Ποιο είναι το χρέος της Γερμανίας; Τρισεκατομμύρια!

Σήμερα, βέβαια, η Γερμανία απέχει πολύ από την κρατική χρεοκοπία. Και όμως τίθεται το ερώτημα σχετικά με το πόσο χρέος μπορούν να αναλάβουν οι πολιτικοί χωρίς να προκαλέσουν στρεβλώσεις.

Ήδη σχεδόν 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ χρέος

Έως και 200 δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει τώρα να προστεθούν για να σταθεροποιηθεί η αγορά φυσικού αερίου και να ανακουφιστούν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Σύμφωνα με την Bundesbank, το δημόσιο χρέος της Γερμανίας ήταν ήδη σχεδόν 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2021.

…αλλά συγκριτικά η Γερμανία βρίσκεται σε καλή θέση

Ωστόσο, η Γερμανία τα πηγαίνει αρκετά καλά με βάση τα διεθνή πρότυπα. Αυτό φαίνεται σε δύο βασικά στοιχεία: Πρώτον, το μερίδιο του γερμανικού χρέους στην ετήσια οικονομική παραγωγή είναι λίγο κάτω από το 70%- στις ΗΠΑ το μερίδιο είναι πάνω από 120%. Ο αριθμός αυτός αποτελεί σημαντικό δείκτη για την αξιολόγηση του βαθμού βιωσιμότητας του χρέους.

Δεύτερον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να πληρώνει σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια για το χρέος της από ό,τι άλλες χώρες.

Για σύγκριση: τα δεκαετή ομοσπονδιακά ομόλογα έχουν σήμερα απόδοση περίπου 2,1%, ενώ η απόδοση των δεκαετών ομολόγων των ΗΠΑ είναι λίγο κάτω από 3,8%.

Αυτό σημαίνει ότι: ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ μπορεί να δανείζεται πολύ φθηνότερα από την Αμερικανίδα ομόλογό του Τζάνετ Γέλεν.

Αλλά η σύγκριση από μόνη της δεν αρκεί για να απαντήσει στο ερώτημα σχετικά με τα όρια του δημόσιου χρέους.

Επειδή ένας αποφασιστικός παράγοντας για την πιστοληπτική ικανότητα είναι η εμπιστοσύνη. Και η εμπιστοσύνη μπορεί να κερδηθεί μόνο αργά στις κεφαλαιαγορές, αλλά κατασπαταλιέται γρήγορα. Αυτό ακριβώς βιώνει σήμερα η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Liz Truss.

Τα σχέδιά της για φορολογικές ελαφρύνσεις επί των πιστώσεων προκάλεσαν αμέσως στρεβλώσεις στις αγορές: η λίρα έπεσε προσωρινά σε χαμηλό ρεκόρ, ενώ τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά.

Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, έχει ιδιαίτερη ευθύνη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το συγκριτικά χαμηλό χρέος της, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξασφαλίζει επίσης μια ορισμένη σταθερότητα εντός της Ευρωζώνης, από την οποία επωφελούνται ακόμη και υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία. Έτσι, τα επιτόκια των ιταλικών κρατικών ομολόγων βασίζονται επίσης στα επιτόκια των γερμανικών κρατικών ομολόγων.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης