Handelsblatt: Τελείωσε η παγκοσμιοποίηση για τη Γερμανία;
Για μήνες, οι εταιρείες υποφέρουν από έλλειψη υλικού, μικροτσίπ, πρώτες ύλες, καύσιμα, αναφέρει δημοσίευμα της κορυφαίας γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.
Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) κάλεσε τα σημεία συμφόρησης “επί σκηνής”.
Με επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων ο υπουργός θέλει να φέρει στη Γερμανία εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών για να μειώσει μεταξύ άλλων την εξάρτηση από την Ασία, σύμφωνα με την Handelsblatt.
Η πρόοδος θέτει για άλλη μια φορά το ζήτημα της κατάστασης της τεχνολογικής κυριαρχίας στη Γερμανία και την Ευρώπη.
Το τριήμερο συνέδριο “Ευρώπη 2022” που συνδιοργανώνεται από τη Handelsblatt, το οποίο ξεκινά αυτή τη Δευτέρα, θα πρέπει να δώσει απαντήσεις.
Παρόντες επίσης θα είναι η πολιτική ελίτ της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Χάμπεκ, της Προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.
Η παγκοσμιοποίηση είχε ήδη επιβραδυνθεί πριν από την πανδημία. Αλλά όταν ο κορονοϊός μπλόκαρε επίσης τις αλυσίδες εφοδιασμού, οι γερμανικές εταιρείες χτυπήθηκαν σκληρά.
Τελείωσε τελικά η turbo παγκοσμιοποίηση των περασμένων δεκαετιών, αναρωτιέται ο συντάκτης της ανάλυσης;
Πέντε αναλύσεις για τις τρέχουσες εμπορικές ροές και τα μελλοντικά σενάρια για τη Γερμανία επιτρέπουν ένα σαφές συμπέρασμα: Η παγκοσμιοποίηση δεν έχει τελειώσει. Αλλά αλλάζει ριζικά.
1. Η Γερμανία συναλλάσσεται περισσότερο με ξένες χώρες από ποτέ
Παρά τα σημεία συμφόρησης στις παραδόσεις προϊόντων, το γερμανικό εξωτερικό εμπόριο ανθεί.
Η Γερμανία εξήγαγε αγαθά αξίας άνω των 125 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο τον Νοέμβριο, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν συνολικά σε 114 δισεκατομμύρια ευρώ – και οι δύο τιμές ρεκόρ.
Ταυτόχρονα, η οικονομική παραγωγή μειώνεται ακόμη και από τα τέλη του φθινοπώρου.
“Είχαμε ένα τέλειο V στο παγκόσμιο εμπόριο”, λέει ο Γκάμπριελ Φελμπεμάγιερ, Διευθυντής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Wifo).
Μετά την ύφεση, η φάση της στασιμότητας στο παγκόσμιο εμπόριο που πολλοί περίμεναν δεν ήρθε.
Η ανάπτυξη καθοδηγείται από την άνω του μέσου όρου παγκόσμια ζήτηση.
Επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε υπηρεσίες όπως ο κινηματογράφος ή το κομμωτήριο κατά τη διάρκεια του lockdown, τα επενδύουν σε αγαθά.
Ωστόσο, η παραγωγή εξακολουθεί να είναι περιορισμένη λόγω των σημείων συμφόρησης στον εφοδιασμό. Το εξωτερικό εμπόριο της Γερμανίας θα μπορούσε επομένως να αυξηθεί πολύ περισσότερο.
Παρά τη μετάλλαξη όμικρον, δεν είναι ακόμη προβλέψιμο ότι θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη ύφεση. Η εξωτερική ζήτηση είχε πρόσφατα μειωθεί κάπως τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το επίπεδο πριν από την κρίση.
2. Σημαντικά ταχύτερη ανάκαμψη από ό,τι μετά την οικονομική κρίση
Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 έχει ήδη αλλάξει για τα καλά την παγκοσμιοποίηση, σύμφωνα με την Handelsblatt.
Ενώ ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου αυξήθηκε περίπου 1,5 φορές ταχύτερα από την παγκόσμια οικονομία από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέχρι την οικονομική κρίση, το εμπόριο και η οικονομική παραγωγή αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό μέχρι το 2019.
Για ορισμένους πολέμιους της παγκοσμιοποίησης, η πανδημία φαίνεται σαν το ιδανικό “αντίο” στη διεθνοποίηση.
Όμως, συμβαίνει το αντίθετο: το γερμανικό εξωτερικό εμπόριο έχει ανακάμψει από τα προβλήματα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τότε.
Λίγο περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα του κορoνοϊού στη Γερμανία, οι εξαγωγές έχουν ήδη φτάσει ξανά στα προ κρίσης επίπεδα.
Μετά την οικονομική κρίση, αυτό κράτησε περισσότερα από τέσσερα χρόνια.
3. Η Γερμανία δεν έχει την πολυτέλεια να τερματίσει τον καταμερισμό της εργασίας
Ο όμιλος μόδας C&A επανεξετάζει: Η εταιρεία δεν έχει κατασκευάσει νέο εργοστάσιο στην Ασία, αλλά στο Mένγκενγλαντμπαχ της Γερμανίας.
Η C&A θέλει να παράγει μέχρι και 800.000 τζιν ετησίως εκεί. Μπορεί αυτό να είναι ένα σχέδιο για ολόκληρη τη γερμανική οικονομία;
Το Ινστιτούτο Ifo έχει υπολογίσει τι θα συνέβαινε εάν όλη η παραγωγή επέστρεφε στη Γερμανία – αυτό ονομάζεται “επαναβάθμιση” (Reshoring).
Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, η γερμανική οικονομική παραγωγή θα μειωνόταν σχεδόν κατά 10%.
“Εάν υπήρχε μια παγκόσμια τάση προς περισσότερες εθνικά προσανατολισμένες αλυσίδες εφοδιασμού, θα διακυβεύονταν πολλά για τη γερμανική οικονομία”, λέει η Λισάντρα Φλαχ, Επικεφαλής Εξωτερικού Εμπορίου στο Ifo.
Η οικονομική παραγωγή των Γερμανών εμπορικών εταίρων θα συρρικνωθεί επίσης.
Εκτός από το “reshoring”, συζητείται και το “nearshoring”, στο οποίο η παραγωγή θα βρισκόταν στην ΕΕ, στη Βόρεια Αφρική και στην Τουρκία.
Αλλά αυτή η προσέγγιση θα συρρίκνωνε επίσης τη γερμανική οικονομία κατά 4,2%.
Εξάλλου, σε 21 από τους 65 τομείς της γερμανικής οικονομίας, η επαναφορά της παραγωγής θα είχε θετικά αποτελέσματα – αλλά αυτά αποτελούν μόνο ένα κλάσμα της γερμανικής οικονομικής παραγωγής.
Υπάρχει επίσης μια τάση στην πολιτική για ανοικοδόμηση εγκαταστάσεων παραγωγής για βασικούς τομείς στη Γερμανία.
Ο υπουργός Οικονομικών Χάμπεκ προωθεί την ανάπτυξη μιας βιομηχανίας τσιπ ή θέλει να γίνει πιο ανεξάρτητος από τις εισαγωγές ενέργειας και συνεπώς από τη Ρωσία.
Ωστόσο, ο Φελμπεμάγιερ προειδοποιεί να μην αναμειγνύονται αυτές οι ειδικές περιπτώσεις με “οποιαδήποτε όνειρα αυτάρκειας” θεμελιώδους φύσης.
Επιπλέον, ο οικολογικός μετασχηματισμός της οικονομίας θα αυξήσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές, για παράδειγμα με τη μορφή λιθίου για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
“Η όλη απαλλαγή από τον άνθρακα θα σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πρώτες ύλες σε εντελώς διαφορετική κλίμακα”, λέει ο οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Νίκολα Μπραντ.
4. Οι εταιρείες διευρύνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους
Εάν ο διεθνής καταμερισμός εργασίας παραμείνει ίδιος, τι πρέπει να γίνει για τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό; Αυτή η ερώτηση αφορά και τη μεσαία εταιρεία Elektronik Reichelt στο Sande της Κάτω Σαξονίας.
“Σύνθετα εξαρτήματα όπως οι μικροεπεξεργαστές δεν μπορούν να παραχθούν εύκολα στη Γερμανία σε σύντομο χρονικό διάστημα”, λέει ο διευθυντής προϊόντων Κρίστιαν Ράινβαλντ.
Η εταιρεία πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις: διαφοροποίηση και buffers. “Αντί να βασίζεστε μόνο σε έναν προμηθευτή, θα πρέπει να βρείτε εφεδρικούς προμηθευτές για να μειώσετε τον κίνδυνο”, εξηγεί ο Ράινβαλντ.
Μέχρι στιγμής, οι σχέσεις εφοδιασμού των γερμανικών εταιρειών δεν ήταν ιδιαίτερα διαφορετικές.
Το 1/3 των εισαγωγών που δεν προέρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ, την Ελβετία ή τη Μεγάλη Βρετανία προέρχονται από την Κίνα και το 1/6 από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό αναγκάζουν τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν: περισσότερες από τις μισές γερμανικές εταιρείες θέλουν να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK).
Το 78 % αποδίδει σημασία στην αξιοπιστία. Η αναλογία τιμής-απόδοσης παίζει ρόλο μόνο για τα 2/3.
Επιπλέον, τα αποθέματα που κατέχουν εταιρείες είναι πιθανό να αυξηθούν. “Δεν θα υπάρξει πλήρης εγκατάλειψη της παραγωγής που είναι ακριβώς στην ώρα”, υποψιάζεται ο οικονομολόγος Γιούγκεν Μάτες από το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (IW).
“Ωστόσο, οι περισσότεροι θα δημιουργήσουν ένα αποθεματικό κρίσεων”.
5. Η Γερμανία πρέπει να ανοίξει νέες εξαγωγικές αγορές λόγω της Κίνας
Μετά την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ΠΟΕ το 2001, η ανταλλαγή αγαθών αυξήθηκε πάρα πολύ.
Σήμερα η χώρα έχει εξελιχθεί από το εργοτάξιο του κόσμου σε μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες – και θέλει να γίνει ανεξάρτητη.
Ενώ οι ρυθμοί αύξησης των γερμανικών εξαγωγών προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ήταν γενικά μεταξύ 10% και 30% τη δεκαετία του 2000, η ανάπτυξη το 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ήταν μόλις 3,2%.
“Η γερμανική οικονομία πρέπει να ανοίξει νέες αγορές ανάπτυξης για τις εξαγωγές της”, λέει ο Μάτες.
Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι το “αντίο” στο εξωτερικό εμπόριο και τον διεθνή καταμερισμό εργασίας είναι άτοπο. Ωστόσο, οι εταιρείες το ξανασκέφτονται.
Το σύστημα παγκοσμιοποίησης αναθεωρείται.
Πηγή: Capital.gr
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αλλαγές για γονείς και οικογένειες το 2022 στη Γερμανία
- Ποια πρόστιμα επιβάλλονται στη Γερμανία για λάθος ελαστικά;
- Φεβρουάριος 2022: Νέοι κανονισμοί και νόμοι στη Γερμανία
- Η γερμανική κυβέρνηση θα εισαγάγει επίδομα θέρμανσης
- Χωρίς τεστ η είσοδος στην Ελλάδα για τους εμβολιασμένους
- Τι αλλάζει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Γερμανία το 2022;
- Τι ισχύει σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία της Βαυαρίας
- Ποια επιδόματα πρόκειται να είναι διαθέσιμα στη Γερμανία;
- Η Έσση χαλαρώνει τα μέτρα: Τέλος το 2G στο λιανικό εμπόριο
- Αυστηρότεροι κανόνες για ιδιοκτήτες σκύλων στη Γερμανία 2022
- Γερμανία-Μέτρα: Γιατί η 20ή Μαρτίου δεν θεωρείται ημερομηνία λήξης
- Η Βάδη-Βυρτεμβέργη επεξεργάζεται σχέδιο χαλάρωσης μέτρων