Γερμανία-Μέτρα: Γιατί η 20ή Μαρτίου δεν θεωρείται ημερομηνία λήξης

Εάν τα ισχύοντα μέτρα στη Γερμανία, όπως η απαίτηση χρήσης μάσκας ή τήρησης αποστάσεων στον νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις, δεν παραταθούν, θα πρέπει να καταργηθούν από τις 20 Μαρτίου. Μια επισκόπηση των επιλογών και τι σημαίνει αυτό για τα ομόσπονδα κρατίδια και συνεπώς για τη Βαυαρία.

Μια συγκεκριμένη ημερομηνία για τον πιθανό τερματισμό όλων των μέτρων κατά του κορωνοϊού ήταν ήδη στα σκαριά τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

“Σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση, συμφωνούμε ότι όλα τα μέτρα θα λήξουν στις 20 Μαρτίου”, δήλωσε τότε ο κοινοβουλευτικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP στην βουλή, νυν ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης. Ο περιορισμός ήταν η εξέλιξη της κατάστασης της πανδημίας.

Πρόκειται για τα εξής σημεία του νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις

Στις 27 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση υιοθέτησε την ιδέα και ο νόμος για την προστασία από τις λοιμώξεις τροποποιήθηκε αναλόγως. Ορισμένες διατάξεις βάσει των οποίων τα ομοσπονδιακά κρατίδια μπορούν να διατάξουν μέτρα περιορίστηκαν μέχρι τις 19 Μαρτίου 2022.

Μεταξύ άλλων, αυτό αφορά την απαίτηση τήρησης αποστάσεων, τους περιορισμούς επαφής, την υποχρέωση χρήσης μάσκας, την υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων εμβολιασμού ή τεστ, τους σχετικούς περιορισμούς πρόσβασης 2G και 3G και την υποχρέωση ύπαρξης μέτρων υγιεινής.

Τα σημεία αυτά ορίζονται στο άρθρο 28α του νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις. Η βουλή μπορεί να παρατείνει την προθεσμία αυτή μία φορά κατά τρεις μήνες. Οι επιλογές – καμία παράταση ή παράταση – έχουν διαφορετικά αποτελέσματα για τα ομόσπονδα κρατίδια και συνεπώς και για τη Βαυαρία.

Εάν οι κανονισμοί δεν παραταθούν στη Γερμανία

Εάν η βουλή δεν παρατείνει την προθεσμία για τους κανονισμούς στο νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις (IfSG), οι αντίστοιχες διατάξεις στα επιμέρους ομόσπονδα κρατίδια πρέπει να καταργηθούν στο τέλος της 19ης Μαρτίου 2022 και δεν θα ισχύουν πλέον από τις 20 Μαρτίου.

Ποιες επιλογές θα έχουν τότε τα ομοσπονδιακά κρατίδια, αν υποθέσουμε ότι η επιδημία συνεχίζεται; Ο νόμος για την προστασία από τις λοιμώξεις επιτρέπει κατ’ αρχήν στα ομόσπονδα κρατίδια, δηλαδή ανεξάρτητα από την πανδημία, να επιβάλουν μέτρα προστασίας για την καταπολέμηση των μεταδοτικών ασθενειών.

Εάν είναι απαραίτητο, μπορούν να διατάξουν το διαχωρισμό των ασθενών, να περιορίσουν τις εκδηλώσεις ή να κλείσουν τις κοινοτικές εγκαταστάσεις.

Τα ομοσπονδιακά κρατίδια θα έχουν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του βαυαρικού υπουργείου Υγείας, είναι συζητήσιμο αν μόνο τα γενικά μέτρα θα είναι δυνατά μετά τη λήξη της προθεσμίας και αν οι κανόνες θα είναι εντελώς εκτός ορίων για τα κρατίδια: “Ο βαθμός στον οποίο μπορούν να καταφύγουν στα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 28α IfSG από αυτή την άποψη ή αν τους απαγορεύεται να το κάνουν λόγω του άρθρου 28α IfSG είναι συζητήσιμος”, δήλωσε στο BR24

Σύμφωνα με τον Hinnerk Wißmann, εμπειρογνώμονα διοικητικού δικαίου του Πανεπιστημίου του Münster, τα ομόσπονδα κρατίδια -αν ο κανονισμός δεν παραταθεί- δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν τα δικά τους μέτρα μετά τις 19 Μαρτίου.

“Οι ισχύοντες σήμερα κανονισμοί έχουν περιοριστεί ως προς το αντικείμενο και ταυτόχρονα ως προς το χρόνο, σύμφωνα με τη ρητή βούληση της βουλής”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων dpa.

“Ως τελική ρύθμιση σε θέματα ελέγχου της πανδημίας, ο ομοσπονδιακός νόμος, σύμφωνα με το νόημα και τον σκοπό του, εμποδίζει ανεξάρτητες ρυθμίσεις των ομόσπονδων κρατιδίων που αποκλίνουν από αυτόν.”

Η Κ.Ο του SPD είναι ανοιχτή στον τερματισμό των περιορισμών

Η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD εξετάζει τη λήξη των περιορισμών: “Τις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσουμε αν είναι απαραίτητη η παράταση των μέτρων πέραν της 19ης Μαρτίου”, δήλωσε στη “Welt” ο Johannes Fechner, κοινοβουλευτικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD.

