Εδώ και μήνες τα πράγματα δεν πάνε καλά στο Βερολίνο

Τα πράγματα δεν κυλούν ομαλά στο Βερολίνο, και δεν κυλούν ομαλά εδώ και μήνες. Τα αποτελέσματα αυτού του γύρου Κυβέρνησης-Κρατιδίων ελάχιστα έκαναν για να το αλλάξουν αυτό. Δεν λείπουν οι γεμάτες υποσχέσεις, αλλά λείπει το όραμα.

Τώρα θα μπορούσε κανείς να πει: τι τεράστια προσπάθεια έγινε στο Βερολίνο. Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ομοσπονδίας και των ομόσπονδων κρατιδίων διευκρίνισαν ποιος θα πληρώσει πόσα δισεκατομμύρια ευρώ για να ανακουφίσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Αλλά δυστυχώς το Βερολίνο δεν ακτινοβολεί το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί κάτι τεράστιο. Μετά από μήνες διαφωνιών σχετικά με τον τρόπο κατανομής του κόστους, τα μέρη μπλέκονται στις λεπτομέρειες. Κάποια πράγματα παραμένουν άλυτα.

Για παράδειγμα, η έναρξη του φρένου στην τιμή της βενζίνης.

Χρειάζεται συντονιστής κρίσεων

Δεν κυλάει ομαλά το Βερολίνο – και δεν κυλάει εδώ και μήνες. Σκεφτείτε την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών εργοστασίων ή την πολιτική για την Κίνα.

Τι λείπει; Μια συντονιστική δύναμη, ιδανικά στην καγκελαρία, που θα συγκεντρώνει τους πολιτικούς ηγέτες και θα διασφαλίζει την πειθαρχία πριν από την ανακοίνωση ενός συμβιβασμού που θα είναι όσο το δυνατόν πιο πειστικός.

Αν ο επικεφαλής της καγκελαρίας δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τότε προφανώς χρειάζεται ένας συντονιστής κρίσεων – όπως στην πανδημία Κορόνα. Διαφορετικά, η κυβέρνηση καταστρέφει την εμπιστοσύνη.

Το κράτος παρεμβαίνει όλο και περισσότερο

Και υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είναι πολύ πειστική. Είναι οι γεμάτες υποσχέσεις. “Δεν θα περπατήσεις ποτέ μόνος σου”, για παράδειγμα.

Αυτή τη στιγμή, το κράτος παρεμβαίνει όλο και περισσότερο στα γεγονότα. Αλλά πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό;

Έτσι, είναι όλο και περισσότερο το κράτος και όλο και λιγότερο η αγορά που ρυθμίζει τις τιμές.

Έχω τις αμφιβολίες μου ότι αυτό θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, διότι όσο πιο γρήγορα δημιουργηθούν νέα ειδικά ταμεία δισεκατομμυρίων, τόσο πιο γρήγορα θα έρθουν νέες απαιτήσεις για άλλα δισεκατομμύρια.

Και γι’ αυτό, επίσης, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε έναν συντονιστή κρίσεων: Για ένα όραμα – ειδικά τώρα, μέσα στην κρίση.

Γράφει: Michael Stempfle | ARD – tagesschau

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης