Γερμανία: Πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καθώς τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού έπληξαν την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία τόνισε πως η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση, μετά από την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση του 0,3% τον Νοέμβριο.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,4%.

Συνολικά για το 2021 η παραγωγή διαμορφώθηκε 3% υψηλότερα σε σχέση με το 2020 και 5,5% χαμηλότερα από το προ κρίσης 2019.

Η γερμανική οικονομία “έτρεξε” με ρυθμό 2,8% στο προηγούμενο έτος, έναντι του 7% της γειτονικής Γαλλίας, εκθέτοντας την ευπάθεια της Γερμανίας στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που κρατούν πίσω τον μεταποιητικό τομέα, ο οποίος αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά των εξαγωγών της.

Η Γερμανία συχνά αναφέρεται ως η μηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν το φθινόπωρο για την καταπολέμηση του τέταρτου κύματος της πανδημίας καθώς και οι διακοπές στον εφοδιασμό, μεταφράστηκαν σε συρρίκνωση 0,7% στο δ΄ τρίμηνο.

Υπήρχαν κάποιες ενδείξεις για μια πιο θετική έναρξη το 2022.

Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι ο μεταποιητικός τομέας αυξήθηκε για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες τον Ιανουάριο, καθώς η χαλάρωση των προβλημάτων επέτρεψε στους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή για να καλύψουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα, βελτιώθηκε τον Ιανουάριο για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες, καθώς η χαλάρωση των προβλημάτων στον εφοδιασμό βελτίωσε τις προοπτικές για τους κατασκευαστές, υποσχόμενη ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία την άνοιξη.

Πηγή: Capital.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.