Δικαστήριο: Αντισυνταγματική η αύξηση χρηματοδότησης κομμάτων

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε άκυρη την αύξηση της χρηματοδότησης των κρατικών κομμάτων κατά 25 εκατομμύρια ευρώ…

Η αύξηση στα 190 εκατομμύρια ευρώ ετησίως εκείνη την εποχή, η οποία αποφασίστηκε το 2018 από τις κυβερνητικές παρατάξεις της Bundestag, ήταν αντισυνταγματική, αποφάνθηκε την Τρίτη το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας στην Καρλσρούη.

Αυτό σημαίνει ότι το παλαιό ανώτατο όριο ισχύει επίσης αναδρομικά.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ 216 βουλευτών των Πρασίνων, του Κόμματος της Αριστεράς και του FDP – όλα κόμματα της αντιπολίτευσης εκείνη την εποχή.

Είχαν επανεξετάσει τη συνταγματικότητα της αύξησης. Παρόλο που οι ίδιοι επωφελούνται εξίσου από την αύξηση, τη θεωρούσαν δυσανάλογη.

Η χρηματοδότηση εξαρτάται από τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών

Με τις ψήφους της CDU/CSU και του SPD, η Μπούντεσταγκ είχε ψηφίσει τότε την πλουσιοπάροχη αύξηση.

Τα κόμματα το αιτιολόγησαν αυτό κυρίως με τις αυξανόμενες προκλήσεις που θέτει η ψηφιοποίηση, όπως οι χάκερς, οι ψευδείς ειδήσεις και η προστασία των δεδομένων στο διαδίκτυο.

Για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε τέτοια καθήκοντα, χρειάζονται περισσότερα χρήματα.

Το υπόβαθρο της διαδικασίας είναι δύο όρια για το μερίδιο του κράτους στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Αυτό επαναπροσδιορίστηκε μετά από απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου το 1992.

Το πόσα χρήματα παίρνουν τα κόμματα από το κράτος εξαρτάται κυρίως από το πώς τα πήγαν στις προηγούμενες εκλογές.

Η κρατική χρηματοδότηση προσαρμόζεται στο ρυθμό του πληθωρισμού, οπότε αυξάνεται τακτικά. Άλλες πηγές εσόδων είναι οι συνδρομές των μελών και οι δωρεές.

Το AfD παραπονέθηκε επίσης

Ένα απόλυτο ανώτατο όριο για τη μερική κρατική χρηματοδότηση καθορίζει το ποσό που καταβάλλεται σε όλα τα μέρη που το δικαιούνται.

Αυτό ήταν το αντικείμενο της διαδικασίας στην Καρλσρούη. Πέρυσι, μετά από προσαρμογή 2,5%, το ποσό αυτό ανήλθε σε 205.050.704 ευρώ.

Δεδομένου ότι ο βασικός νόμος απαγορεύει την κατά κύριο λόγο κρατική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, το μερίδιο του κράτους δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό που τα ίδια τα κόμματα παράγουν – για παράδειγμα, μέσω συνδρομών μελών και δωρεών. Αυτό είναι το σχετικό ανώτατο όριο.

Το AfD είχε επίσης καταθέσει καταγγελία στην Καρλσρούη. Επέκρινε τον μεγάλο συνασπισμό για την ψήφιση του νόμου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που δεν έμεινε χρόνος για αντιπολίτευση.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης