτεστε να αλλάξετε ασφαλιστή, είναι σημαντικό να συγκρίνετε όχι μόνο το κόστος αλλά και το επίπεδο κάλυψης που προσφέρουν οι διάφοροι πάροχοι.

Η επιλογή υψηλότερης απαλλαγής με αντάλλαγμα χαμηλότερα ασφάλιστρα μπορεί να φαίνεται δελεαστική, αλλά είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά μετρητά στον τραπεζικό σας λογαριασμό για να καλύψετε το πλήρες ποσό, σε περίπτωση που χρειαστεί να προβείτε σε απαίτηση.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.