Ο αντιπρόεδρος του FDP εκφράστηκε ακόμη πιο αποφασιστικά σε συνέντευξή του στο Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND): “Εάν δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος, τα μέτρα πρέπει να τερματιστούν, και όχι σε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά άμεσα.

Πιθανότατα βρισκόμαστε πιο κοντά σε αυτό το σημείο από ό,τι πολλοί νομίζουν”, δήλωσε ο πολιτικός του FDP σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου. Η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων, από την άλλη πλευρά, καλεί σε προσοχή.

Εάν παραταθούν οι κανονισμοί στη Γερμανία

Η δεύτερη επιλογή: οι κανονισμοί του νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις παρατείνονται μία φορά κατά τρεις μήνες έως τις 19 Ιουνίου και τα ομόσπονδα κρατίδια μπορούν να συνεχίσουν να ενεργούν σε αυτή τη βάση.

Ο πρόεδρος της Διάσκεψης των Πρωθυπουργών, Hendrik Wüst (CDU), έχει ήδη ταχθεί υπέρ αυτής της δυνατότητας παράτασης. “Διαφορετικά, τα ομόσπονδα κρατίδια θα έμεναν ουσιαστικά χωρίς προστατευτική λειτουργία”, δήλωσε ο Wüst αυτή την εβδομάδα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα πρέπει να στερήσει από τα κρατίδια αυτή τη δυνατότητα. Οι χαλαρώσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας ή η τήρηση αποστάσεων.

“Εάν η βουλή δεν δράσει, η νομική βάση για αυτούς τους βασικούς μηχανισμούς προστασίας θα καταργηθεί στις 19 Μαρτίου”, προειδοποίησε ο Wüst, ο οποίος είναι πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Αντιρρήσεις: κύμα Omicron και ανεμβολίαστος πληθυσμός στη Γερμανία

Ορισμένοι κορυφαίοι πολιτικοί του συνασπισμού δεν θέλουν καν να υιοθετήσουν χαλαρώσεις σε αυτό το στάδιο. Για παράδειγμα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης στην εκπομπή “heute-journal” του ZDF ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αποφάσεις για μέτρα χαλάρωσης μετά την κορύφωση των λοιμώξεων. “Αλλά δυστυχώς δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί”.

Ο Gernot Marx, πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής, είναι επίσης της άποψης ότι οι αποφάσεις για χαλάρωση θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά την κορύφωση του κύματος. Ο λοιμωξιολόγος Christian Drosten δήλωσε στο podcast του NDR ότι πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, γι’ αυτό και δεν μπορεί να δώσει το πράσινο φως.

Ο εμπειρογνώμονας υγείας του κόμματος των Πρασίνων Janosch Dahmen συνιστά επίσης προσοχή και μίλησε κατά της πρόωρης χαλάρωσης στην εκπομπή “Maischberger” του ARD το βράδυ της Τετάρτης.
Τα κρατίδια μπορούν να εφαρμόσουν τους κανόνες, αλλά δεν είναι υποχρεωμένα να το κάνουν

Εάν οι κανόνες του νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις παραταθούν, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν από τα ομοσπονδιακά κρατίδια. Μπορούν να αποφασίσουν τα ίδια σχετικά με τα μέτρα.

“Σύμφωνα με τον νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις, τα ομόσπονδα κρατίδια έχουν την εξουσία να λαμβάνουν μέτρα προστασίας για την πρόληψη της εξάπλωσης του Covid-19. Αυτό δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση”, αναφέρει κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder, όπως και άλλοι πολιτικοί, τάσσεται υπέρ της σταδιακής κατάργησης των περιορισμών τώρα.

Τροποποιήσεις του νόμου για την προστασία από τις λοιμώξεις είναι ανά πάσα στιγμή δυνατές

Αυτά για τις τροποποιήσεις του νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις που ισχύουν σήμερα. Αλλά αυτές δεν είναι οι μόνες επιλογές.

Γιατί ο νόμος για την προστασία από τις λοιμώξεις μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή: “Η γερμανική βουλή είναι ελεύθερη να τροποποιήσει τον νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις ανά πάσα στιγμή μέσω της κατάλληλης νομοθετικής διαδικασίας”, αναφέρει κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και μια άλλη, θεωρητική πιθανότητα είναι η βουλή να καθορίσει μια επιδημική κατάσταση εθνικής εμβέλειας, η οποία θα επέτρεπε στα ομόσπονδα κρατίδια να λάβουν περισσότερα μέτρα από ό,τι σήμερα – συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών εξόδου.

Στη Γερμανία, η επιδημική κατάσταση εθνικής εμβέλειας κηρύχθηκε λήξασα στις 25 Νοεμβρίου 2021. Στο κύμα Δέλτα, πολλά κρατίδια είχαν ζητήσει να παραταθεί η επιδημική κατάσταση εθνικής εμβέλειας, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε. Τώρα, στο κύμα Omicron, με μικρότερη επιβάρυνση των νοσοκομείων, η ζήτηση αυτή είναι πολύ απίθανη.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.