Πώς μπορείτε να ακυρώσετε συμβάσεις στη Γερμανία;

Πώς μπορείτε να ακυρώσετε συμβάσεις στη Γερμανία; Την 1η Μαρτίου, η Γερμανία άλλαξε την απαρχαιωμένη νομοθεσία της για τις συμβάσεις και έδωσε στους καταναλωτές ένα πλήθος νέων δικαιωμάτων. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τελευταίες αλλαγές.

Από τον Μάρτιο, η αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των καταναλωτών σημαίνει ότι οι άνθρωποι στη Γερμανία δεν θα δεσμεύονται πλέον για μεγάλο χρονικό διάστημα εάν μια σύμβαση ανανεώνεται αυτόματα.

Αντ’ αυτού, μόλις λήξει ένα συμβόλαιο, οι εταιρείες θα πρέπει να μεταφέρουν τους ανθρώπους σε ένα ευέλικτο κυλιόμενο συμβόλαιο που θα μπορεί να ακυρωθεί με προειδοποίηση μόλις ενός μήνα.

Έτσι, αν είστε από τους ανθρώπους που εγγράφονται σε ένα γυμναστήριο και στη συνέχεια το ξεχνούν, μη φοβάστε.

Ενώ θα πρέπει να διατηρήσετε το συμβόλαιο μέχρι την αρχική ημερομηνία λήξης (π.χ. στο τέλος ενός έτους), δεν θα υπογράψετε για έναν ακόμη χρόνο, αν ξεχάσετε να το ακυρώσετε εγκαίρως.

Οι αλλαγές διευκολύνουν επίσης τους ανθρώπους να επωφεληθούν από τις ειδικές προσφορές για νέους πελάτες χωρίς να ανησυχούν ότι θα κλειδώσουν σε υψηλότερη τιμή μόλις λήξει η προσφορά.

Για παράδειγμα, εάν η εταιρεία ενέργειας σας παρέχει ειδική έκπτωση σε ετήσια σύμβαση ως μπόνους εγγραφής, μπορείτε να την ακυρώσετε ανά πάσα στιγμή μετά τη λήξη του έτους, εάν ξαφνικά καταστεί μη ελκυστική.

Πώς η Γερμανία διευκολύνει τους καταναλωτές να ακυρώνουν συμβάσεις

Ισχύει αυτό για τα παλιά συμβόλαια ή μόνο για τα νέα Γερμανία;

Δυστυχώς, προς το παρόν ισχύει μόνο για τα νέα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε σύμβαση που θα υπογραφεί μετά την 1η Μαρτίου 2022, θα μπορεί να παραταθεί μόνο σε κυλιόμενη μηνιαία βάση μετά τη λήξη της αρχικής διάρκειας.

Για τις παλαιότερες συμβάσεις, ισχύουν οι παλιοί κανόνες, οπότε μπορεί να καταλήξετε να είστε δεσμευμένοι για έναν ακόμη χρόνο, αν δεν τις ακυρώσετε εγκαίρως.
Θα πρέπει λοιπόν να ακυρώσω τυχόν παλιές συμβάσεις;

Όχι απαραίτητα. Σύμφωνα με τη δικηγόρο Carolin Semmler από το Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, είναι σημαντικό να εξετάσετε όλα τα κόστη, τους όρους και τις προϋποθέσεις πριν πάρετε μια βιαστική απόφαση.

“Με μια νέα σύμβαση, οι καταναλωτές δεσμεύονται και πάλι από την ελάχιστη διάρκεια μιας σύμβασης”, εξήγησε η Semmler. Δεδομένου ότι οι ελάχιστες περίοδοι σύμβασης δεν έχουν αλλάξει, μπορεί στη συνέχεια να βρεθείτε σε μια νέα σύμβαση που έχει ελάχιστη ημερομηνία λήξης 24 μηνών.

Πώς μπορείτε να ακυρώσετε συμβάσεις στη Γερμανία;
Πώς μπορείτε να ακυρώσετε συμβάσεις στη Γερμανία;

Η κυβέρνηση στη Γερμανία δεν έχει κάνει παρόμοιες αλλαγές στο παρελθόν;

Πέρυσι τον Δεκέμβριο τέθηκαν σε ισχύ νέες τροποποιήσεις του νόμου περί τηλεπικοινωνιών, οι οποίες ουσιαστικά διευκόλυναν τους πολίτες να ακυρώνουν συμβάσεις με παρόχους κινητής τηλεφωνίας, σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου.

