Προσοχή-Γερμανία: Μεγάλη ανάκληση μπισκότων στο Tedi

Το discounter Tedi αναγκάζεται να ανακαλέσει μπισκότα λόγω επικίνδυνων ουσιών. Το εκρηκτικό γεγονός είναι ότι τα προϊόντα πωλούνται εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Αυξημένα επίπεδα 3-MCPD και glycidyl βρέθηκαν στα επηρεαζόμενα μπισκότα, σύμφωνα με δήλωση του discounter. Αυτά θεωρούνται καρκινογόνα.

Συγκεκριμένα επηρεάζονται τα μπισκότα Aldiva Unicorn, μια παρτίδα των οποίων έπρεπε ήδη να ανακληθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 για τον ίδιο λόγο. Πρόκειται για συσκευασίες μπισκότων με ημερομηνία λήξης 21.04.2023.

Τώρα αποδείχθηκε ότι οι αυξημένες τιμές εμφανίζονται σε πολύ περισσότερα προϊόντα. Η Tedi δημοσίευσε τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τα επηρεαζόμενα μπισκότα:

  • Στοιχείο: Μπισκότα μονόκερου Aldiva
  • Περιεχόμενο: 220 γραμμάρια
  • Όνομα: Wheels Unicorn
  • Αριθμός είδους: 12252002021000000150 και 107920020210000255
  • Προθεσμία ανάλωσης: 04.09.2023 έως 23.12.2023
  • Τιμή πώλησης: 1,50 ευρώ ή 2,55 ευρώ
  • Κατασκευαστής: Modern Chocolate GmbH

Τα μπισκότα πωλήθηκαν από τις 17.09.2021 έως τις 20.01.2023 – δηλαδή περίπου ενάμιση χρόνο – σε όλα τα υποκαταστήματα σε όλη τη Γερμανία.

Τα 3-MCPD και glycidyl είναι οι λεγόμενοι εστέρες λιπαρών οξέων που σχηματίζονται κατά την παραγωγή και την επεξεργασία των τροφίμων – ιδίως στα φυτικά έλαια και λίπη.

Εμφανίζονται όταν τα τρόφιμα που περιέχουν λίπος και ταυτόχρονα αλάτι εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διαδικασία παρασκευής.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου (BfR), τα προϊόντα αρτοποιίας, τα αλείμματα, οι παιδικές τροφές, οι τηγανητές πατάτες ή οι σάλτσες καρυκεύματος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε υπερβάσεις οριακών τιμών.

Αυξημένες συγκεντρώσεις εντοπίζονται επίσης σε λάδι ή λίπος καρύδας, καρυδέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, κραμβέλαιο και μαργαρίνη.

Το BfR δηλώνει ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την υγεία των ενηλίκων με 3-MCPD. Για τα παιδιά και τα βρέφη, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος σε περίπτωση μακροχρόνιας κατανάλωσης. Η ουσία εξακολουθεί να είναι ύποπτη για καρκινογένεση.

Η γλυκιδόλη μπορεί επίσης να είναι μεταλλαξιογόνος και καρκινογόνος. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να προσλαμβάνουν υπερβολική ποσότητα από αυτό στον οργανισμό τους.

Ο ΠΟΥ συνιστά να μην υπερβαίνεται η ημερήσια πρόσληψη δύο μικρογραμμαρίων 3-MCPD ανά κιλό σωματικού βάρους.

Δεν είναι σαφές αν τα όρια αυτά ξεπεράστηκαν όταν καταναλώθηκαν τα μπισκότα Tedi. Ωστόσο, ο εκπτωτικός οίκος δεν αποκλείει πιθανό κίνδυνο για την υγεία και συνιστά έντονα την αποφυγή της κατανάλωσης.

Οι πελάτες μπορούν να επιστρέψουν τα επηρεαζόμενα προϊόντα σε όλα τα υποκαταστήματα σε όλη τη Γερμανία και να λάβουν επιστροφή χρημάτων ή να ανταλλάξουν τα μπισκότα με άλλο προϊόν.

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.