Απομόνωση – Μάσκες – Τεστ: Τι ισχύει στη Γερμανία;

Γερμανία Κορωνοϊός Covid -Απομόνωση - Μάσκες - Τεστ

Η πανδημία Corona έχει περάσει στο παρασκήνιο για τους περισσότερους ανθρώπους προς το παρόν. Ωστόσο, τα προληπτικά μέτρα εξακολουθούν να είναι κατάλληλα στην καθημερινή ζωή – ειδικά τώρα το φθινόπωρο.

Απομόνωση – Μάσκες – Τεστ: Τι ισχύει και που στη Γερμανία; Μια επισκόπηση..

Ο κοροναϊός έχει εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό από τις κύριες ειδήσεις. Δυστυχώς, η πανδημία δεν το έκανε.

Παρόλο που ορισμένοι μιλούν πλέον για μια ενδημική φάση της ιογενούς νόσου, όπως ο επικεφαλής της STIKO Thomas Mertens, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί μολυσμένοι άνθρωποι και επίσης σοβαρή πορεία της νόσου.

Μια ασθένεια θεωρείται ενδημική εάν εμφανίζεται μόνιμα σε μια περιοχή με σχετικά σταθερό αριθμό κρουσμάτων, όπως η γρίπη.

Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) συνιστά στα ομοσπονδιακά κρατίδια να διατάξουν πενθήμερη απομόνωση για τα μολυσμένα άτομα

Μια επείγουσα σύσταση είναι να τερματιστεί η αυτοαπομόνωση μετά μόνο εάν το (αυτο)τεστ είναι αρνητικό. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης θα πρέπει επίσης να μην είχαν συμπτώματα για 48 ώρες πριν από τη διενέργεια του τεστ.

Τέσσερα ομοσπονδιακά κρατίδια έχουν πλέον συμφωνήσει να καταργήσουν την απαίτηση απομόνωσης για τα άτομα που έχουν μολυνθεί από την Corona: Βάδη-Βυρτεμβέργη, Βαυαρία, Έσση και Σλέσβιχ-Χολστάιν.

Γερμανία: 4 ομοσπονδιακά κρατίδια τερματίζουν την καραντίνα

Ο υπουργός Υγείας Klaus Holetschek ονόμασε την 16η Νοεμβρίου ως ημερομηνία κατάργησης στη Βαυαρία. Αντί της γενικής υποχρέωσης απομόνωσης των ατόμων που έχουν εξεταστεί θετικά, θα υπάρξουν κοινές συστάσεις.

Οι συστάσεις αυτές προβλέπουν, για παράδειγμα, ότι τα άτομα που έχουν θετικό τεστ πρέπει να φορούν μάσκα εκτός του σπιτιού τους – εκτός από τους εξωτερικούς χώρους, όπου μπορεί να διατηρηθεί μια ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου.

Προβλέπεται επίσης ότι τα άτομα με θετικό τεστ δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να εισέρχονται σε ιατρικές και νοσηλευτικές εγκαταστάσεις ως επισκέπτες.

Πώς δικαιολογούν τα κρατίδια την κατάργηση – και ποιες είναι οι αντιδράσεις;

Τα τέσσερα κρατίδια δικαιολόγησαν την απόφασή τους με μειωμένα ποσοστά μόλυνσης, αποτελεσματικό εμβολιασμό, βασική ανοσία στον πληθυσμό άνω του 90%, πολύ σπάνια σοβαρά περιστατικά της νόσου και αποτελεσματικά αντιιικά φάρμακα.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach, από την άλλη πλευρά, χαρακτήρισε το βήμα των κρατιδίων ως λάθος, διότι θα οδηγήσει σε ένα συνονθύλευμα σε όλη τη Γερμανία. Η απόφαση έρχεται “σε ακατάλληλη στιγμή”.

Είπε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ιατρικός λόγος να μην υπάρχει υποχρεωτική απομόνωση. Μεταξύ άλλων λόγων, ο Lauterbach ανέφερε ένα “πιθανότατα σοβαρό χειμερινό κύμα”.

Τι γίνεται με τις υποχρεωτικές μάσκες στη Γερμανία;

Η μάσκα FFP2 είναι υποχρεωτική στα νοσοκομεία, στις εγκαταστάσεις περίθαλψης, στα ιατρεία και σε άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης σε όλη τη Γερμανία.

Ωστόσο, σε δήλωσή του, το Bundesrat τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της απαίτησης της μάσκας FFP2 για τους κατοίκους των εγκαταστάσεων φροντίδας.

Θα απαλλαγούν τα γερμανικά κρατίδια από τις μάσκες στα ΜΜΜ;

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη και η Έσση ανέτρεψαν τον κανόνα με δική τους πρωτοβουλία. Υπάρχει επίσης μια παγγερμανική απαίτηση για μάσκα FFP2 για τις δημόσιες μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.

