Περίεργη διαμάχη στη Γερμανία: Hofbräuhaus Vs Hofbrauhaus

Το Hofbräuhaus είναι τόσο μέρος του Μονάχου όσο και το Oktoberfest. Οι διεθνείς επισκέπτες, ωστόσο, μιλούν συχνά για το Hofbrauhaus: πολλοί δεν γνωρίζουν το “äu” – και αυτός είναι ένας από τους λόγους της διαμάχης.

Hofbräuhaus ή Hofbrauhaus; Οι δικαστές στο Μόναχο θα πρέπει σύντομα να ασχοληθούν με μια διαμάχη σχετικά με το όνομα. Το Hofbräuhaus του Μονάχου αντιτίθεται ανεπιτυχώς στην ονομασία του Hofbrauhaus της Δρέσδης εδώ και δέκα χρόνια. Τώρα οι ζυθοποιοί με έδρα το Μόναχο προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

Hofbräuhaus: παρακλάδι στη Δρέσδη προκαλεί σύγχυση στους διεθνείς επισκέπτες

“Η σύγχυση του ονόματος είναι εκατό τοις εκατό, ιδίως στον διεθνή τομέα. Εκεί μας αποκαλούν Hofbrauhaus”, λέει ο εκπρόσωπος της Hofbräu, Stefan Hempl.

Σε πολλές γλώσσες δεν υπάρχει το “äu” – για τους αγγλόφωνους επισκέπτες, το διεθνώς γνωστό Hofbräuhaus του Μονάχου είναι ένα “Hofbrauhaus”. Αυτή είναι επίσης η διεύθυνση διαδικτύου των αδειοδοτημένων παραρτημάτων στις ΗΠΑ, για παράδειγμα στο Λας Βέγκας.

Σύμφωνα με τον Hempl, υπάρχουν σχεδόν δώδεκα υποκαταστήματα του Hofbräuhaus σε όλο τον κόσμο, εκτός από τις ΗΠΑ και στη Βραζιλία και την Κίνα.

Σύμφωνα με τον Hempl, οι ΗΠΑ είναι μια από τις ισχυρότερες αγορές και για τις εξαγωγές μπύρας- πάνω από το ήμισυ της παραγωγής πωλείται σε 40 χώρες.

Υπάρχουν πολλές μπυραρίες Hofbräu στις γερμανόφωνες χώρες, για παράδειγμα στην αυστριακή πόλη Klagenfurt, στο Βερολίνο, στο Αμβούργο – αλλά και στη Δρέσδη. Αλλά αυτές πληρώνουν για το όνομα της ζυθοποιίας στο Μόναχο.

Το Hofbräuhaus του Μονάχου, που ιδρύθηκε από τον δούκα Βίλχελμ Ε’, υπάρχει από το 1589. Το 1879, το εμπορικό σήμα καταχωρήθηκε στο Αυτοκρατορικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

Εν τω μεταξύ, η προστασία του εμπορικού σήματος για το κρατικό Hofbräuhaus στο Μόναχο έχει καταχωρηθεί στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) που εδρεύει στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Μεταξύ άλλων, το Gräfliches Hofbrauhaus Freising, το Hofbräuhaus Traunstein, το Stuttgarter Hofbräu και το Bamberger Hofbräu έχουν επίσης εξασφαλίσει δικαιώματα εκεί. Αλλά αυτά συνυπάρχουν ειρηνικά με το Hofbräuhaus München.

“Οι συμφωνίες συνύπαρξης έχουν γενικά επιτευχθεί φιλικά με άλλα παραδοσιακά ζυθοποιεία, τα οποία, όπως η Hofbräu München, μπορούν επίσης να αναφέρονται σε μια μακρά ιστορία και παράδοση μπύρας”, λένε στο Μόναχο.

Το Dresdner Hofbrauhaus εξασφάλισε το εμπορικό σήμα της λέξης και της εικόνας στο Γερμανικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας

Ο John Scheller του νέου Hofbrauhaus της Δρέσδης, με τη σειρά του, απέκτησε το λεγόμενο εμπορικό σήμα λέξης και εικόνας για το “Dresdner Hofbrauhaus” από το Γερμανικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων το 2011.

Η ίδια η λέξη Hofbrauhaus δεν μπορεί να διασφαλιστεί επειδή είναι γερμανική λέξη, σύμφωνα με την εταιρεία του.

Ο παντοπώλης διατηρεί τέσσερα καταστήματα στην περιοχή της Δρέσδης. Ένα από αυτά βρίσκεται ακριβώς στο σιντριβάνι του ζυθοποιείου της Δρέσδης “Hofbrauhaus Aktienbrauerei und Malzfabrik zu Dresden”, το οποίο ιδρύθηκε το 1872.

Ο Scheller αποκάλυψε το σιντριβάνι, το οποίο είναι πλέον ορατό στους πελάτες μέσω ενός γυάλινου πίνακα. Ο Scheller λέει ότι στόχος του είναι να αναβιώσει την παράδοση – και όχι να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό εμπορικό σήμα.

Αναφέρεται στο ιστορικό όνομα και σε γεγονότα που έχουν μόνο περιφερειακή σημασία.

Το “Hofbrauhaus Aktienbrauerei und Malzfabrik zu Dresden” είχε σταματήσει την παραγωγή πριν από περίπου 100 χρόνια. Στη συνέχεια, η μπύρα δεν ήταν πλέον διαθέσιμη – μέχρι που ο Scheller ίδρυσε το νέο ζυθοποιείο.

Το Hofbräuhaus του Μονάχου προσφεύγει στο δικαστήριο κατά της μάρκας της Δρέσδης

Η διαμάχη συνεχίζεται έκτοτε. Η ένσταση της Hofbräuhaus κατά της αίτησης του εμπορικού σήματος της Hofbrauhaus παρέμεινε χωρίς αποτέλεσμα, λέει ο Hempl. “Δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία όλα αυτά τα χρόνια”.

Τώρα οι ζυθοποιοί με έδρα το Μόναχο ζητούν την ακύρωση του εμπορικού σήματος της Δρέσδης μέσω αστικής αγωγής. Στις 22 Φεβρουαρίου, τα συμβαλλόμενα μέρη θα συναντηθούν στο Περιφερειακό Δικαστήριο Ι του Μονάχου.

“Πρέπει να υπερασπιστούμε το εμπορικό σήμα μας”, λέει ο Hempl. “Αν δεν το κάνουμε αυτό, χάνουμε την προστασία του εμπορικού μας σήματος”.

Ο Scheller, από την άλλη πλευρά, δεν βλέπει καμία σύγκρουση. “Είμαι αισιόδοξος για τη διαδικασία. Δεν εκμεταλλευόμαστε το όνομα, αλλά αναφερόμαστε σε ένα κομμάτι της ιστορίας της Δρέσδης. Το μόνο μας μέλημα είναι να το διατηρήσουμε και όχι να εμπλακούμε σε έναν αγώνα εξουσίας”.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.