Γερμανία: Είναι νόμιμη η φωτογράφηση παραβατών στάθμευσης;

Αποτελεί παραβίαση των κατευθυντήριων γραμμών για την προστασία των δεδομένων η φωτογράφηση των αυτοκινήτων που παρκάρουν παράνομα και η καταγγελία τους στην αστυνομία;

Το ερώτημα αυτό εκκρεμεί ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου του Άνσμπαχ. Ένας άνδρας από το Μόναχο είχε προηγουμένως υποβάλει μήνυση.

ΚΟΚ: Παραβάσεις και πρόστιμα για οδήγηση στη Γερμανία

Όταν ο Heiner Fuhrmann από το Μόναχο πηγαίνει στο γραφείο του με το ποδήλατο, ενοχλείται πάντα από την παράνομη σταύθμευση. Έχει φωτογραφίσει αυτοκίνητα και πινακίδες κυκλοφορίας αρκετές φορές και έχει υποβάλει καταγγελία.

Η αστυνομία του έδωσε ακόμη και συμβουλές για το πώς θα έπρεπε να τραβηχτούν οι φωτογραφίες ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο πειστικές, λέει ο Fuhrmann τον Μάρτιο σε συνέντευξή του στην BR.

Τώρα δικάζεται και η Deutsche Umwelthilfe (DUH) αναμένει μια απόφαση-ορόσημο.

Η κρατική υπηρεσία προστασίας δεδομένων στη Γερμανία στέλνει προειδοποίηση

Νωρίτερα φέτος, ο Fuhrmann είχε λάβει προειδοποίηση από την Κρατική Υπηρεσία Εποπτείας Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη φωτογράφηση πινακίδων κυκλοφορίας. Η προειδοποίηση συνοδεύεται από αμοιβή 100 ευρώ.

Η κρατική υπηρεσία τον κατηγορεί για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων φωτογραφίζοντας και διαβιβάζοντας τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, φέρεται να κατήγγειλε παραβάσεις στάθμευσης στην αστυνομία τουλάχιστον οκτώ φορές μέσα σε έναν χρόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και με φωτογραφίες των αντίστοιχων οχημάτων.

Η Γερμανική Περιβαλλοντική Βοήθεια υποστηρίζει τον ενάγοντα

Ο Fuhrmann έχει κινηθεί νομικά κατά των προειδοποιήσεων. Υποστηρίζεται από τη Γερμανική Περιβαλλοντική Βοήθεια (DUH). Ο Jürgen Resch, παγγερμανικός διευθυντής του DUH, εξηγεί:

“Οι αρχές δεν θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα κατά της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών, αλλά κατά των παρκαρισμένων σε πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους, της στάθμευσης μπροστά από χαμηλωμένα κράσπεδα ή σε περιοχές διέλευσης”.

Η Κρατική Υπηρεσία Εποπτείας Προστασίας Δεδομένων διατηρεί επί του παρόντος άλλες παρόμοιες διαδικασίες σε αναμονή δικαστικής διευκρίνισης ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου του Άνσμπαχ.

————————————————————————————————————————————————————————-

Η απόφαση του δικαστηρίου

Όποιος φωτογραφίζει παραβάτες στάθμευσης και τους καταγγέλλει στην αστυνομία δεν παραβιάζει, κατά κανόνα, τους νόμους περί προστασίας δεδομένων.

Αυτό αποφάσισε το διοικητικό δικαστήριο του Άνσμπαχ σε μια απόφαση-ορόσημο. Το LDA θεώρησε ότι αυτό αποτελεί παραβίαση της προστασίας των δεδομένων.

Βασικό ερώτημα: Υπάρχει “έννομο συμφέρον”;

Ουσιαστικά, το δικαστήριο ασχολήθηκε με το ερώτημα αν υπήρχε ή όχι “έννομο συμφέρον” για την επεξεργασία των δεδομένων από τις φωτογραφίες στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου Timm Waldmann στην BR. Ο αποφασιστικός παράγοντας ήταν αν αυτό το έννομο συμφέρον απαιτούσε προσωπική εμπλοκή ή αν ήταν προς το δημόσιο συμφέρον η αναφορά παραβάσεων στάθμευσης.

Εποπτεία προστασίας δεδομένων: αρκεί η κλήση της αστυνομίας

Η Κρατική Υπηρεσία Εποπτείας Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε δικαιολογήσει την προειδοποίηση των δύο ανδρών αναφέροντας ότι οι φωτογραφίες του παραβάτη στάθμευσης σχεδόν πάντα περιείχαν πρόσθετες πληροφορίες. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, ένα αυτοκόλλητο σε ένα αυτοκίνητο ή ένα βαθούλωμα που φαίνεται στη φωτογραφία.

Εάν κάποιος ήθελε να καταγγείλει μια παράβαση στάθμευσης, από την άποψη της προστασίας των δεδομένων, θα αρκούσε ένα τηλεφώνημα στην αστυνομία με πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία και τον αριθμό πινακίδας, δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών χθες κατά την ακρόαση ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Η απόφαση δεν είναι ακόμη οριστική

Η γραπτή αιτιολογία της απόφασης δεν είναι ακόμη διαθέσιμη. Οι αποφάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές. Αίτηση για την άδεια άσκησης έφεσης κατά των αποφάσεων μπορεί να υποβληθεί στο Βαυαρικό Διοικητικό Δικαστήριο.

Τελευταία ενημέρωση – 3.11.2022 – 14:20

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.