Πακέτο δισεκατομμυρίων για τα γερμανικά πανεπιστήμια

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια συμφώνησαν σε ένα πακέτο δισεκατομμυρίων ευρώ για τα γερμανικά πανεπιστήμια.

Μεταξύ άλλων, με τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν περισσότερες ομάδες αριστείας. Επιπλέον, οι νέοι θα λάβουν μια εφάπαξ πληρωμή – στις αρχές του 2023.

Οι ομοσπονδιακοί υπουργοί και οι υπουργοί Παιδείας των ομόσπονδων κρατιδίων συνέταξαν ένα πακέτο δισεκατομμυρίων για τη βελτίωση της έρευνας και της διδασκαλίας στη Γερμανία.

Επιπλέον, περίπου 3,5 εκατομμύρια νέοι θα λάβουν εφάπαξ πληρωμή 200 ευρώ από το πακέτο ανακούφισης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις αρχές του επόμενου έτους, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας και Επιστημών Bettina Stark-Watzinger (FDP).

Τα ομόσπονδα κρατίδια είχαν επιθυμήσει να καταβληθεί νωρίτερα το πακέτο στήριξης

676 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον θα διατεθούν για το πρόγραμμα Zukunftsvertrag Studium und Lehre (ZSL) μεταξύ 2023 και 2027.

Αυτό αντιστοιχεί περίπου στην αύξηση κατά τρία τοις εκατό που συμφωνήθηκε στη συμφωνία συνασπισμού.

“Η απόφαση αποτελεί ορόσημο για την ποιότητα των σπουδών και της διδασκαλίας, όπως προβλέπεται στη συμφωνία συνασπισμού”, δήλωσε η Stark-Watzinger.

Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια “αμέσως και πλήρως”.

Οι ομάδες αριστείας στα πανεπιστήμια θα αυξηθούν σε 70

Ο αριθμός των ομάδων αριστείας στα πανεπιστήμια της Γερμανίας πρόκειται να αυξηθεί από 57 σε 70.

“Αυτό είναι εφικτό με την αύξηση της χρηματοδότησης – ανά έτος από 533 εκατομμύρια ευρώ σε 687 εκατομμύρια ευρώ”, δήλωσε η Stark-Watzinger.

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η ισοτιμία στα πανεπιστήμια της Γερμανίας

Η πρωτοβουλία για την αύξηση του αριθμού των γυναικών καθηγητών στη Γερμανία θα προωθηθεί επίσης. Ο μακροπρόθεσμος στόχος παραμένει η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, δήλωσε η Stark-Watzinger.

Η Γερμανία συνεχίζει την πορεία προς ένα πανεπιστήμιο με ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, δήλωσε η Brandes.

“Στο μέλλον, οι γυναίκες θα πρέπει να εκπροσωπούνται επαρκώς σε όλα τα επίπεδα προσόντων και σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα”, τόνισε η πολιτικός της NRW.

Η παγγερμανική υποδομή ερευνητικών δεδομένων πρέπει επίσης να ενισχυθεί, προκειμένου να αποθηκεύονται και να δικτυώνονται καλύτερα τα ερευνητικά δεδομένα και να είναι έτσι ευρύτερα χρησιμοποιήσιμα, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση των κρατιδίων συμφώνησαν επίσης για τη συνέχιση της μελέτης Nako Health Study για άλλα πέντε χρόνια μέχρι το 2027.

Η μεγάλης κλίμακας μελέτη καταγράφει ευρέως διαδεδομένες ασθένειες στη Γερμανία από το 2014.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.