Γερμανία: Να γίνει ελκυστικό το επάγγελμα του οδηγού λεωφορείου

Σύμφωνα με το Βαυαρικό Σύνδεσμο Λεωφορείων, υπάρχει σήμερα έλλειψη 2.000 οδηγών λεωφορείων στη Βαυαρία.

Μέχρι τη στιγμή της κυκλοφοριακής αναστροφής το 2030, θα μπορούσαν να λείπουν ακόμη και 15 φορές περισσότερες θέσεις εργασίας.

Η ένωση έχει ιδέες για να το αποτρέψει αυτό. Αλλά η πολιτική πρέπει να παίξει τον ρόλο της.

Υπάρχει έλλειψη οδηγών λεωφορείων στην εταιρεία σας;

Αυτό ήθελε να μάθει η ένωση λεωφορείων από τις εταιρείες λεωφορείων. Το αποτέλεσμα: το 94 τοις εκατό απάντησε ναι.

Μόνο στη Βαυαρία, υπάρχει έλλειψη έως και 2.000 οδηγών, γι’ αυτό και πολλά λεωφορεία είναι ακινητοποιημένα.

Η εταιρεία μεταφορών του Μονάχου, για παράδειγμα, αναγκάστηκε να μειώσει προσωρινά τα δρομολόγια, σύμφωνα με τον επικεφαλής των λεωφορείων της MVG, Veit Bodenschatz.

Αυτά δεν είναι καλοί οιωνοί για την προγραμματισμένη μεταφορική στροφή

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανικών Εταιρειών Λεωφορείων (bdo) υπολόγισε: Εάν διπλάσιος αριθμός ανθρώπων μετακινούνταν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι το 2030 -όπως προβλέπεται και επιδιώκεται σήμερα από την κλιματική πολιτική- θα υπήρχε έλλειψη έως και 76.000 οδηγών λεωφορείων.

Οι πολιτικοί πρέπει να δράσουν τώρα, ώστε η έλλειψη οδηγών να μην φρενάρει την ανάκαμψη των μεταφορών, απαιτεί ο Stephan Rabl από την περιφερειακή ένωση της Βαυαρίας και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα.

Εξοικονόμηση της κυκλοφοριακής αναστροφής μέσω της αποτελεσματικότερης εκπαίδευσης των οδηγών λεωφορείων

Οι εκπαιδευόμενοι οδηγοί λεωφορείων θα πρέπει να βγαίνουν πιο γρήγορα στο δρόμο. Αλλά επί του παρόντος πρέπει να υποβληθούν σε μια μακρά και δαπανηρή εκπαίδευση – μακρύτερη και ακριβότερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αφενός, πρέπει να περάσουν την άδεια οδήγησης λεωφορείου, συμπεριλαμβανομένης της θεωρητικής εκπαίδευσης, και αφετέρου, πρέπει να υποβληθούν σε πρόσθετη εκπαίδευση: Επειδή με την άδεια οδήγησης, οι οδηγοί λεωφορείων επιτρέπεται να οδηγούν λεωφορεία, αλλά όχι να παίρνουν επιβάτες μαζί τους.

Για το σκοπό αυτό χρειάζονται τα λεγόμενα επαγγελματικά προσόντα οδηγού. Και ακριβώς εδώ, σύμφωνα με τον Rabl, υπάρχουν πολλές επαναλήψεις περιεχομένου που δεν είναι απαραίτητες.

Με μια συγχώνευση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν συνέργειες, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να εξοικονομηθεί χρόνος και κόστος.

Επιπλέον, η κρατική ένωση της Βαυαρίας απαιτεί κρατικές επιδοτήσεις για την εκπαίδευση, όπως συνηθίζεται για τους οδηγούς φορτηγών.

Λιγότερες υποχρεωτικές ώρες μέχρι την εξέταση για την άδεια οδήγησης

Επιπλέον, η άδεια οδήγησης λεωφορείου θα μπορούσε να γίνει ακόμη φθηνότερη: Προς το παρόν κοστίζει περίπου δέκα χιλιάδες ευρώ στη Γερμανία.

Το bdo χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για να καταδείξει την εξοικονόμηση πόρων: για την άδεια οδήγησης λεωφορείου κατηγορίας D απαιτούνται περίπου 100 υποχρεωτικές ώρες θεωρίας και πρακτικής εξάσκησης, ενώ στην Αυστρία, σύμφωνα με έγγραφο θέσης του bdo, απαιτούνται μόνο 40 ώρες. Και σύμφωνα με τον Rabl, δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση αυξημένος κίνδυνος ασφάλειας ή περισσότερα ατυχήματα εκεί.

Γι’ αυτό το λόγο το bdo απαιτεί: Και στη Γερμανία θα πρέπει να επιτρέπεται η συμμετοχή στις εξετάσεις μετά από 48 έως 83 υποχρεωτικές ώρες (ανάλογα με την προηγούμενη εμπειρία).

Μείωση του κατώτατου ορίου ηλικίας και ταχύτερη αναγνώριση των ξένων αδειών οδήγησης

Σύμφωνα με την ένωση λεωφορείων και πούλμαν, οι νέοι οδηγοί λεωφορείων έχουν “υψηλό κίνητρο για εργασία” μετά την εκπαίδευσή τους.

Εάν το κατώτατο όριο ηλικίας μειωνόταν από τα 23 στα 18 έτη, θα υπήρχαν περισσότεροι οδηγοί πίσω από το τιμόνι, είναι πεπεισμένος ο bdo. Υποδηλώνει ότι οι νέοι οδηγοί θα μπορούσαν να οδηγούν μόνο μικρά λεωφορεία και περιορισμένες διαδρομές.

Οι ξένες άδειες οδήγησης θα πρέπει επίσης να αναγνωρίζονται πληρέστερα και ταχύτερα, ώστε να είναι δυνατή η πρόσληψη περισσότερου προσωπικού από το εξωτερικό.

Ανάθεση δρομολογίων: η σύμβαση πρέπει να ανατεθεί στον καλύτερο και όχι στον φθηνότερο

Σύμφωνα με τον Rabl, θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί η ανάθεση των παραχωρήσεων – δηλαδή ποιες λεωφορειακές γραμμές θα πάρει μια εταιρεία και για πόσο χρονικό διάστημα. Κατά κανόνα, είναι οκτώ χρόνια.

Επειδή όμως τα ηλεκτρικά λεωφορεία ή τα λεωφορεία που κινούνται με υδρογόνο κοστίζουν διπλάσια ή τριπλάσια, οι παραχωρήσεις θα πρέπει επίσης να χορηγούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μια εταιρεία μπορεί να αναχρηματοδοτήσει τα πιο φιλικά προς το κλίμα λεωφορεία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης