Είχε αποτέλεσμα η εξοικονόμηση ενέργειας στη Βαυαρία;

Κρύες εσωτερικές πισίνες, χαμηλωμένες λάμπες στους δρόμους, δροσερά γραφεία: Όταν οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύτηκαν το περασμένο καλοκαίρι, οι πόλεις και οι δήμοι της Βαυαρίας πέρασαν σε κατάσταση κρίσης. Μετά το χειμώνα, το ερώτημα είναι: Τι καλό έκανε;

Για εξοικονόμηση ενέργειας, η πόλη του Άουγκσμπουργκ  είχε μειώσει τη θερμοκρασία της πισίνας μόνο στους 25 βαθμούς.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά μικρά και μεγάλα μέτρα που έχουν ληφθεί ενάντια στην εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη.

Παντού στη Βαυαρία, οι θερμαντήρες στα δημοτικά γραφεία κατέβηκαν. Τα σιντριβάνια έκλεισαν.

Στα σχολεία, το ζεστό νερό σταμάτησε ξαφνικά να ρέει. Και στο Μόναχο, ανακοινώθηκε ότι περίπου τα μισά από όλα τα φανάρια θα απενεργοποιούνταν σε περιόδους εκτός αιχμής.

Πώς μειώθηκε η κατανάλωση ενέργειας στις πόλεις της Βαυαρίας

Τώρα, μετά τον χειμώνα, τίθεται το ερώτημα: Ποιο ήταν το νόημα όλων αυτών; Πολλές πόλεις και δήμοι εξακολουθούν να δυσκολεύονται να δώσουν επίσημη απάντηση, καθώς εκκρεμούν ακόμη οι τελικοί λογαριασμοί.

Αλλά τα ενδιάμεσα αποτελέσματα ορισμένων πόλεων δείχνουν προς τα πού βαδίζει το κλιματικό ταξίδι.

Η Νυρεμβέργη αναμένει εξοικονόμηση περίπου 20 τοις εκατό για τη θέρμανση και την ηλεκτρική ενέργεια.

Το Άουγκσμπουργκ αναμένει δέκα τοις εκατό λιγότερη κατανάλωση για την ηλεκτρική ενέργεια και 20 τοις εκατό εξοικονόμηση για το φυσικό αέριο.

Οι μικρότεροι δήμοι αναμένουν επίσης εξοικονόμηση στον τομέα αυτό. Το Nördlingen, για παράδειγμα, έχει καταναλώσει 21 τοις εκατό λιγότερο φυσικό αέριο.

Το Μόναχο δεν δίνει ακόμη ποσοστά, αλλά μπορεί να κάνει πολύ συγκεκριμένες τις εξοικονομήσεις: Στην περίπτωση της ενέργειας θέρμανσης εξοικονομήθηκε η κατανάλωση 800 νοικοκυριών τεσσάρων ατόμων και στην περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας η ετήσια κατανάλωση 1.000 νοικοκυριών τεσσάρων ατόμων.

Ποια μέτρα ήταν πιο αποτελεσματικά

Κατά μέσο όρο, η μείωση της θερμοκρασίας των πισινών και η μείωση της θερμοκρασίας των θερμαντήρων των γραφείων ήταν τα πιο αποτελεσματικά σε όλες τις πόλεις.

Η απενεργοποίηση μεμονωμένων εκτυπωτών στα σχολεία ή η απενεργοποίηση των βραστήρων νερού, από την άλλη πλευρά, δεν είχαν σχεδόν κανένα αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Βαυαρική Ένωση Δήμων.

Τι σημαίνει αυτό για τους δήμους της Βαυαρίας σε ευρώ δεν μπορεί ακόμη να ειπωθεί συγκεκριμένα. Στο Άουγκσμπουργκ, θεωρείται ότι τα μέτρα μείωσαν το κόστος κατά περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Στο Nördlingen, η εξοικονόμηση φυσικού αερίου κατά 20 τοις εκατό μείωσε το κόστος κατά περίπου 35.000 ευρώ.

Ωστόσο, λόγω των τεράστιων αλμάτων στις τιμές, οι περισσότεροι δήμοι είναι πιθανό να πληρώσουν περισσότερα για ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, παρά τα μέτρα εξοικονόμησης.

Η εξοικονόμηση ενέργειας βλάπτει την κοινωνική ζωή

Και τα μέτρα εξοικονόμησης είχαν μερικές φορές κοινωνικές συνέπειες. Για παράδειγμα, στο Άουγκσμπουργκ: όταν μειώθηκε η θερμοκρασία του νερού στη δημοτική πισίνα, η πισίνα παρέμενε κατά περιόδους σχεδόν άδεια.

Οι 25 βαθμοί ήταν πολύ κρύοι για τους περισσότερους ανθρώπους. “Ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, το Stadtbad είναι επίσης ένας τόπος συνάντησης, πολλοί πηγαίνουν στο καφέ μετά το κολύμπι, όπου κάθονται μαζί”, λέει ο φροντιστής της πισίνας Jürgen Grötzner. “Και όλα αυτά έπεσαν στο κενό”.

Γι’ αυτό το λόγο το Άουγκσμπουργκ αύξησε ξανά τη θερμοκρασία του νερού, τώρα που δεν υπάρχει πλέον έλλειψη ενέργειας για να ανησυχεί κανείς, λέει ο οικονομικός σύμβουλος του Άουγκσμπουργκ Wolfgang Hübschle.

Άλλες πόλεις, ωστόσο, θα διατηρήσουν προς το παρόν τα μέτρα λιτότητας. Το Κέμπτεν και το Ρέγκενσμπουργκ, για παράδειγμα.

Πώς το Βίλσεκ προετοιμάζεται για το μέλλον

Η Βαυαρική Ένωση Δήμων αναφέρεται σε αυτό το πλαίσιο στον δημοτικό κώδικα: σύμφωνα με αυτόν, “κάθε δήμος και πόλη είναι υποχρεωμένος να προϋπολογίζει οικονομικά και με φειδώ”.

Εξάλλου, διακυβεύονται φορολογικά χρήματα. Επομένως, τα αποτελεσματικά μέτρα εξοικονόμησης δεν έχουν μόνο νόημα για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, αλλά είναι και νομικά επιβεβλημένα.

Φαίνεται ότι τα άλματα στις τιμές της ενέργειας έχουν ευαισθητοποιήσει σε αυτό το θέμα. Νέα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν εγκατασταθεί ή σχεδιάζονται σε πολλά μέρη.

Η τηλεθέρμανση από βιομάζα ή ξυλοτεμαχίδια πρόκειται επίσης να χρησιμοποιηθεί πολύ πιο εντατικά.

Το Vilseck στο Άνω Παλατινάτο είναι ένα καλό παράδειγμα. Στην κοινότητα των 6.000 κατοίκων, ένα νηπιαγωγείο ανακαινίζεται επί του παρόντος, το οποίο θα τροφοδοτείται με θερμότητα μέσω ενός συστήματος ξυλοτεμαχιδίων.

Εν τω μεταξύ, και άλλα κτίρια της πόλης πρόκειται να συνδεθούν με αυτό το δίκτυο θέρμανσης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης