Τα χρήματα που έδωσε η Γερμανία για εμβόλια προκαλούν ίλιγγο

Η Γερμανία έχει παραγγείλει εμβόλια αξίας 13,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πανδημία Corona. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, αφού στις αρχές της εβδομάδας είχε αρνηθεί να παράσχει πληροφορίες για το θέμα…

Την Τρίτη, το BR24 είχε αναφέρει περίπου 36 εκατομμύρια ληγμένες δόσεις εμβολίου Corona στις κεντρικές αποθήκες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι οποίες πρέπει τώρα να καταστραφούν.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας (BMG) δεν αποκαλύπτει πόσο κοστίζουν οι ληγμένες δόσεις του εμβολίου, επικαλούμενο τη “συμβατικά συμφωνημένη εμπιστευτικότητα”.

Τώρα η BMG επιβεβαίωσε στο NDR, το WDR και την Süddeutscher Zeitung ότι παραγγέλθηκαν συνολικά 672 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Corona αξίας 13,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πλειονότητα των παραγγελιών υπό τον Jens Spahn

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των παραγγελιών εμβολίων που έχει γίνει πλέον γνωστό χρονολογείται από τη θητεία του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν (CDU).

Σύμφωνα με προηγουμένως απόρρητα έγγραφα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη παραγγείλει 556 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Corona συνολικής αξίας 10,05 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της θητείας του Σπαν.

Οι συμβάσεις που έχει συνάψει η Επιτροπή της ΕΕ με τους κατασκευαστές εμβολίων για όλα τα κράτη μέλη υπόκεινται σε αυστηρή εμπιστευτικότητα.

Μέχρι τώρα, είχαν γίνει γνωστές μόνο αποσπασματικές τιμές των εμβολίων. Τώρα, για πρώτη φορά, είναι διαθέσιμη μια λεπτομερής επισκόπηση των παραγγελιών για τα μεμονωμένα εμβόλια, η οποία δείχνει τις ακριβείς τιμές, τις ποσότητες και τις ημερομηνίες παραγγελίας.

Αύξηση των τιμών κατά 50% κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Οι αυξήσεις των τιμών των εταιρειών Biontech/Pfizer και Moderna εν μέσω της πανδημίας είναι εντυπωσιακές.

Τον Δεκέμβριο του 2020, για παράδειγμα, η Γερμανία παρήγγειλε σχεδόν 39 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από την Biontech/Pfizer σε τιμή περίπου 15,50 ευρώ ανά δόση.

Εννέα μήνες αργότερα, όταν η κυβέρνηση παρήγγειλε άλλες 168 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, η μία δόση κόστιζε ήδη περίπου 23,20 ευρώ κατά μέσο όρο – μια αύξηση περίπου 50%.

Μετά από μόλις τρεις μήνες, η Moderna αύξησε την τιμή κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό από 19,50 ευρώ σε 29,70 ευρώ.

Η Moderna δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την αύξηση των τιμών. Όταν ρωτήθηκε, η Biontech/Pfizer δήλωσε: “Μην βασίζεστε σε πληροφορίες που δεν μπορούν να επαληθευτούν (δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε τις πληροφορίες για τις τιμές)”.

Η φαρμακοβιομηχανία θεωρεί δικαιολογημένες τις τιμές

Σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, η εταιρεία με έδρα το Μάιντς έχει ξοδέψει περισσότερα χρήματα από όσα κέρδισε για χρόνια ερευνώντας νέα φάρμακα. Αυτή είναι τώρα η ανταμοιβή.

Και ο επικεφαλής της εταιρείας, Ugur Sahin, θέλει να διαθέσει αυτή την ανταμοιβή στην έρευνα νέων φαρμάκων.

Ο Σαχίν δεν ενδιαφέρεται για προσωπικά κέρδη. Και οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται επίσης στο γεγονός ότι η Γερμανία και η ΕΕ έχουν εγγράψει ακριβούς όρους στις συμβάσεις.

Αυτό έπρεπε απλώς να καλυφθεί με υψηλότερη τιμή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμάκων του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου, καθηγητής δρ Wolf-Dieter Ludwig, δεν θεωρεί ότι οι τιμές που έχουν χρεώσει η Moderna ή η Biontech/Pfizer για τα εμβόλιά τους είναι θεμελιωδώς επιλήψιμες, διότι είναι αρκετά συγκρίσιμες με τα εμβόλια κατά της γρίπης, για παράδειγμα.

Αυτό που ενοχλεί τον Ludwig, ωστόσο, είναι οι αυξήσεις των τιμών εν μέσω της πανδημίας.

“Στην πραγματικότητα θεωρώ ότι είναι επιπόλαιο, διότι ενόψει του οικονομικού κύκλου εργασιών, θα μπορούσε κανείς να παραμείνει στην παλιά τιμή”.

Ωστόσο, “χρειαζόμασταν τα εμβόλια” και “οι φαρμακευτικές εταιρείες μπόρεσαν να επιβάλουν αυτές τις τιμές”.

Οκτώ δόσεις εμβολίου ανά κάτοικο

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η Γερμανία έχει παραγγείλει 672 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Corona από την αρχή της πανδημίας.

Μεταφρασμένο, αυτό σημαίνει ότι έχουν παραγγελθεί οκτώ δόσεις εμβολίου για κάθε κάτοικο της Γερμανίας, από βρέφη έως ηλικιωμένους.

Ο Braun υποθέτει ότι η Γερμανία εξακολουθεί να έχει υποχρεώσεις αγοράς εμβολίων Corona αξίας δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος 2023.

“Αυτό είναι κατά πάσα πιθανότητα πάρα πολύ μεγάλο, έτσι ώστε να αναμένεται η καταστροφή ενός μεγάλου μέρους της προσφοράς”, λέει ο Braun.

Σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις, ο σημερινός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD), όπως και άλλοι υπουργοί Υγείας της ΕΕ, προσπαθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες να μειώσει σημαντικά τις παραγγελίες που έχουν δοθεί στους κατασκευαστές.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, η Επιτροπή της ΕΕ διαπραγματεύεται τώρα και με τους κατασκευαστές για τη μείωση της ποσότητας αγοράς για το 2023.

Το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο θα εξετάσει τις εντολές

Εν τω μεταξύ, το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο εξετάζει επίσης τις αγορές εμβολίων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Απαντώντας σε ερώτηση του BR, ο εκπρόσωπος Τύπου Jens Hamer δήλωσε:

“Το BRH σχεδιάζει να ελέγξει τον προσδιορισμό της ζήτησης και την παραγγελία των εμβολίων COVID-19 από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας”.

Το πότε θα ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος δεν είναι προβλέψιμο προς το παρόν, είπε.

Η Ομοσπονδιακή Ελεγκτική Υπηρεσία είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για τον έλεγχο της νομιμότητας και της αποτελεσματικότητας του συνόλου της δημοσιονομικής και οικονομικής διαχείρισης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.