Τα παιδιά έως έξι ετών εξαιρούνται, ενώ μια ιατρική μάσκα αρκεί έως την ηλικία των 13 ετών. Μια χειρουργική μάσκα είναι επίσης επαρκής για το προσωπικό.

Η υποχρεωτική απαίτηση μάσκας στα αεροπλάνα καταργήθηκε τον Οκτώβριο.

Επιπλέον, όλα τα ομοσπονδιακά κρατίδια έχουν επίσης υποχρεωτική απαίτηση μάσκας στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στα περισσότερα αρκεί μια ιατρική μάσκα, αλλά συχνά συνιστάται μια μάσκα FFP2. Στο Βρανδεμβούργο και το Βερολίνο, η μάσκα FFP2 είναι υποχρεωτική στα λεωφορεία, τα τρένα και τα πλοία.

Πού εφαρμόζονται τα υποχρεωτικά Covid-test στη Γερμανία;

Από τα τέλη Ιουνίου, οι δυνατότητες δοκιμών είναι πιο στοχευμένες. Οι δωρεάν εξετάσεις είναι πλέον διαθέσιμες μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, διαφορετικά ισχύει υπέρβαση τριών ευρώ ανά ταχεία εξέταση.

Μια τέτοια εξέταση πολιτών, η οποία πρέπει να πληρωθεί, γίνεται σε όποιον θέλει να παρακολουθήσει μια εκδήλωση σε κλειστό χώρο την ημέρα της εξέτασης, σε όποιον έχει επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου ή σε όποιον έχει μια κόκκινη προειδοποιητική εφαρμογή Corona.

Σε παγγερμανικό επίπεδο, η υποχρεωτική εξέταση ισχύει για την εισαγωγή σε νοσοκομεία, καθώς και σε πλήρως και μερικώς νοσηλευόμενες μονάδες περίθαλψης και ανάλογους φορείς, καθώς και για τους υπαλλήλους υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής περίθαλψης – και για τους παρόχους υπηρεσιών που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες.

Η απαλλαγή των τριών ευρώ δεν ισχύει εδώ. Παιδιά κάτω των πέντε ετών, συγγενείς που φροντίζουν ή άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους δικαιούνται επίσης δωρεάν εξετάσεις.

Τα ομόσπονδα κρατίδια μπορούν επίσης να διατάξουν υποχρεωτικές εξετάσεις σε ορισμένες κοινωφελείς εγκαταστάσεις – όπως καταλύματα αιτούντων άσυλο, κέντρα κράτησης, παιδικούς σταθμούς, καθώς και σχολεία και κέντρα ημερήσιας φροντίδας.

Εάν η εξέταση ταχείας αντιγονικής εξέτασης είναι θετική, το εξεταζόμενο άτομο δικαιούται δωρεάν εξέταση PCR. Στην περίπτωση συμπτωματικών ατόμων, ο γιατρός αποφασίζει εάν θα πρέπει να διενεργηθεί τεστ PCR.

Το διάταγμα για το Corona Test λήγει στις 25 Νοεμβρίου. Μένει να δούμε αν θα δημιουργηθεί ένας κανονισμός παρακολούθησης.

Τι γίνεται με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον τομέα της υγείας της Γερμανίας;

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με βάση τις εγκαταστάσεις για τα άτομα που ασκούν επαγγέλματα υγείας λήγει την 1η Ιανουαρίου 2023. Δεν είναι σαφές αν θα παραταθεί στη συνέχεια.

Πολλά κρατίδια ζητούν τον τερματισμό της. Πρόσφατα, υπήρξαν πολλά κενά στην επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε κηρύξει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συμβατό με τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Πώς εξελίσσεται ο ιός στη Γερμανία;

Οι ακόμη σχετικά νέες υποομάδες omicron BQ.1 και BQ.1.1 ανιχνεύονται όλο και συχνότερα στη Γερμανία, αλλά το επίπεδο είναι ακόμη αρκετά χαμηλό.

Το ποσοστό του BQ.1.1 ήταν πάνω από 4% σε δείγμα από τις αρχές Νοεμβρίου, γράφει το RKI στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεσή του.

“Και σε άλλες χώρες, επίσης, η BQ.1.1 είναι ήδη μία από τις πιο συχνά ανιχνευόμενες υποομάδες, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση του φορτίου της νόσου με την εξάπλωση της BQ.1.1.”

Το ποσοστό της BQ.1 στην αξιολόγηση ήταν έτσι περίπου το ίδιο: λίγο κάτω από το 4%. Οι BQ.1 και BQ.1.1 είναι απόγονοι του BA.5 – της παραλλαγής Omikron που είναι υπεύθυνη για την πλειονότητα των λοιμώξεων στη Γερμανία εδώ και μήνες.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης