Γερμανία: Ελλείψεις λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών
Καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται να καταστήσει τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 υποχρεωτικό στους υγειονομικούς, ο τομέας αυτός εκφράζει φόβους ότι η αντίσταση μεταξύ ορισμένων εργαζομένων θα επιδεινώσει τις ελλείψεις προσωπικού και ίσως αφήσει στη μοίρα τους πολλές οικογένειες που βασίζονται σε φροντιστές.
Περίπου το 90% του ιατρικού προσωπικού στη Γερμανία είναι εμβολιασμένο, συγκριτικά με το 70% περίπου του γενικού πληθυσμού, αλλά αυτό σημαίνει και πάλι ότι εκατοντάδες χιλιάδες δεν έχουν εμβολιαστεί.
Μονάδες φροντίδας και οικογένειες που εξαρτώνται ιδιαίτερα από εργαζομένους από την ανατολική Ευρώπη όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα έχουν ιδιαίτερους λόγους να ανησυχούν, δήλωσε ο Ντάνιελ Σλόερ, ιδιοκτήτης της εταιρείας SunaCare που φέρνει σε επαφή οικογένειες από τη Γερμανία με φροντιστές από την Πολωνία που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.
Η Πολωνία έχει ποσοστό εμβολιασμού 56%, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
“Μεταξύ των φροντιστών με τους οποίους συνεργαζόμαστε, το ποσοστό είναι περίπου 40%. Αυτό σημαίνει ότι το 60% των νοικοκυριών θα δυσκολευθούν να βρουν τη φροντίδα που χρειάζονται”, δήλωσε ο Σλόερ.
Σύμφωνα με τη γερμανική Ομοσπονδιακή Ένωση για τη Φροντίδα και τη Νοσηλεία στο Σπίτι, περίπου 300.000 φροντιστές από την ανατολική Ευρώπη προσέχουν περίπου 4 εκατ. Γερμανούς που χρειάζονται ιατρική βοήθεια ενώ η χώρα είναι αντιμέτωπη με εγχώρια έλλειψη εργαζομένων.
Η πανδημία έχει επιτείνει την κρίση ακόμα περισσότερο καθώς πολλοί υγειονομικοί δεν μπορούν να αντέξουν τον φόρτο εργασίας, ένα πρόβλημα που επίσης αντιμετωπίζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν επίσης καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για τον τομέα αυτό.
“Έχουμε λίγους εμβολιασμένους εργαζομένους που έχουν ήδη καταγραφεί ως άνθρωποι που αναζητούν εργασία στην υπηρεσία απασχόλησης”, δήλωσε ο Κρίστιαν Λούντβιγκ, ιδιοκτήτης του κέντρου εξωνοσοκομειακής φροντίδας Home Intensiv.
Στη Γερμανία υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να εγγραφεί ως αιτών εργασία ενώ εργάζεται παράλληλα.
Σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης, ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν εργασία σε νοσηλευτικά επαγγέλματα αυξήθηκε στους 12.400 το 2020 από τους 10.800 το 2019.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι αρνηθούν να κάνουν εμβόλιο θα πρέπει να αλλάξουν κλάδο απασχόλησης, σύμφωνα με ορισμένους εργαζομένους, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
Εταιρείες που βρίσκονται στην Πολωνία μπορούν να προσλάβουν φροντιστές ως οικιακούς βοηθούς, σύμφωνα με Πολωνίδα που εργάζεσαι ως φροντιστής στη Γερμανία και που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
“Κάνεις το ίδιο πράγμα, αλλά με διαφορετική περιγραφή εργασίας. Όποιος έχει μυαλό και το καταλαβαίνει αυτό θα κάνει το ίδιο με μένα”, δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι εμπιστεύεται τον Θεό και όχι τα εμβόλια για να είναι προστατευμένη απέναντι στον κορονοϊό.
Ο Σλόερ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αυτό το ‘παραθυράκι’ αλλά ότι αναμένει πως σύντομα θα αποκαλυφθεί και ότι οι εταιρείες που το εκμεταλλεύονται θα υποστούν συνέπειες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Εκατομμύρια εργαζόμενοι χωρίς αμοιβή σε καραντίνα στη Γερμανία
- ΟΡΙΣΤΙΚΟ: 2G+ για τον τομέα της εστίασης στη Γερμανία
- Τι αλλάζει για το συνταξιοδοτικό στη Γερμανία το 2022
- Γερμανία: Πόσα θα μείνουν στο πορτοφόλι το 2022;
- Γερμανία: Κανόνας για τις επιστρεφόμενες φιάλες από 01.01.22
- Έρχεται το καλοκαίρι η γενική υποχρέωση εμβολιασμού στη Γερμανία;
- Αλλαγές για γονείς και οικογένειες το 2022 στη Γερμανία
- Έρχονται αλλαγές στη Γερμανία το 2022: Τι αλλάζει;
- Σημαντικό για όσους έκαναν το εμβόλιο της J&J στη Γερμανία
- Καταγγελίες συμβάσεων λόγω υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γερμανία
- Η Γερμανία ψάχνει μετανάστες για κάλυψη του εργατικού δυναμικού
- Μπορείτε να αφήσετε παπούτσια στην εξώπορτα στη Γερμανία;
- Το πιστοποιητικό ανάρρωσης ισχύει στη Γερμανία πλέον 3 μήνες
- Rapid τεστ πρόκειται να αντικαταστήσουν πολλά PCR στη Γερμανία
- Αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς εργοδότες στη Γερμανία το 2021
- Δείκτης επίπτωσης στο Μόναχο πάνω από το 1000! Τι λένε οι ειδικοί;