Blue Monday: Σήμερα η πιο θλιβερή μέρα του χρόνου στη Γερμανία;

Είναι μια αλήθεια (σχεδόν) παγκοσμίως αναγνωρισμένη ότι ο Ιανουάριος είναι ο χειρότερος μήνας του έτους – ειδικά αν είστε αρκετά άτυχοι για να ζείτε στο βόρειο μισό του κόσμου.

Ο καιρός είναι κακός, οι διακοπές έχουν τελειώσει και το καλοκαίρι είναι πολύ, πολύ μακριά. Εν ολίγοις: δεν υπάρχουν πολλά πράγματα για να περιμένετε με ανυπομονησία.

Αλλά ακόμα πιο συγκεκριμένα, έχει υπολογιστεί ότι μια μέρα, συγκεκριμένα, είναι η πιο καταθλιπτική μέρα σε ολόκληρο το ημερολογιακό έτος, και αυτή η μέρα έχει, μάλλον εύστοχα, βαπτιστεί Blue Monday.

Αλλά τι και πότε είναι η Blue Monday και ποια είναι μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να περάσει τις σκοτεινές και θλιβερές ημέρες του Ιανουαρίου; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε!

Σημασία της Μπλε Δευτέρας: Ποια είναι η “πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου”;

Ως Blue Monday θεωρείται γενικά η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η “πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους”.

Η έννοια επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον Cliff Arnall, έναν Βρετανό ψυχολόγο, ο οποίος το 2004 δημιούργησε μια φόρμουλα για το January blues – έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το γενικό αίσθημα ζοφερότητας που πολλοί βιώνουν στην αρχή του νέου έτους.

Η φόρμουλα του Arnall λαμβάνει υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως ο καιρός, οι μισθοί, τα χρέη και το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τα Χριστούγεννα, προκειμένου να προσδιορίσει με ακρίβεια ποια ημέρα είναι η πιο μπλε ημέρα του Ιανουαρίου:

Σε αυτή τη φόρμουλα, το “W” αντιπροσωπεύει τον καιρό, το “D” το χρέος και το “d” τον μηνιαίο μισθό, ενώ το “T” σημαίνει τον χρόνο που πέρασε από τα Χριστούγεννα και το “Q” τον χρόνο που πέρασε από την αποτυχία σε μια απόφαση για το νέο έτος.

Τέλος, το “Μ” είναι το χαμηλό κίνητρο και το “Να” είναι το αίσθημα της ανάγκης για ανάληψη δράσης.

Ο Arnall χρησιμοποίησε τη φόρμουλα για λογαριασμό της ταξιδιωτικής εταιρείας Sky Travel σε μια διαφημιστική καμπάνια που ενθάρρυνε τα μέλη του κοινού να κλείσουν διακοπές στον ήλιο προκειμένου να ξεφύγουν από τον θλιβερό χειμώνα στο σπίτι.

Πότε είναι η Blue Monday 2023;

Η Blue Monday πέφτει την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου κάθε έτους, πράγμα που σημαίνει ότι το 2023 η Blue Monday είναι στις 16 Ιανουαρίου 2023.

Γιατί την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου;

Ο Arnall δήλωσε στην Daily Telegraph το 2013 ότι διάφοροι παράγοντες “έδειχναν ότι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι ιδιαίτερα καταθλιπτική” – κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνει ο περίπλοκος μαθηματικός του τύπος.

Ο Arnall έχει, ωστόσο, δηλώσει δημοσίως ότι ο τύπος που χρησιμοποίησε είναι ουσιαστικά ψευδοεπιστήμη, προσθέτοντας ότι χαρακτηρίζοντας μια συγκεκριμένη ημέρα ως Blue Monday, γίνεται τελικά μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Πράγματι, η ανάλυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την εταιρεία ποτών Upbeat διαπίστωσε στο παρελθόν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εκφράσουν αρνητικές απόψεις και αισθήματα ενοχής τη Μπλε Δευτέρα, ενώ οι δικηγόροι και οι νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν ονομάσει την ημέρα αυτή Δευτέρα του Διαζυγίου με βάση το γεγονός ότι είναι η πιο δημοφιλής ημέρα του έτους για την έναρξη διαδικασιών διαζυγίου.

Συμβουλές για να νικήσετε την εποχιακή μελαγχολία

Είναι σύνηθες να αισθάνεστε πεσμένοι αυτή την εποχή του χρόνου, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να αναλάβετε κάποιες θετικές δράσεις.

Ακολουθούν ορισμένες ιδέες που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις επόμενες εβδομάδες.

1. Κάντε κράτηση για διακοπές

Αυτό μπορεί να μην είναι μέσα στον προϋπολογισμό όλων αυτή τη στιγμή, αλλά αν έχετε λίγα έξτρα χρήματα για να ξοδέψετε, γιατί να μην επισημάνετε την Blue Monday με τον τρόπο που το Sky Travel σκόπευε και να κλείσετε ένα ταξίδι στο εξωτερικό;

Μελαγχολία του Ιανουαρίου: 1 ταξίδι για κάθε γερμανικό κρατίδιο

Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε κάτι να περιμένετε με ανυπομονησία στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Εναλλακτικά, αν δεν έχετε αρκετά μεγάλο προϋπολογισμό για διακοπές, σκεφτείτε να προγραμματίσετε ένα Σαββατοκύριακο ή ακόμη και μια διασκεδαστική ημέρα εξερεύνησης μιας γερμανικής πόλης ή κωμόπολης στην οποία δεν έχετε πάει ποτέ.

2. Περάστε χρόνο με τους αγαπημένους σας

Αν χρειάζεστε μια ανάσα, βάλτε το τηλέφωνο και το λάπτοπ σας στην άκρη και κάντε ένα σχέδιο για να κάνετε κάτι με τους φίλους ή την οικογένειά σας.

Ίσως βγείτε για μια βόλτα, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια ή μαγειρέψτε ένα γεύμα μαζί.

3. Εξασκηθείτε στη θετικότητα

Αυτό ίσως είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, αλλά ένας τρόπος για να επιβιώσεις από τη Blue Monday είναι να δουλέψεις ενεργά ενάντια στα συναισθήματα μελαγχολίας που υποτίθεται ότι νιώθεις.

Κάντε τις ενδορφίνες να χτυπήσουν και κάντε γυμναστική ή αφιερώστε λίγο χρόνο από τη μέρα σας για να σκεφτείτε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες ή πράγματα που θέλετε να πετύχετε στο μέλλον.

4. Μιλήστε σε κάποιον

Αν διαπιστώσετε ότι πραγματικά παλεύετε με την ψυχική σας υγεία απευθυνθείτε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή σε έναν επαγγελματία για να μιλήσετε- ένα πρόβλημα που μοιράζεστε είναι ένα πρόβλημα που μειώνεται κατά το ήμισυ, άλλωστε.

Μερικά αποφθέγματα για τη Μπλε Δευτέρα που θα σας βοηθήσουν να διώξετε τη μελαγχολία

Και, τέλος, αν χρειάζεστε απλώς λίγη θετική σκέψη για να ξεκινήσετε, εδώ είναι μερικά διασκεδαστικά, ενίοτε εμπνευσμένα και σίγουρα σχετιζόμενα με την Blue Monday αποφθέγματα που ελπίζουμε να σας χαμογελάσουν:

“Ξέρω ότι είναι Δευτέρα. Αλλά είναι επίσης μια νέα μέρα και μια νέα εβδομάδα. Και σε αυτό κρύβεται μια νέα ευκαιρία για να συμβεί κάτι ξεχωριστό”. – Michael Ely

“Οι Δευτέρες είναι η αρχή της εργάσιμης εβδομάδας που προσφέρει νέα ξεκινήματα 52 φορές το χρόνο!” – David Dweck

“Όταν η ζωή σου δίνει τη Δευτέρα, βούτηξέ την σε γκλίτερ και λάμψε όλη μέρα”. – Ella Woodward

“Η μόνη καλή Δευτέρα είναι η Δευτέρα στο κρεβάτι”. – Lee Horton

“Η Δευτέρα είναι ένας απαίσιος τρόπος για να περάσεις το 1/7 της ζωής σου”. – Στίβεν Ράιτ

“Αν κάθε μέρα είναι ένα δώρο, θα ήθελα να ξέρω πού να επιστρέψω τις Δευτέρες!” – John Wagner

Μπλε Δευτέρα, φύγε!

Είτε πιστεύετε ότι η Blue Monday είναι “αληθινή” είτε όχι, μην την αφήσετε να σας καταβάλει. Ελπίζουμε η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου να είναι χαρούμενη.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.