Γερμανική κλινική αρνείται το χειρουργείο παιδιού από την Κύπρο

Επειδή οι γονείς του δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, η επέμβαση ενός σοβαρά άρρωστου αγοριού απορρίφθηκε από πολλά νοσοκομεία. Μια κλινική στη Γερμανία (σ.σ. ρεπορτάζ από 27/01/2022, στο GRLAND) αρνήθηκε επίσης.

Φρανκφούρτη – Ένα τρίχρονο αγόρι από την Κύπρο χρειαζόταν επειγόντως επέμβαση λόγω σοβαρής καρδιοπάθειας. Ωστόσο, η απαραίτητη επέμβαση δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο νησί της Μεσογείου λόγω έλλειψης εξοπλισμού. Κατά συνέπεια, η μόνη επιλογή ήταν η μεταφορά του σε άλλο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια, το Υπουργείο Υγείας κανόνισε τη μεταφορά του αγοριού στη Γερμανία με αεροδιακομιδή την περασμένη Πέμπτη (27.01.2022). Η εγχείρηση του αγοριού επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε νοσοκομείο της Φρανκφούρτης.

Λίγο πριν από τη μεταφορά, ωστόσο, το νοσοκομείο της Φρανκφούρτης αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει την επέμβαση. Ο λόγος: οι γονείς του τρίχρονου παιδιού δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Εναλλακτικά, οι κυπριακές αρχές πρότειναν να συνοδευτεί το αγόρι από νόμιμο κηδεμόνα αντί των γονέων του. Ωστόσο, σύμφωνα με το politico.eu, η πρόταση αυτή φέρεται να έχει εν τω μεταξύ απορριφθεί.

Όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας εξήγησε ότι οι ανεμβολίαστοι μπορούν να νοσηλεύονται στα γερμανικά νοσοκομεία.

Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να απαγορεύει τη θεραπεία για τους ανεμβολίαστους – ειδικά για τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, εναπόκειται στα ίδια τα νοσοκομεία να αποφασίσουν ποιος θα νοσηλευτεί.

Μετά την απορριφθείσα εγχείρηση στη Φρανκφούρτη, οι αρχές της Κύπρου προσπάθησαν να διευκολύνουν τη μεταφορά του στη Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ.

Ωστόσο, η θεραπεία απορρίφθηκε και εδώ λόγω των ανεμβολίαστων γονέων.

Ως αποτέλεσμα, το αγόρι μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Ελλάδα το Σάββατο (30/01/2022), σύμφωνα με πληροφορίες του politico.eu. Πρόκειται να χειρουργηθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του κυπριακού υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη.

Παρόλο που οι γονείς εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού λίγο μετά την ακύρωση του ταξιδιού από τη Φρανκφούρτη, αυτό δεν άλλαξε την κατάσταση.

Η κατάσταση εμβολιασμού τους αναγνωρίζεται μόνο μετά από μια αντίστοιχη περίοδο αναμονής. Επιπλέον, στη Γερμανία ισχύουν αυστηροί κανόνες εισόδου για τα μη εμβολιασμένα άτομα.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οποιοσδήποτε δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως ή δεν έχει αναρρώσει πρέπει, εκτός από την απόδειξη αρνητικού αποτελέσματος του τεστ, να μπει αμέσως σε καραντίνα για δέκα ημέρες. Αυτό μπορεί να τερματιστεί πρόωρα το νωρίτερο μετά την πέμπτη ημέρα με αρνητικό τεστ.

“Γνωρίζω ότι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς επιτρέπεται να νοσηλεύονται στα γερμανικά νοσοκομεία”, δήλωσε ο πατέρας του αγοριού. “Δεν ήξερα ότι έπρεπε να εμβολιαστώ κι εγώ για να μπορέσει να χειρουργηθεί το παιδί μου. Αν το ήξερα, θα το είχα κάνει αμέσως”.

Η περίπτωση του μικρού αγοριού από την Κύπρο εγείρει το ερώτημα αν οι κλινικές πρέπει να απορρίπτουν τους ανεμβολίαστους ασθενείς ή, στην προκειμένη περίπτωση, τους ανεμβολίαστους γονείς. Τον Δεκέμβριο, το ποσοστό των ανεμβολίαστων ασθενών κυριαρχούσε στις γερμανικές μονάδες εντατικής θεραπείας.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.