Νόσηση Covid: Δικαστήριο θεωρεί αντισυνταγματική τη διάταξη του RKI

Ντροπιαστική απόφαση για τη γερμανική κυβέρνηση: Δικαστήριο θεωρεί αντισυνταγματική τη διάταξη του RKI για το καθεστώς νόσησης

Δεν υπάρχει τέλος στη διαμάχη σχετικά με το συντομευμένο καθεστώς ανάρρωσης – ένα δικαστήριο θεωρεί αντισυνταγματική την απόφαση του RKI.

Επόμενο στάδιο στη διαμάχη σχετικά με τη διάρκεια του καθεστώτος ανάρρωσης στη Γερμανία; Το διοικητικό δικαστήριο του Osnabrück της Κάτω Σαξονίας κήρυξε άκυρη τη μείωση από εννέα σε έξι μήνες.

Η απόφαση δεν είναι ακόμη νομικά δεσμευτική – και σύμφωνα με την έκθεση, δεν ισχύει για το ευρύ κοινό, αλλά μόνο για τον αιτούντα. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο προσφεύγων πρέπει τώρα να λάβει πιστοποιητικό νόσησης έξι μηνών από την περιφέρειά του. Αναμένεται η περαιτέρω εξέλιξη σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Είναι η απόφαση συντόμευσης του καθεστώτος ανάρρωσης του RKI αντισυνταγματική;

Παρ’ όλα αυτά, τα γεγονότα της υπόθεσης είναι ήδη πικάντικα για την κυβέρνηση και το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI). Διότι οι δικαστές επικαλέστηκαν σύγκρουση με το γερμανικό σύνταγμα: η σύντμηση του καθεστώτος νόσησης είχε τεθεί σε ισχύ από το RKI.

Ωστόσο, αυτή είναι ακριβώς η διαδικασία που αμφισβητείται: οι δικαστές εξήγησαν ότι δεν υφίσταται νομική βάση για την ανάθεση της απόφασης αυτής στο RKI.

Αυτή η τροπή των γεγονότων δεν αποτελεί έκπληξη. Μια έκθεση της γερμανικής βουλής είχε επίσης εκφράσει έντονες αμφιβολίες σχετικά με την εξουσία λήψης αποφάσεων του Ινστιτούτου Robert Koch – και επικαλέστηκε επίσης το γερμανικό σύνταγμα κατά της διαδικασίας.

Σε πολιτικό επίπεδο, η απόφαση, η οποία ελήφθη σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μεγάλο βαθμό χωρίς διαβούλευση, έχει προκαλέσει αντιδράσεις εδώ και εβδομάδες.

Μετά την έντονη κριτική που άσκησε στον υπουργό Υγείας Karl Lauterbach, ο επικεφαλής του RKI Lothar Wieler φαίνεται να δέχεται πυρά και εντός του συνασπισμού.

Φαίνεται πολύ πιθανό ότι η κυβέρνηση θα αναπροσαρμόσει τους κανονισμούς και την ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης.

Τη Δευτέρα, η Διάσκεψη των Υπουργών Υγείας απαίτησε ήδη να επιστρέψει η απόφαση σχετικά με την ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης στα χέρια των πολιτικών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann υποστήριξε το αίτημα.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.