Το γερμανικό μπάχαλο με τις ανασφάλιστες ισόπεδες διαβάσεις

Ξανά και ξανά, άνθρωποι πεθαίνουν όταν διασχίζουν ανασφάλιστες ισόπεδες διαβάσεις. Οι μπάρες θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα περισσότερα από αυτά τα ατυχήματα, αλλά συχνά δεν τοποθετούνται. Παρόλα αυτά απαιτούνται από το νόμο.

Κάθε φορά που ο Bertram Stüber οδηγεί το τρένο προς μια μη ασφαλιζόμενη ισόπεδη διάβαση, νιώθει τον φόβο.

Με κάθε μέτρο, ο μηχανοδηγός του τρένου αισθάνεται περισσότερο στο έλεος της κατάστασης. “Δεν έχεις καμία ελπίδα”, λέει.

Μια στιγμή απροσεξίας κατά την οδήγηση, ένα παιδί που δεν εκτιμά σωστά τον κίνδυνο, ένα μικρό λάθος αρκεί για μια τραγωδία.

Περισσότερες από τις μισές ισόπεδες διαβάσεις στη Βαυαρία δεν είναι ασφαλείς

Στη Βαυαρία, περισσότερες από τις μισές από τις περίπου 3.000 ισόπεδες διαβάσεις δεν έχουν πύλες (μπάρες).

Μόνο πέρυσι σημειώθηκαν 35 ατυχήματα και επτά θάνατοι- τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός ήταν σημαντικά υψηλότερος.

Ένας ομοσπονδιακός νόμος ορίζει εδώ και καιρό το τέλος αυτών των επικίνδυνων σημείων και θέλει να τα αντικαταστήσει με γέφυρες και σήραγγες, αλλά η εφαρμογή τους συχνά αποτυγχάνει λόγω τοπικών συγκρούσεων.

Η περίπτωση του Soyen: Πολλά ατυχήματα, αλλά ακόμα δεν υπάρχουν εμπόδια

Αυτή είναι και η περίπτωση του Soyen κοντά στο Wasserburg. Μια σιδηροδρομική γραμμή χωρίζει ολόκληρο το χωριό και τα ατυχήματα συμβαίνουν ασυνήθιστα συχνά στις διαβάσεις.

Επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια.

Εν τω μεταξύ, ο δήμος έχει παρουσιάσει μια συνολική ιδέα στην οποία προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός των τριών εναπομεινάντων ανισόπεδων διαβάσεων χωρίς μπάρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η διαφωνία για τον φράχτη προστασίας των πουλιών εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό

Προς το παρόν, ωστόσο, τίποτα δεν συμβαίνει στη Soyen. Για να μπορέσει ο δήμος να υλοποιήσει τα σχέδιά του, θα πρέπει να κατεδαφίσει έναν φράχτη προστασίας πουλιών.

Αλλά η ιδιοκτήτριά του, η Gerlinde Ecklmaier, δεν το θέλει αυτό.

“Πρώτον, επειδή πρόκειται για περιοχή προστασίας της φύσης για πάνω από 30 χρόνια. Και δεύτερον για προσωπικούς λόγους”, εξηγεί η ίδια.

“Ο θόρυβος από τον σιδηρόδρομο. Τουλάχιστον το καλοκαίρι δεν ακούγεται σχεδόν τίποτα. Το χειμώνα τον ακούς μέχρι την κρεβατοκάμαρά σου”.

Η κάτοικος απαιτεί το κλείσιμο της ισόπεδης διάβασης

Αντί για την απομάκρυνση του φράχτη, ο Ecklmaier απαιτεί το κλείσιμο της ισόπεδης διάβασης. Αυτή ήταν η συμφωνία, λέει.

Οι τοπικοί πολιτικοί, με τη σειρά τους, θεωρούν την οικογένεια Ecklmaier υπεύθυνη για το γεγονός ότι ο εκσυγχρονισμός των ισόπεδων διαβάσεων δεν προχωρά.

Το αποτέλεσμα: σε πρώτη φάση, καμία από τις τρεις ισόπεδες διαβάσεις στο χωριό δεν θα αποκτήσει μπάρα.

Ο ίδιος ο μηχανοδηγός ενεπλάκη σε θανατηφόρο ατύχημα

Για τον μηχανοδηγό Bertram Stüber, οι ανασφάλιστες ισόπεδες διαβάσεις αποτελούν μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση. Ξέρει τι σημαίνει να χτυπήσει κάποιον ένα τρένο.

Θυμάται ακόμα την ημέρα πριν από δέκα χρόνια, όταν το τρένο του χτύπησε ένα αυτοκίνητο με ταχύτητα 110 χιλιομέτρων.

Το όχημα παρασύρθηκε 700 μέτρα και μια γυναίκα σκοτώθηκε. “Ακούς έναν θόρυβο. Μπορώ ακόμα να δω το χερούλι της πόρτας του αυτοκινήτου να έχει πιαστεί στον υαλοκαθαριστήρα μου”, λέει. “Δεν το ξεχνάς εύκολα αυτό”.

Από τότε, αναρωτιέται: τι θα μπορούσε να είχε γίνει; “σε τρώει το σαράκι”, λέει.

Η κρατική κυβέρνηση υποδεικνύει άλλους υπεύθυνους

Η βαυαρική κυβέρνηση απορρίπτει την ευθύνη.

“Η διασφάλιση των ισόπεδων διαβάσεων είναι κοινό καθήκον των υπευθύνων για το σιδηροδρομικό σύστημα και το οδικό σύστημα”, λέει απαντώντας σε μια αμφιλεγόμενη ερώτηση.

“Αυτοί αποφασίζουν επίσης αν υπάρχει ισόπεδος κόμβος και πώς πρέπει να ασφαλίζεται σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.