Όπως και αυτές οι τελευταίες αλλαγές, οι τροποποιήσεις προβλέπουν ότι οι εταιρείες δεν μπορούν πλέον να ανανεώνουν αυτόματα ένα συμβόλαιο για περισσότερο από ένα μήνα κάθε φορά.

Έτσι, μετά τη λήξη του 24μηνου συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας σας, για παράδειγμα, θα έχετε την αλλαγή να το ακυρώσετε σε κυλιόμενη μηνιαία βάση.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις πιο πρόσφατες αλλαγές, οι νέοι κανόνες του νόμου περί τηλεπικοινωνιών ισχύουν τόσο για τις υφιστάμενες όσο και για τις νέες συμβάσεις.

Ποιοι τύποι συμβάσεων στη Γερμανία καλύπτονται λοιπόν από τους νέους κανόνες;

Μαζί με τις τηλεφωνικές συμβάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα νέα δικαιώματα των καταναλωτών επεκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα άλλων συμβάσεων, από συνδρομές σε γυμναστήρια έως υπηρεσίες streaming.

Οι συμβάσεις μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν συνδρομές σε εφημερίδες, υπηρεσίες όπως μαθήματα μουσικής ή ξένων γλωσσών, ακόμη και την τακτική παράδοση αγαθών. Αυτό θα πρέπει να ισχύει και για τις συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Μια βασική εξαίρεση από τον νέο κανονισμό είναι οι ασφαλιστικές συμβάσεις – οπότε φροντίστε να ακυρώσετε εγκαίρως κάθε ανεπιθύμητη ταξιδιωτική ασφάλιση για να αποφύγετε περιττά έξοδα το επόμενο έτος.

Θα εξακολουθούν να μπορούν να χρεώνουν υπερβολικά για συμβάσεις μικρότερης διάρκειας;

Ευτυχώς, όχι. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για άλλη μια πραγματικά θετική αλλαγή για τους καταναλωτές.

Από τον Μάρτιο, οι εταιρείες που προσφέρουν διετή συμβόλαια θα είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν και μονοετή συμβόλαια – και αυτά τα μικρότερα συμβόλαια δεν επιτρέπεται να είναι υπερβολικά ακριβά σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα. Οι αυξήσεις των τιμών για τα 12μηνα συμβόλαια θα περιορίζονται στο 25%.

Έτσι, για παράδειγμα, εάν μια γερμανική εφημερίδα προσφέρει διετείς συνδρομές για 20 ευρώ μηνιαίως, μια μονοετής συνδρομή δεν μπορεί να κοστίζει περισσότερο από 25 ευρώ μηνιαίως.

Τι άλλο νέο υπάρχει στη Γερμανία;

Μια άλλη βασική αλλαγή είναι ότι η προθεσμία για την ακύρωση των συμβάσεων πριν από την ανανέωσή τους γίνεται επίσης πιο γενναιόδωρη. Προηγουμένως, οι περισσότεροι πελάτες είχαν μόνο τρεις μήνες πριν από τη λήξη του συμβολαίου για να το ακυρώσουν.

Για τις νέες συμβάσεις που συμφωνήθηκαν μετά την 1η Μαρτίου, οι πελάτες θα μπορούν να τις ακυρώσουν έως και ένα μήνα πριν από την ημερομηνία λήξης.
Τέλος, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, τα συμβόλαια θα είναι σύντομα ευκολότερο να ακυρωθούν και από άλλη άποψη.

Αντί να έρχονται αντιμέτωποι με αμήχανες κλήσεις με αντιπροσώπους πωλήσεων ή να πρέπει να στέλνουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο γραπτές ειδοποιήσεις για καταγγελίες, οι εταιρείες θα πρέπει σύντομα να επιτρέπουν στους ανθρώπους να ακυρώνουν τις συνδρομές ή τα συμβόλαιά τους με το πάτημα ενός κουμπιού.

Από την 1η Ιουλίου, όλες οι εταιρείες θα πρέπει να συμπεριλάβουν ένα “κουμπί ακύρωσης” στις ιστοσελίδες τους, το οποίο οι πελάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν για να εκφράζουν την επιθυμία τους να αποχωρήσουν από ένα συμβόλαιο μόλις αυτό λήξει.

Πώς μπορείτε να ακυρώσετε συμβάσεις στη Γερμανία;

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης