Γερμανία-Εμπειρογνώμονες: Η ηλικία ενοχής δεν πρέπει να μειωθεί

Ένα δωδεκάχρονο κορίτσι πεθαίνει μετά από πολλές μαχαιριές, σκοτώθηκε από δύο κορίτσια της ίδιας ηλικίας. Η τραγική υπόθεση στο Freudenberg πυροδότησε επίσης μια συζήτηση σχετικά με την ηλικία της ποινικής ευθύνης. Επί του παρόντος, το όριο ηλικίας είναι τα 14 έτη – και σύμφωνα με τους νομικούς εμπειρογνώμονες, θα πρέπει να παραμείνει έτσι.

  • Στατιστικά, η περίπτωση στο Freudenberg είναι μάλλον ένα μεμονωμένο περιστατικό.
  • Οι ειδικοί απορρίπτουν την αυξανόμενη απαίτηση για μείωση της ηλικίας ποινικής ευθύνης.
  • Ο λόγος για αυτό είναι τα νευροεπιστημονικά δεδομένα.

Κατά μέσο όρο, στη Γερμανία διαπράττονται δώδεκα έως 13 φόνοι κάθε εβδομάδα. Στις πιο σπάνιες περιπτώσεις, παιδιά ή έφηβοι είναι οι δράστες.

Η περίπτωση της 12χρονης Luise, η οποία δολοφονήθηκε από δύο συνομηλίκους της στο Freudenberg της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αποτελεί στατιστικά απόλυτη εξαίρεση.

Αυτό επιβεβαιώνει και η Nadine Bals, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών για την Αστυνομία και τη Δημόσια Διοίκηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας:

“Το Freudenberg είναι μια τρομερή μεμονωμένη περίπτωση που προκαλεί ανησυχία. Αλλά κάτι τέτοιο συμβαίνει στην πραγματικότητα πολύ πολύ σπάνια”.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας για την εγκληματικότητα, τα τελευταία 20 χρόνια καταγράφονται κάθε χρόνο μεταξύ τεσσάρων και 21 περιπτώσεις απόπειρας ή ολοκληρωμένης ανθρωποκτονίας από παιδιά σε εγκληματική ηλικία.

Ο νόμος προστατεύει τα παιδιά κάτω από την ηλικία της ποινικής ευθύνης

Επειδή οι φερόμενοι ως δράστες στην υπόθεση Luise είναι 12 και 13 ετών, το γερμανικό ποινικό δίκαιο δεν ισχύει γι’ αυτούς – ούτε και το ποινικό δίκαιο ανηλίκων.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Ποινικό Κώδικα, ένα άτομο είναι ανίκανο να διαπράξει έγκλημα εάν δεν έχει συμπληρώσει ακόμη την ηλικία των 14 ετών κατά τον χρόνο τέλεσης του εγκλήματος.

Σύμφωνα με τον νόμο περί δικαστηρίου ανηλίκων, ανήλικος είναι κάποιος που είναι μεταξύ 14 και 18 ετών κατά τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος.

Ο νόμος προστατεύει έτσι τους παραβάτες που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία της ποινικής ευθύνης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών της Θουριγγίας, Holger Pröbstel, δεν βλέπει κανέναν λόγο να αλλάξει αυτό:

“Για σοβαρούς λόγους, ο νομοθέτης έχει αποκλείσει την ηλικία ποινικής ευθύνης για τα παιδιά έως 14 ετών, και πιστεύω ότι αυτό εξακολουθεί να είναι σωστό”.

Η μετατόπιση της ηλικίας ποινικής ευθύνης προς τα πάνω είναι δυνατή

Αυτή είναι και η άποψη του εγκληματολόγου και ειδικού σε θέματα ποινικού δικαίου Ralf Kölbel, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου:

“Κατά την άποψή μου, η μείωση της ηλικίας ποινικής ευθύνης αποκλείεται. Αυτό επίσης δεν εξετάζεται καθόλου στην επιστημονική συζήτηση.

Αν είναι έτσι, τότε οι άνθρωποι σκέφτονται να μετακινήσουν την ηλικία ποινικής ευθύνης προς τα πάνω”.

Η διαδικασία νευρολογικής ωρίμανσης είναι καθοριστική

Στην πραγματικότητα, μεταξύ των ηλικιών 13 και 15 ετών, λαμβάνει χώρα μια διαδικασία που οι νομικοί αποκαλούν άλμα ωριμότητας, λέει ο Kölbel.

Τα ευρήματα της νευροεπιστήμης δείχνουν ότι η εφαρμογή του ποινικού δικαίου ανηλίκων είναι δικαιολογημένη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 20, τονίζει επίσης η Nadine Bals.

“Βλέπουμε εδώ ότι ο εγκέφαλος αναπτύσσεται ακόμη τότε. Και ακόμη και τότε δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι η ωριμότητα έχει πραγματικά επιτευχθεί πλήρως”.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο έλεγχος των παρορμήσεων δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως στα 25.

Και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που υπονομεύουν το επιχείρημα ότι τα παιδιά ωριμάζουν όλο και νωρίτερα, εξηγεί ο ποινικολόγος Kölbel:

“Από κοινωνική άποψη, ισχύει επίσης ότι οι χρόνοι εκπαίδευσης γίνονται όλο και μεγαλύτεροι. Η εξάρτηση της επόμενης γενιάς από το πατρικό σπίτι δεν μειώνεται, αλλά μάλλον αναβάλλεται.

Η φυσιολογική ψυχοκοινωνική ανάπτυξη δεν είναι επομένως σε καμία περίπτωση ταχύτερη.

Σύμφωνα με τον εγκληματολόγο, τα αναπτυξιακά καθήκοντα που πρέπει να ολοκληρωθούν στην εφηβεία επίσης αυξάνονται αντί να μειώνονται.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.