Γερμανία: Το χαρτί υγείας σπανίζει λόγω έλλειψης χαρτοπολτού

Σχεδόν όπως ακριβώς πριν από δύο χρόνια, οι Γερμανοί καταναλωτές αντιμετώπιζαν ήδη ένα παρόμοιο πρόβλημα: τα ράφια του χαρτιού υγείας στα σούπερ μάρκετ είναι άδεια.

Σήμερα, στο ενδιάμεσο τέταρτο κύμα κορωνοϊού, ορισμένα προϊόντα σπανίζουν ξανά. Αυτή τη φορά όμως η αιτία είναι διαφορετική.

Όπως αναφέρει η «Lebensmittelzeitung» (LZ), οι υψηλές τιμές της ενέργειας και οι σπάνιες πρώτες ύλες πιέζουν τη βιομηχανία.

Αν και οι τιμές για τα προϊόντα από χαρτί αυξήθηκαν πρόσφατα κατά 20%, θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο – σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι διψήφια η αύξηση», αναφέρει η LZ.

Όχι μόνο οι τιμές της ενέργειας αυξάνουν το κόστος παραγωγής, αλλά η βιομηχανία χαρτιού υποφέρει επίσης από τις τιμές των logistics, οι οποίες έχουν εκραγεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο πολτός είναι σπάνιος

Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα, η κύρια πρώτη ύλη για το χαρτί υγείας, ο πολτός, γίνεται ολοένα και πιο σπάνιος.

Ο λόγος είναι ότι τα φορτία των πλοίων δεν μπορούν να εκφορτωθούν εγκαίρως. Σύμφωνα με την LZ, οι ειδικοί του χαρτοπολτού αναμένουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Το εργατικό δυναμικό της φινλανδικής εταιρείας παραγωγής χαρτοπολτού UPM βρίσκεται σε απεργία από τις αρχές του 2022, αναφέρει η εφημερίδα.

Η απεργία πρόκειται τώρα να παραταθεί κατά δύο εβδομάδες – κάτι που θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τους κατασκευαστές στη Γερμανία.

Η έλλειψη χαρτοπολτού έχει ήδη γίνει αισθητή. Σύμφωνα με την LZ, ορισμένοι κατασκευαστές χαρτομάντηλων έχουν ήδη σταματήσει να παραδίδουν ορισμένα από τα προϊόντα τους.

Ένας Ιταλός κατασκευαστής μείωσε την παραγωγή επειδή η παράδοση δεν αξίζει πλέον λόγω των υψηλών τιμών.

Τα συμβόλαια προμηθειών δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί, αλλά η γερμανική εταιρείας Essity, για παράδειγμα, ανακοίνωσε αυξήσεις τιμών.

Ο ανταγωνιστής Sofidel λέγεται ότι έχει ήδη ακολουθήσει το παράδειγμα της.

Σύμφωνα με αναφορές από τον κλάδο, το πρόβλημα δεν έχει ακόμη κορυφωθεί, αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει η εφημερίδα.

Ορισμένοι από τους μικρότερους κατασκευαστές απειλούνται με χρεοκοπία και η ενοποίηση της αγοράς γίνεται όλο και πιο πιθανή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της LZ, μεμονωμένοι κατασκευαστές πρέπει ήδη να καταβάλλουν αυξημένες προκαταβολές όταν παραγγέλνουν χαρτοπολτό.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.