Γερμανία: Πίνακας σε μουσείο κρέμεται ανάποδα εδώ και 77 χρόνια

Ένας πίνακας του Ολλανδού αφηρημένου ζωγράφου Piet Mondrian κρέμεται ανάποδα εδώ και 77 χρόνια, λέει μία επιμελητής ενός γερμανικού μουσείου.

Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του έργου του καλλιτέχνη της πρωτοπορίας παρουσιάστηκε το Σάββατο στο μουσείο Kunstsammlung στο Ντίσελντορφ, και ένα από τα έργα που παρουσιάζονται είναι το “New York City 1”, που ζωγραφίστηκε το 1941.

Όμως, καθώς προετοίμαζε την έκθεση, η επιμελήτρια Susanne Meyer-Buser ανακάλυψε ότι ο πίνακας είχε παρουσιαστεί στο κοινό μάλλον διαφορετικά από ό,τι ίσως προοριζόταν να εκτεθεί.

“Σε μια φωτογραφία από το 1944, είδα ότι ο καμβάς βρισκόταν ανάποδα πάνω σε ένα καβαλέτο. Αυτό μου κίνησε την περιέργεια”, δήλωσε η Meyer-Buser στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Ο πίνακας, που αποτελείται από πολλές γραμμές σε μπλε, κόκκινο και κίτρινο χρώμα που τέμνονται σε ορθή γωνία, εκτέθηκε λίγο αργότερα με λάθος τρόπο στο MoMA της Νέας Υόρκης, δήλωσε η επιμελητής.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο μουσείο του Ντίσελντορφ το 1980 και εκτέθηκε με τον ίδιο τρόπο.

Το λάθος μπορεί να έγινε επειδή “ο πίνακας δεν έχει υπογραφή”, σύμφωνα με την Meyer-Buser.

Η απόφαση να παρουσιαστεί το έργο με τον τρόπο που παρουσιάζεται εδώ και δεκαετίες καθορίστηκε πιθανότατα από “το όνομα του καλλιτέχνη που αναγράφεται στο πίσω μέρος της κορνίζας από τον διαχειριστή της περιουσίας (του καλλιτέχνη)” την εποχή του θανάτου του Mondrian
το 1944.

Ο Mondrian, γεννημένος το 1872, ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος αφηρημένης τέχνης της δεκαετίας του 1920, γνωστού ως “De Stijl”, και υπήρξε μια από τις πιο επιδραστικές μορφές της σύγχρονης τέχνης του 20ού αιώνα.

Το 1940 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου οι ουρανοξύστες και η διάταξη της πόλης θα ενέπνεαν τις οριζόντιες γραμμές του. Πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1944.

Το πιο διάσημο έργο του είναι το “Victory Boogie Woogie”, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα τέχνης του 20ού αιώνα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.