Δύο “Ελλάδες” έχασε η γερμανική οικονομία λόγω της κορονο-κρίσης

Η γερμανική οικονομία υποφέρει από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού εδώ και δύο χρόνια.

Με αφορμή την επέτειο, μια νέα μελέτη του Ινστιτούτου για τη γερμανική Οικονομία (IW) κάνει απολογισμό.

Σύμφωνα με αυτόν, 350 δισ. ευρώ από την οικονομική παραγωγή έχουν χαθεί μέχρι στιγμής.

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο κορονοϊός μπορεί να κοστίσει άλλα 50 δισ. ευρώ.

Οι αποτυχίες της οικονομίας ανέρχονται σε περίπου 350 δισ. ευρώ (σ.σ. ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο διπλάσιο του ελληνικού ΑΕΠ) από την αρχή της πανδημίας, όπως δείχνουν οι νέοι υπολογισμοί της IW.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι Γερμανοί ξόδεψαν 270 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα για την κατανάλωσή τους δηλαδή περίπου 3.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Επιπλέον, οι εταιρείες επένδυσαν περίπου 60 δισ. ευρώ λιγότερα. Οι κρατικές δαπάνες και οι εξαγωγές αμβλύνουν τουλάχιστον εν μέρει την οικονομία το δεύτερο έτος.

Στην αρχή της πανδημίας, τα μέτρα καραντίνας προκάλεσαν προβλήματα στις παραγωγικές διαδικασίες και διατάραξαν τις παραδόσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Υπήρχαν επίσης κόστη λόγω περιορισμένων επιλογών κατανάλωσης και προσεκτικών πελατών. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 11% εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Καθώς η πανδημία προχωρούσε, ο αριθμός των μολύνσεων που μειώθηκαν στο μεταξύ έδινε επανειλημμένα ελπίδες για μόνιμη ανάκαμψη.

Ωστόσο, αυτό επισκιάστηκε από ανανεωμένα κύματα μόλυνσης. Κατά το δεύτερο έτος της πανδημίας, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού ήταν ζωτικής σημασίας:

Τα εξαρτήματα που έλειπαν ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για την αυτοκινητοβιομηχανία και το χάσμα παραγωγής σε ολόκληρο τον κλάδο αυξήθηκε ξανά στο επτάμισι τοις εκατό.

Αν και οι κρατικές δαπάνες και η ανάκαμψη του εξωτερικού εμπορίου μετριάζουν τις απώλειες, οι απώλειες είναι πιθανό να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες.

Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022, το ισοζύγιο του κορωνοϊού θα μπορούσε να επιδεινωθεί κατά επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, η νέα παραλλαγή του Omicron δίνει επίσης λόγους ελπίδας, λέει ο οικονομολόγος της IW, Michael Grömling:

“Αν εισέλθουμε στην ενδημική φάση φέτος, τα πράγματα θα πρέπει να ανέβουν ξανά. Θα χρειαστεί ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια για να αντισταθμιστούν οι απώλειες που έχουν προκύψει μέχρι τώρα”.

Πηγή: Capital.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.