Έρευνα του ΟΗΕ για επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα η εφημερίδα Rheinische Post επανέρχεται στις αιτιάσεις για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα και μάλιστα υποστηρίζει ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες πρόκειται να αρχίσει σχετική έρευνα.

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει όλο και πιο ισχυρή κριτική για την αντιμετώπιση των μεταναστών.

Άνθρωποι που ζητούν διεθνή προστασία κάνουν λόγο για περιστατικά κακοποίησης και για επαναπροωθήσεις, που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

Η κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές, αλλά τώρα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες αρχίζει σχετική έρευνα.

Μία σειρά θανάτων στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκάλεσε διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα».

Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ τονίζει ότι «σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση Aegean Boat People το 2021 είχαν καταγραφεί στο Αιγαίο 629 περιστατικά επαναπροωθήσεων (push-backs) που αφορούν 16.000 άτομα.

Η κυβέρνηση της Αθήνας απορρίπτει τις αιτιάσεις και χαρακτηρίζει ‘σκληρή, αλλά δίκαιη’ την πολιτική της στο μεταναστευτικό.

Όμως οι αναφορές περί επαναπροωθήσεων και κακοποιήσεων είναι υπερβολικά πολλές και αξιόπιστες για να απαξιώνονται ως αποκύημα φαντασίας.

Η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση, που βρίσκεται στην εξουσία από το καλοκαίρι του 2019, επιδιώκει κυρίως την αποτροπή.

Μέρος της πολιτικής αυτής, σύμφωνα με τις ΜΚΟ, αποτελούν οι επαναπαπροωθήσεις και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς».

Πηγή: Γιάννης Παπαδημητρίου | DW

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.