Έρχεται το καλοκαίρι γενική υποχρέωση εμβολιασμού στη Γερμανία;

To Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στη Γερμανία θα συζητήσει για πρώτη φορά την Τετάρτη σχετικά με τη γενική υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Τα σχέδια των υποστηρικτών παίρνουν συγκεκριμένη μορφή: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός από την ηλικία των 18 ετών πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το καλοκαίρι και να περιοριστεί σε ένα έως δύο έτη.

Οι πολιτικοί έδωσαν τώρα τις πρώτες λεπτομέρειες για το σχέδιο που επεξεργάζονται. Η Bundestag θα συζητήσει το θέμα για πρώτη φορά την Τετάρτη. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες δεν πρόκειται να δώσουν οδηγίες για την ψηφοφορία- τα μέλη της Bundestag θα αποφασίζουν ελεύθερα σύμφωνα με τη συνείδησή τους.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να περιοριστεί σε ένα ή δύο έτη στη Γερμανία

Ο Dirk Wiese, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, ο οποίος προετοιμάζει τα βασικά σημεία ενός υποχρεωτικού εμβολιασμού από την ηλικία των 18 ετών μαζί με άλλα μέλη του συνασπισμού, δίνει τώρα λεπτομέρειες των σχεδίων: η υποχρέωση θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα έως δύο χρόνια, να μην αφορά περισσότερους από τρεις εμβολιασμούς και να επιβάλεται με πρόστιμα.

Ο Janosch Dahmen, εκπρόσωπος για την πολιτική υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων και συνυπεύθυνος της πρότασης για μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού, έκανε επίσης την πρώτη του ολοκληρωμένη δήλωση σχετικά με τον πιθανό σχεδιασμό μιας υποχρέωσης εμβολιασμού. Είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού από την ηλικία των 18 ετών, δήλωσε ο Dahmen στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Ο νόμος θα μπορούσε να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Κατά την άποψή του, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα πρέπει να ισχύσει από το καλοκαίρι.

“Στη συνέχεια, χρειαζόμαστε το δεύτερο τρίμηνο για να εμβολιάσουμε πολύ εντατικά. Τότε η υποχρέωση εμβολιασμού μπορεί να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο”, δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων.

Προβλέπονται τρεις εμβολιασμοί στη Γερμανία

Επίσης, λόγω του κινδύνου μακροχρόνιας βλάβης από τη νόσο Covid-19, είναι σημαντικό να εμβολιάζονται όλες οι ηλικιακές ομάδες, δήλωσε ο Dahmen. Κατά την άποψή του, κάθε ενήλικας θα πρέπει να εμβολιαστεί τρεις φορές κατά του κορωνοϊού.

Η τρέχουσα επιστημονική κατάσταση είναι ότι με τρεις εμβολιασμούς προστατεύεται κανείς πολύ καλά από μια σοβαρή ασθένεια, δήλωσε ο Dahmen. Θα συνιστούσε ιατρικά όλους τους περαιτέρω αναμνηστικούς εμβολιασμούς, “αλλά δεν θα τους συνταγογραφούσε”.

Όσοι δεν εμβολιάζονται παρά την υποχρέωσή τους να το κάνουν, θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα, συνέχισε ο Dahmen. Μιλά για πρόστιμο μεσαίου τριψήφιου ποσού.

“Ωστόσο, προτού αυτό καταστεί υποχρεωτικό, θα πρέπει να δοθεί στα ανεμβολίαστα άτομα μια περίοδος περίπου έξι εβδομάδων για να προλάβουν να εμβολιαστούν”, συνέστησε.

Τα πρόστιμα πρέπει πάντα να επιβάλονται σε “ιδιαίτερα αδιάλλακτα” άτομα. Πρέπει να αποτραπεί “ότι οι άνθρωποι απλά εξαγοράζουν την έξοδό τους”. Ωστόσο, απορρίπτει τις ποινές φυλάκισης.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού από τον Απρίλιο ή τον Μάιο

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Hendrik Wüst πιέζει για την επιτάχυνση της διαδικασίας ενόψει των διαβουλεύσεων.

“Αφού η εξαγγελία του καγκελάριου για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τις αρχές Φεβρουαρίου δυστυχώς δεν τηρήθηκε από τον ίδιο, χρειαζόμαστε τώρα ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα”, δήλωσε ο Wüst σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel.

Ζητά να τεθεί σε ισχύ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ήδη από την άνοιξη, υποστηρίζοντας έτσι τα σχέδια του υπουργού Υγείας Karl Lauterbach, ο οποίος ζητά να τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Ο Hendrik Wüst είναι επί του παρόντος πρόεδρος της Διάσκεψης των Πρωθυπουργών και συνεργάζεται με το Γραφείο της Καγκελαρίας για την κατάρτιση σχεδίων ψηφισμάτων σχετικά με την πανδημία, ο οποίος συνεδριάζει εκ νέου τη Δευτέρα υπό την ηγεσία του καγκελαρίου Olaf Scholz.

Πρόστιμα: “Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στις εμπειρίες από την Αυστρία”

Όσον αφορά το πρόστιμο ύψους έως και 3.600 ευρώ για όσους αρνούνται τον εμβολιασμό στην Αυστρία, ο Wüst δήλωσε: “Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά την εμπειρία στην Αυστρία. Μια κλιμακωτή προσέγγιση από τις υποχρεώσεις παροχής συμβουλών έως την αύξηση των κυρώσεων μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος”.

Ο Wüst ήταν επιφυλακτικός σχετικά με την ιδέα του υποχρεωτικού εμβολιασμού από την ηλικία των 50 ετών, η οποία συζητείται από το CDU/CSU και το FDP.

Προσωπικά, τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες με λίγες εξαιρέσεις. Δεν προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών.

Η απόφαση πρέπει να παραμείνει στα χέρια των γονέων”. Η ηπιότερη μετάλλαξη Omikron δεν έχει αλλάξει τη θέση του στο θέμα. Ο εμβολιασμός, είπε, είναι καλύτερος από ένα συνεχές lockdown.

Η Bundestag θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τετάρτη σχετικά με μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού. Ο συνασπισμός των SPD, Πρασίνων και FDP αποφάσισε να άρει τον κομματικό περιορισμό και να αφήσει τους βουλευτές να αποφασίσουν ελεύθερα. Οι προτάσεις πρέπει να συνταχθούν σε διαπαραταξιακή βάση.

Σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση, το CDU και το CSU δεν επιθυμούν να καταθέσουν δική τους πρόταση για την καθιέρωση υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ο βουλευτής του FDP Wolfgang Kubicki έχει ήδη καταθέσει ομαδική πρόταση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Μειώνεται η δημόσια υποστήριξη υπέρ του γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού

Η δημόσια υποστήριξη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στη Γερμανία μειώνεται. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία υπέρ.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το ινστιτούτο έρευνας κοινής γνώμης YouGov για λογαριασμό της Deutsche Presse-Agentur, το 60% τάσσεται υπέρ της γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού, το 32% είναι κατά, ενώ το 8% δεν δίνει καμία πληροφορία. Στις αρχές Δεκεμβρίου, το 63% ήταν υπέρ και μόνο το 30% κατά.

Η παλαιά ομοσπονδιακή κυβέρνηση των CDU/CSU και SPD είχε απορρίψει εδώ και καιρό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, και κατά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού πριν από ένα χρόνο, δεν υπήρχε πλειοψηφία υπέρ του εμβολιασμού ούτε στον πληθυσμό.

Λίγες ημέρες μετά τον πρώτο εμβολιασμό στη Γερμανία στις 26 Δεκεμβρίου 2020, το 56% ήταν ακόμη κατά της γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού και μόνο το 33% υπέρ σε έρευνα του YouGov.

BR-Bayern-Trend: 64% υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των ενηλίκων

Σύμφωνα με τρέχουσα έρευνα, η υποστήριξη του υποχρεωτικού εμβολιασμού αυξάνεται με την ηλικία. Από τα άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών, μόνο το 48% τάσσεται υπέρ και το 35% κατά. Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών, το 68% τάσσεται υπέρ και μόνο το 26% κατά.

Στη Βαυαρία, το 64% τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους ενήλικες για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της νέας BR-BayernTrend. 33 τοις εκατό είναι κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Πηγή: Βαυαρική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (BR)

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.