Η θέση της Γερμανίας στην Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας 2023

Καθώς οι Φινλανδοί στέφθηκαν νικητές για έκτη συνεχή χρονιά, η Γερμανία κατέλαβε την 16η θέση στην Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας του 2023, πέφτοντας δύο θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας 2023

Για πάνω από 10 χρόνια η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας εξετάζει την κατάσταση της ικανοποίησης σε 137 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία που συλλέγονται από την παγκόσμια δημοσκόπηση Gallup, η οποία ζητά από 1.000 ερωτηθέντες σε κάθε χώρα να αξιολογήσουν την ευτυχία τους σε μια κλίμακα από το ένα έως το 10, οικονομολόγοι σε πανεπιστήμια του Καναδά και της Κίνας συνέταξαν την έκθεση.

Κάθε χρόνο, η έκθεση έχει ένα πρόσθετο θέμα, το οποίο φέτος είναι “Παγκόσμια ευτυχία, εμπιστοσύνη και κοινωνικές συνδέσεις σε περιόδους κρίσης”.

Το θέμα του 2023 επικεντρώνεται στο πώς οι άνθρωποι κατάφεραν να παραμείνουν ευτυχισμένοι και να συνδεθούν με τους άλλους κατά τη διάρκεια των κρίσεων του κοροναϊού και του πολέμου στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια, η έρευνα εξετάζει πώς έξι διαφορετικοί παράγοντες επηρέασαν τα επίπεδα ευτυχίας στις 137 χώρες:

 • Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ
 • προσδόκιμο ζωής
 • Γενναιοδωρία
 • Κοινωνική υποστήριξη
 • Ελευθερία
 • Αντίληψη της διαφθοράς

Μετά τη μέτρηση αυτών των παραγόντων, κάθε χώρα λαμβάνει συνολική βαθμολογία με βάση το 10.

Αυτή η μέση βαθμολογία συγκρίνεται στη συνέχεια με την υποθετική χώρα Δυστοπία, η οποία δημιουργήθηκε από την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας για να καταδείξει τους χαμηλότερους εθνικούς μέσους όρους στον κόσμο για καθέναν από τους έξι προαναφερθέντες παράγοντες.

Και τώρα που βγήκαν τα αποτελέσματα, φαίνεται – τουλάχιστον όσον αφορά την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας – ότι το κεφάλι που φοράει το στέμμα δεν είναι τελικά τόσο βαρύ: Η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης για έκτη συνεχή χρονιά.

Η Δανία, η Ισλανδία, το Ισραήλ και οι Κάτω Χώρες κατέλαβαν τις υπόλοιπες πέντε πρώτες θέσεις.

Οι άνθρωποι στη Γερμανία είναι λίγο πιο θλιμμένοι από πέρυσι

Ξεπερασμένη από όλους τους βόρειους και σκανδιναβικούς γείτονές της, η ομοσπονδιακή δημοκρατία έπεσε δύο θέσεις από την περσινή Έκθεση Ευτυχίας, πέφτοντας από τη 14η στη 16η θέση.

Οι πληθυσμοί της Ελβετίας, του Λουξεμβούργου, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστρίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρούσαν τους εαυτούς τους πιο ευτυχισμένους από τους κατοίκους της ομοσπονδιακής δημοκρατίας.

Το 2023 οι κάτοικοι της Γερμανίας κατέταξαν τα επίπεδα ευτυχίας τους σε 6.892 στα 10.

Όσον αφορά τους έξι πρόσθετους παράγοντες, η Γερμανία κατέλαβε καλή θέση όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και την κοινωνική υποστήριξη.

Το προσδόκιμο ζωής στη Γερμανία, το οποίο μειώθηκε πρόσφατα, και ο βαθμός στον οποίο οι άνθρωποι στη Γερμανία αισθάνονται ότι έχουν την ελευθερία να κάνουν επιλογές ζωής, έριξαν τη χώρα στην κατάταξη.

Τα θεωρούμενα χαμηλότερα επίπεδα γενναιοδωρίας και η αντίληψη της διαφθοράς απέδωσαν επίσης στη χώρα χαμηλότερη βαθμολογία.

Οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο

Σύμφωνα με την έκθεση 2023, οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο είναι οι εξής:

 1. Φινλανδία (7.804)
 2. Δανία (7.586)
 3. Ισλανδία (7.530)
 4. Ισραήλ (7.473)
 5. Ολλανδία (7.403)
 6. Σουηδία (7,395)
 7. Νορβηγία (7,315)
 8. Ελβετία (7,240)
 9. Λουξεμβούργο (7,228)
 10. Νέα Ζηλανδία (7,123)

Το 2023 το Αφγανιστάν κατέλαβε και πάλι την τελευταία θέση στην Έκθεση Ευτυχίας, με βαθμολογία μόλις 1,859 στα 10.

Για να διαβάσετε την πλήρη έκθεση, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα εδώ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης