Οι τιμές αυξάνονται σημαντικά περισσότερο από τους μισθούς

Πολλοί εργαζόμενοι είχαν πρόβλημα φέτος στη Γερμανία. Οι τιμές αυξήθηκαν πιο έντονα από τους μισθούς. Μια πρώτη αξιολόγηση από το Ίδρυμα Hans Böckler δείχνει τώρα ότι το χάσμα για το 2022 είναι ιστορικά μεγάλο.

Το αρχείο συλλογικών διαπραγματεύσεων του Ιδρύματος Hans Böckler, το οποίο βρίσκεται κοντά στα συνδικάτα, παρουσίασε έναν πρώτο ισολογισμό του εισοδήματος του 2022.

Ενώ οι συλλογικά συμφωνημένοι μισθοί θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 2,7%, οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 7,8%. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το χάσμα είναι ιστορικά μεγάλο.

Το ισοζύγιο λαμβάνει υπόψη μόνο τους μισθούς που καθορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Σε πολλές επιχειρήσεις που δεν δεσμεύονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι μισθοί είναι συχνά χαμηλότεροι από τον συλλογικά συμφωνημένο μισθό – η πραγματική απώλεια μισθών είναι ακόμη μεγαλύτερη εκεί.

Λόγοι για την υψηλή απώλεια πραγματικών μισθών στη Γερμανία

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν ορισμένες συλλογικές συμβάσεις που είχαν ήδη αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το προηγούμενο έτος για το συγκεκριμένο έτος.

Εκείνη την εποχή, σχεδόν κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την απότομη αύξηση του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπλέον, παρόλο που τα συνδικάτα διαπραγματεύτηκαν μερικές ποσοστιαίες αυξήσεις μισθών για τα μέλη τους, για παράδειγμα στη χημική βιομηχανία ή στη βιομηχανία μετάλλων και ηλεκτρολογικού υλικού, οι νέες συλλογικές συμβάσεις δεν θα εφαρμοστούν πριν από το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τον πίνακα, τα εισοδήματα θα αυξηθούν επομένως με ρυθμό κάτω του μέσου όρου φέτος.

Εφάπαξ πληρωμές αντί για μόνιμα υψηλότερους μισθούς

Σε πολυάριθμους γύρους συλλογικών διαπραγματεύσεων, τα συνδικάτα έχουν επίσης καταστήσει σαφές ότι το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό πληθωρισμού δεν μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Έτσι, σε πολλές συλλογικές συμβάσεις έχουν συμφωνηθεί εφάπαξ πληρωμές για την αντιστάθμιση του πληθωρισμού, έως και 3.000 ευρώ από τις οποίες είναι αφορολόγητες και απαλλαγμένες από εισφορές.

Ωστόσο, οι εφάπαξ πληρωμές δεν αυξάνουν μακροπρόθεσμα τους συλλογικά συμφωνημένους μισθούς.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού αντικατοπτρίζεται στον προκαταρκτικό μισθολογικό ισολογισμό του Ιδρύματος Hans Böckler.

Στον κλάδο της φιλοξενίας, για παράδειγμα, ή στην καθαριότητα κτιρίων, οι συλλογικά συμφωνημένοι μισθοί αυξάνονται περίπου με τον ίδιο ρυθμό με τον πληθωρισμό.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.