Πώς ένα hashtag κάνει τη φτώχεια πιο ορατή στη Γερμανία;

Το “ichbinarmutsbetroffen” δίνει φωνή στους ανθρώπους που δεν έχουν αρκετά χρήματα για να ζήσουν. Για τους ειδικούς, είναι ένα σημάδι του πόσο έχει επιδεινωθεί η κατάσταση. Αλλά τι μπορεί να επιτύχει ένα hashtag;

Η Susanne Hansen κάθεται μπροστά στον υπολογιστή της την άνοιξη του 2022 και φοβάται. Φοβάται ότι θα μπορούσε να έχει μειονεκτήματα για την οικογένειά της αν μιλήσει δημοσίως για τη ζωή της – μια ζωή στη φτώχεια.

Επειδή ντρέπεται και γνωρίζει τις προκαταλήψεις: Οι φτωχοί άνθρωποι είναι τεμπέληδες και έχουν βολευτεί στην “κοινωνική αιώρα”.

Στη συνέχεια όμως γράφει για τον χωρισμό της, τα δύο άρρωστα παιδιά της και πώς η οικογένεια διολίσθησε στο Hartz IV.

Η ιστορία της είναι μία από τις εκατοντάδες χιλιάδες που λέγονται στο Twitter με το hashtag ichbinarmutsbetroffen.

Οι χρήστες αναφέρουν πώς κοιτάζουν με φθόνο τα γεμάτα πιάτα στα εστιατόρια, πώς αναγκάζονται να πουλήσουν αγαπημένα αντικείμενα επειδή τους λείπουν τα χρήματα, πώς δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά το φαγητό στο τέλος του μήνα και πώς ανησυχούν για τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος.

Παραδείγματα που δείχνουν τι σημαίνει να είσαι φτωχός σε μια πλούσια χώρα όπως η Γερμανία.

Ένα πεδίο έρευνας του Holger Schoneville, νεότερου καθηγητή κοινωνικής εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Μαζί με τους μαθητές, εξετάζει τα τιτιβίσματα για τη φτώχεια.

Ταιριάζουν καλά σε μια εποχή που η ενέργεια και τα τρόφιμα γίνονται όλο και πιο ακριβά: “Έχουμε πολλές στατιστικές, για παράδειγμα σχετικά με το εισόδημα και τις συνθήκες στέγασης των φτωχών ανθρώπων.

Τώρα όμως δίνουν μια εικόνα των συναισθημάτων τους. Τι σημαίνει να ζεις με αυτό σε καθημερινή βάση; Μας ενδιαφέρει πολύ αυτό”.

Ακόμα συνεχίζουν οι προκαταλήψεις στη Γερμανία

Παράδειγμα πανδημία Corona: Όποιος έγινε φτωχός εξαιτίας της, σχεδόν κανείς δεν θα υπαινισσόταν ότι η τεμπελιά ήταν η αιτία.

Εν τω μεταξύ, η Χάνσεν διαμαρτύρεται επίσης στους δρόμους. Επειδή οι ψηφιακές ιστορίες υποτίθεται ότι θα γίνουν κίνημα.

Αλλά η συμμετοχή είναι χαμηλή – πρόσφατα στο Βερολίνο, για παράδειγμα, ήρθαν πολύ λιγότεροι άνθρωποι από ό,τι αναμενόταν.

Είναι αυτό ένα σημάδι ότι το #ichbinarmutsbetroffen χάνει τη δυναμική του; Όχι, πιστεύει ο Hansen, είναι μόνο η αρχή και θα μεγαλώσει:

“Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μη μας παίρνουν στα σοβαρά, αλλά μας παίρνουν πιο σοβαρά και μας βλέπουν πιο έντονα – και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Παρόλο που τώρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη φτώχεια της με αυτοπεποίθηση: Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκαταλήψεις. Και οι άνθρωποι εξακολουθούν να μιλούν πολύ συχνά και πολύ σπάνια για τους φτωχούς ανθρώπους ή τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από τη φτώχεια.

Η κοινωνία και το κράτος πρέπει να τους εμπιστεύονται περισσότερο, να επικοινωνούν μαζί τους και χρειάζονται οικονομική ασφάλεια – το Hartz IV και το προβλεπόμενο εισόδημα του πολίτη δεν αρκούν για να ζήσουν. Αλλά σύντομα δεν θα το χρειάζονται πλέον αυτό, ελπίζει η Hansen.

Το hashtag ichbinarmutsbetroffen της έδωσε νέα δύναμη. Θέλει να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση ως συγγραφέας την επόμενη άνοιξη και να βγει επιτέλους από τη φτώχεια.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης