«Τρύπα» δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό της Γερμανίας

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ αναβάλλει το πρώτο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024, καθώς όλοι οι υπουργοί ζητούν χρήματα που…δεν υπάρχουν – Πολυάριθμα τα σχόλια

«Ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ δεν μπορεί να καταρτίσει προϋπολογισμό, γιατί λείπει ένα γιγαντιαίο ποσό. Η κυβέρνηση δεν έχει κοινή στρατηγική για την επίλυση του προβλήματος», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung στο πρωτοσέλιδο άρθρο της.

Το σχόλιο της εφημερίδας του Μονάχου: «Οι κρίσεις δεν θα ξεπεραστούν ούτε το 2023, ωστόσο η χώρα διαθέτει πλέον δημοσιονομικό ‘μαξιλάρι’ και μηχανισμούς άμυνας, που χρηματοδοτούνται από κονδύλια σχεδόν μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Αντί να ζητούν όλο και περισσότερα, αντί να φτάνουν στα όρια της παρανομίας και να ανακατανέμουν κονδύλια εν κρυπτώ, τα υπουργεία θα έπρεπε να απορροφήσουν χρήματα που ήδη υπάρχουν.

Πόσω μάλλον, όταν ο Κρίστιαν Λίντνερ δεν είναι εγκρατής από ιδιοτροπία, αλλά διότι αυτό επιβάλλουν το Σύνταγμα και οι Συνθήκες της ΕΕ.

Για το ‘φρένο του χρέους’ και το Σύμφωνο Σταθερότητας μπορεί κανείς να έχει όποια γνώμη θέλει, αλλά δεν μπορεί να τα αγνοεί, μόνο και μόνο για να κυβερνά πιο εύκολα».

«Αυτο-παράλυση του κυβερνητικού συνασπισμού» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Σπανίως ήταν τόσο δύσκολη όσο σήμερα η κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Οι κανόνες για το δημόσιο χρέος που προβλέπει το Σύνταγμα δεν μπορούν να ανασταλούν και πάλι, καθώς δεν πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.

Τα επιτόκια αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, κάτι που δεν αντισταθμίζεται από επιπλέον φορολογικά έσοδα.

Η Μπούντεσβερ είναι σε οικτρή κατάσταση και μάλιστα σε εποχές διεθνοπολιτικών κινδύνων.

Αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου απαιτούν περισσότερα χρήματα. Σαν να λέμε ότι ‘όποιος στηρίζει αγορές τεθωρακισμένων, θα πρέπει να στηρίξει και τη φεμινιστική διάσταση της αναπτυξιακής πολιτικής’.

Όλα μαζί δεν γίνονται όμως χωρίς να αυξηθούν οι φόροι ή να περικοπούν οι ακριβές επιδοτήσεις»

Επιφυλάξεις για τους χειρισμούς Λίντνερ εκφράζει η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger: «Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι κατηγορούν τον υπουργό Οικονομικών- μάλλον όχι εντελώς άδικα- ότι λειτουργεί λιγότερο ως ειλικρινής διαμεσολαβητής και περισσότερο ως πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP).

Ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης για τα παιδιά; Δεν υπάρχουν λεφτά.

Επιπλέον χρηματοδότηση για ασφάλιση ασθενείας και χρονίων νοσημάτων; Δεν υπάρχουν λεφτά.

Περισσότερα χρήματα για την Μπούντεσβερ; Ναι, αλλά υπό όρους.

Διάχυτη είναι η υποψία ότι ο Λίντνερ προσποιείται τον πένητα, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά του για φοροελαφρύνσεις των επιχειρήσεων».

Πηγή: Γιάννης Παπαδημητρίου | DW

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.