Ηλιακές καταιγίδες: Τι προκαλεί το κοσμικό καιρικό φαινόμενο;

Οι ειδικοί παρατηρούν επί του παρόντος ιδιαίτερα μεγάλες κηλίδες στον ήλιο που σχετίζονται με τις λεγόμενες ηλιακές εκλάμψεις. Αυτά μπορούν επίσης να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη Γη…

Όποιος παρατηρεί σήμερα τον ήλιο με κατάλληλο εξοπλισμό, θα παρατηρήσει ιδιαίτερα μεγάλες, μαύρες κηλίδες πάνω στη λαμπερή σφαίρα.

Οι σκοτεινές κηλίδες είναι πολύ πιο ψυχρές και επομένως εκπέμπουν λιγότερο φως από τον υπόλοιπο ήλιο, εξηγούν οι ειδικοί του Wetteronline.

Οι κηλίδες αποτελούν μέρος ενός ειδικού ουράνιου φαινομένου.

Ο Dr. Frank Fleischmann από το παρατηρητήριο του Ebermannstadt εξηγεί: “Ο ήλιος είναι μια μεγάλη, λαμπερή μπάλα αερίου με μαγνητικό πεδίο. Περιστρέφεται ταχύτερα. Αυτό προκαλεί το σχίσιμο και τη διάρρηξη των γραμμών μαγνητικού πεδίου στην επιφάνεια.

Σε αυτά τα σημεία, η μεταφορά θερμότητας δεν είναι πλέον τόσο υψηλή, οπότε οι κηλίδες ψύχονται και γίνονται ορατές ως σκοτεινές κηλίδες”.

Οι ερευνητές εξετάζουν επί του παρόντος την ομάδα κηλίδων 3190, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Γης και επομένως ορατή με γυμνό μάτι. (Προσοχή! Μόνο με προστατευτικά γυαλιά!)

Όσο περισσότερες ηλιακές κηλίδες δημιουργούνται, τόσο πιο ενεργό είναι το άστρο. Η δραστηριότητα εξελίσσεται κυκλικά. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση του 25ου κύκλου των ηλιακών κηλίδων.

Το λεγόμενο “φούσκωμα στον ήλιο” δεν είναι επομένως κάτι ασυνήθιστο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μεγάλα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αυξημένη δραστηριότητα δημιουργεί ηλιακές καταιγίδες στις οποίες φορτισμένα σωματίδια εκτοξεύονται στο διάστημα.

Όχι σπάνια, αυτά στη συνέχεια χτυπούν το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας καταρρέουν εξαιτίας του ήλιου – είναι αυτό δυνατόν;

Οι πολύ ισχυρές ηλιακές καταιγίδες μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στη Γη. Μεταξύ άλλων, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να καταρρεύσουν και οι δορυφόροι GPS μπορεί να αποτύχουν.

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μπορούν επίσης να διαταραχθούν ή να προκληθούν διακοπές ρεύματος σε αστικά κέντρα, ενώ μπορεί να επηρεαστούν επίσης τα συστήματα ραντάρ και η εναέρια κυκλοφορία.

Σύμφωνα με τον Fleischmann, ισχυρές ηλιακές καταιγίδες πλήττουν τη γη κάθε 100 έως 200 χρόνια.

Το τελευταίο περιστατικό χρονολογείται από το 1859, όταν το φαινόμενο Carrington προκάλεσε τη μεγαλύτερη επιστημονικά παρατηρούμενη μαγνητική καταιγίδα στη Γη μέχρι σήμερα.

Στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη της βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, οι τηλεγραφικές γραμμές είχαν τόσο υψηλές τάσεις που οι σπίθες έβαζαν φωτιά σε λωρίδες χαρτιού.

Το τηλεγραφικό δίκτυο, το οποίο είχε εγκατασταθεί παγκοσμίως λίγο νωρίτερα, επηρεάστηκε μαζικά.

Διακοπή ρεύματος λόγω ηλιακής έκλαμψης – Εμπειρογνώμονας: Το γεγονός θα μπορούσε σύντομα να επαναληφθεί

Σύμφωνα με τον Fleischmann, ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να συμβεί ξανά σύντομα.

“Συμβαίνει περίπου κάθε εκατό με διακόσια χρόνια, οπότε έχει ήδη καθυστερήσει”, εξηγεί ο ειδικός και προσθέτει: “Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να έρθει. Είναι σαν το λαχείο. Η πιθανότητα ξεκινάει πάντα από το μηδέν”.

Εάν συμβεί ένα τέτοιο γεγονός, θα μπορούσε να συμβεί να μην έχουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα ολόκληρες ήπειροι της γης.

Οι άνθρωποι θα το μάθαιναν μόνο λίγες ώρες πριν από το συμβάν, όταν οι δορυφόροι που θα παρατηρούσαν τον ήλιο θα εντόπιζαν τα φορτισμένα σωματίδια και θα έστελναν ένα ραδιοφωνικό μήνυμα στη Γη.

Σύμφωνα με τον Fleischmann, υπήρξε επίσης μια ισχυρότερη έκρηξη πριν από μερικά χρόνια, αλλά η Γη δεν βρισκόταν στο σωστό σημείο εκείνη τη στιγμή και ως εκ τούτου δεν επλήγη.

Ο αστροφυσικός δρ Volker Bothmer από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν δηλώνει στο RTL ότι δεν υπάρχει προς το παρόν μεγάλος κίνδυνος για ένα τέτοιο γεγονός:

“Μέχρι στιγμής δεν μπορώ να εντοπίσω καμία ηλιακή καταιγίδα που να κατευθύνεται προς τη Γη. Μέχρι στιγμής, δεν βλέπω κάποια μεγάλη απειλή.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν εμφανιστούν νέες κηλίδες στην αριστερή άκρη του ήλιου”, δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.