Η πόλη – φάντασμα του Μονάχου για τους πρόσφυγες

Νικόλαος Σκριτλής

Updated on:

Μετεγκατάσταση προσφύγων

Στο Μόναχο λείπουν περίπου 5.600 κλίνες. Στο Messe Riem έχει στηθεί μια “πόλη” με σκηνές. 2.000 άνθρωποι μπορούν να κοιμηθούν εκεί, αλλά προς το παρόν είναι άδειο.

Μία από τις σκηνές έχει διαρροή. Τουλάχιστον λίγο νερό φαίνεται να έχει εισρεύσει από την οροφή, γι’ αυτό και μερικά κρεβάτια του καταυλισμού είναι ανάποδα.

Το εκπαιδευμένο μάτι δεν μπορεί να το παραβλέψει, γι’ αυτό και η σιωπή των εργαζομένων εδώ στη σκηνή της πόλης Messe Riem είναι αρκετά χαρακτηριστική.

Αυτό δεν είναι ωραίο, αφού η πρόθεση είναι να καλωσορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Ουκρανούς πρόσφυγες εδώ.

Αλλά κανείς δεν ζει εδώ αυτή τη στιγμή ούτως ή άλλως. Κανείς δεν περιμένει περισσότερα λεωφορεία γεμάτα πρόσφυγες το Σαββατοκύριακο, οπότε υπάρχει αρκετός χρόνος για να μπαλώσετε τη διαρρέουσα οροφή της σκηνής.

Από τον Απρίλιο του 2022, περισσότεροι από 24.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από την Ουκρανία στο Μόναχο. Κανείς δεν ξέρει πόσοι έχουν μείνει εδώ. Μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 19.255 εγγραφές.

Το τμήμα διοίκησης της περιφέρειας έχει χορηγήσει άδεια διαμονής σε συνολικά 16.409 πρόσφυγες. Ο αριθμός των καθημερινών αφίξεων από την Ουκρανία είναι σήμερα κάτω από 100.

Στην αρχή του πολέμου, οι μεγάλες ουρές στη Werinherstraße ήταν ένα οικείο θέαμα. Εν τω μεταξύ, όμως, σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας, οι αιτήσεις υποβάλλονται και πάλι με “ομαλό και συνηθισμένο τρόπο”.

Επί του παρόντος, η πόλη διαθέτει περίπου 2.000 κλίνες σε ξενοδοχεία και κτίρια για τους πρόσφυγες.

Συνολικά θα δημιουργηθούν 5.625 κλίνες, εκ των οποίων οι 4.500 θα είναι κατάλληλες για μακροχρόνια στέγαση.

Μέχρι τις 16 Μαρτίου, η “πόλη των σκηνών” στο εκθεσιακό κέντρο του Riem με 2.000 κλίνες θα είναι διαθέσιμη για καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Δεν είναι γνωστό αν το Μόναχο χρειάζεται σκηνές για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας, δεν είναι βέβαιο αν θα χρειαστεί καθόλου.

Όπως εξήγησε ένας εκπρόσωπος στο t-online, το Μόναχο εξακολουθεί να υπερβαίνει προς το παρόν την ποσόστωση υποδοχής, γι’ αυτό και ήταν δυνατή η ανακατανομή τους στις γύρω περιοχές.

“Η πόλη των σκηνών προορίζεται μόνο ως μια προσωρινή, ιδανικά πολύ βραχυπρόθεσμη επιλογή διαμονής”. Η υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας δεν επιθυμεί να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος της διευκόλυνσης.

Εκεί, σε μια μεγάλη ασφαλτοστρωμένη έκταση, ακριβώς δίπλα σε μια μεγάλη έκταση για τις τακτικά διεξαγόμενες υπαίθριες αγορές και σε απόσταση αναπνοής από μια από τις εμπορικές καρδιές της πόλης, τη Messe, βρίσκονται σήμερα λίγο λιγότερες από δώδεκα σκηνές.

Στο εσωτερικό υπάρχουν ράντζα, θερμαντήρες που φυσάνε ζεστό αέρα μέσα από μεγάλους σωλήνες. Μόλις εγκαταστάθηκαν αρκετοί ανιχνευτές καπνού στην οροφή της σκηνής. Το δάπεδο είναι κατασκευασμένο από ξύλινες σανίδες. Μια προσωρινή λύση.

Οι πρώτοι Ουκρανοί έχουν ήδη μεταβεί στις σκηνές

Οι πρόσφυγες Ουκρανοί μπορούν να βρουν λίγη ηρεμία εδώ για λίγες ημέρες πριν από την ανακατανομή τους: Υπάρχει μια μεγάλη καντίνα, πλυντήρια και στεγνωτήρια, και ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος για να μείνετε μόνοι σας για λίγο.

Μόνο όταν πρόκειται για ύπνο υπάρχει μια ατμόσφαιρα στρατώνα. Τα κρεβάτια είναι τακτοποιημένα σε σειρές, δεν υπάρχει πολύς χώρος μεταξύ των κρεβατιών.

Την περασμένη Πέμπτη, οι πρώτοι Ουκρανοί, 97 άτομα έλαβαν ένα ζεστό κρεβάτι και ζεστά γεύματα για μία ημέρα και μία νύχτα.

Την Παρασκευή, έπρεπε να προχωρήσουν και πάλι. Αν ρωτήσετε το προσωπικό ασφαλείας του συγκροτήματος, όλοι θα σας πουν πόσο ήσυχα είναι τα πράγματα εδώ.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν εκατοντάδες ή και χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία έφταναν στη πόλη ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Άνω Βαυαρίας, σήμερα ζουν σε ολόκληρη την Άνω Βαυαρία περίπου 57.000 πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία.

Το Μόναχο μπορεί να ξεμείνει από χώρο για αιτούντες άσυλο

Εκτός από τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, το Μόναχο αναγκάζεται επίσης να δέχεται επανειλημμένα αιτούντες άσυλο από άλλες χώρες -ιδίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία- επειδή η κυβέρνηση της Άνω Βαυαρίας δεν μπορεί να βρει σχεδόν καθόλου καταλύματα.

Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Άνω Βαυαρίας, οι δυνατότητες φιλοξενίας είναι “στο μεταξύ σχεδόν εξαντλημένες”.

Αλλά ακόμη και στο Μόναχο, ο διαθέσιμος χώρος για τους αιτούντες άσυλο δεν είναι απεριόριστος.

Ο εκπρόσωπος του τμήματος κοινωνικής πρόνοιας εξήγησε στο t-online ότι “αν παραμείνουν οι σημερινοί αριθμοί αφίξεων, θα μπορούσε να υπάρξει έλλειψη και στο Μόναχο, όπως και στις γύρω περιοχές”.

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης