Γερμανία: Μυστικές υπηρεσίες σπαταλούν τα χρήματα των πολιτών

Σύμφωνα με έκθεση, η Ομοσπονδιακή Ελεγκτική Υπηρεσία επέπληξε και τις τρεις υπηρεσίες πληροφοριών για τις δαπάνες τους. Μια εκδρομή με καταμαράν είναι επίσης στο επίκεντρο.

Η Ομοσπονδιακή Ελεγκτική Υπηρεσία επικρίνει τις δαπάνες και των τριών γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Αυτό προκύπτει από απόρρητα έγγραφα της κεντρικής αρχής ελέγχου, από τα οποία παραθέτει το “Der Spiegel”.

Μεταξύ άλλων, ασκείται έντονη κριτική στην πολιτική προσωπικού των τριών οργανισμών: Καμία από τις τρεις υπηρεσίες πληροφοριών δεν καλύπτει όλες τις θέσεις για τις οποίες λαμβάνει δημοσιονομικά κονδύλια.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV), σχεδόν μία στις τέσσερις (23%) από τις 5.081 εγκεκριμένες θέσεις ήταν κενή.

Στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND), το ποσοστό είναι περίπου 16%, ενώ στη Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας 17%.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος εξηγεί τις κενές θέσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο λέγοντας ότι προορίζονται για άτομα που βρίσκονται σε γονική άδεια ή σπουδάζουν. Οι έλεγχοι ασφαλείας διαρκούν επίσης πολύ.

Οι ελεγκτές δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την εξήγηση. Εκτιμούν ότι τόσο η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος όσο και η BND θα χρειαστούν αρκετά ακόμη χρόνια για να καλύψουν τις θέσεις που έχουν ήδη εγκριθεί.

Η υπηρεσία συνταγματικής προστασίας έκανε βόλτα με καταμαράν

Μεταξύ άλλων σημείων κριτικής, οι ελεγκτές του Ελεγκτικού Συνεδρίου στοχοποίησαν επίσης μια πολυτελή διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία παρέθεσε γεύμα στην αντιπροσωπεία μιας ξένης υπηρεσίας πληροφοριών στο εστιατόριο ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων κοντά στη Βόννη και επίσης ναύλωσε ένα καταμαράν για ένα ταξίδι στον Ρήνο, συμπεριλαμβανομένου ενός πλούσιου γεύματος.

Στην πραγματικότητα, οι συνταγματικοί προστάτες επιτρέπεται να ξοδέψουν μόνο 30 ευρώ ανά άτομο για ένα γεύμα, συμπεριλαμβανομένων των ποτών.

Αλλά σύμφωνα με το “Spiegel”, το δείπνο κόστισε 143 ευρώ, το γεύμα στο καταμαράν άλλα 203 ευρώ ανά συμμετέχοντα – έτσι οι κατάσκοποι ξόδεψαν 377% και 577% περισσότερο από το επιτρεπόμενο, αντίστοιχα. Συνολικά, οι δύο ημέρες λέγεται ότι κόστισαν περίπου 25.000 ευρώ.

Η Ομοσπονδιακή Ελεγκτική Υπηρεσία αμφισβητεί τη χρησιμότητα των δαπανών. Άλλωστε, μόνο μιάμιση ώρα επιτρεπόταν για τις ομιλίες των εμπειρογνωμόνων κατά τη διάρκεια των δύο ημερών.

Η BfV εξήγησε ότι, στο περιθώριο του προγράμματος διασκέδασης, υπήρχαν φυσικά συνεχείς ουσιαστικές συζητήσεις.

Και ότι η ξένη υπηρεσία πληροφοριών είχε φανεί εξαιρετικά γενναιόδωρη δύο χρόνια νωρίτερα, όταν οι Γερμανοί την είχαν επισκεφθεί, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιού με γιοτ. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν πείστηκε.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης