Γερμανία-Covid: Σαν σήμερα εμφανίστηκε ο 1ος ασθενής στον κόσμο

Σαν σήμερα, πριν από τρία χρόνια, ο πρώτος Γερμανός ασθενής με Corona ήρθε στην κλινική Schwabing του Μονάχου. 8.500 ακόμη ασθενείς με Corona θα ακολουθούσαν μόνο στην κλινική του Μονάχου. Έκτοτε, η κατάσταση έχει εκτονωθεί, αλλά ορισμένα προβλήματα παραμένουν.

Μόνο στην Κλινική του Μονάχου έχουν αντιμετωπιστεί 8.500 ασθενείς με Corona από την έναρξη της πανδημίας. Περίπου 1.500 από αυτούς βρίσκονταν στην εντατική.

Η έκτακτη κατάσταση αποκάλυψε προβλήματα που πιθανώς θα απασχολήσουν τους φορείς των νοσοκομείων και τους πολιτικούς για αρκετό καιρό ακόμη.

“Ασθενής 1” με τον νέο κοροναϊό

27 Ιανουαρίου 2020: Ένας οικογενειάρχης γύρω στα 30 και υπάλληλος του προμηθευτή αυτοκινήτων Webasto στο Stockdorf αναφέρεται στην κλινική Schwabing του Μονάχου.

Λίγο αργότερα, γίνεται σαφές ότι ο άνδρας έχει κολλήσει τον ιό από έναν Κινέζο συνάδελφό του κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Θεωρείται “ασθενής 1” με την Covid-19.

Η κλινική έφτασε στο όριο της χωρητικότητάς της

Ήταν η αρχή ενός κύματος ασθενειών που έφερε το νοσοκομείο στα όριά του. Κατά καιρούς, ακόμη και ασθενείς από τη Βαυαρία έπρεπε να μεταφερθούν αεροπορικώς.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση έχει χαλαρώσει. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα, λέει ο Clemens Wendtner, επικεφαλής ιατρός του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο Schwabing.

Σύντομα η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα αρθεί σε πολλές περιοχές. Η τρέχουσα παραλλαγή Omikron θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη, οι θεραπευτικές επιλογές έχουν βελτιωθεί.

Σημαντικά λιγότεροι ασθενείς της Corona στο νοσοκομείο σήμερα

Αυτή τη στιγμή, περίπου 100 ασθενείς νοσηλεύονται για ή με Corona στα νοσοκομεία της Κλινικής του Μονάχου, δέκα βρίσκονται σε θαλάμους εντατικής θεραπείας και παρακολούθησης.

Στις φάσεις κορύφωσης της πανδημίας, οι ασθενείς έφταναν τους 60.

Η πανδημία Corona εκθέτει αδυναμίες

Η κρίση έκανε όλους να αποδώσουν τα μέγιστα, αλλά αποκάλυψε επίσης αδυναμίες που θα συνεχίσουν να προκαλούν προβλήματα και μετά την Κορόνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του νοσοκομείου του Μονάχου Axel Fischer αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατούσε στα παιδιατρικά νοσοκομεία πριν από μερικές εβδομάδες, όταν υπήρξε ένα μεγάλο κύμα λοιμώξεων με πολλά κρούσματα Corona, γρίπης και RSV.

“Το γεγονός ότι μια πόλη όπως το Μόναχο δεν μπορεί να καταφέρει να περιθάλψει επαρκώς όλα τα παιδιά δείχνει πού βρίσκονται τα προβλήματα”, τονίζει: “Ειδικά στον τομέα των ειδικών ιατρών, οι οποίοι λείπουν”.

Πολύ λίγοι ειδικευμένοι εργαζόμενοι στο Μόναχο

Η κλινική του Μονάχου διαθέτει 3.000 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, 300 θέσεις είναι κενές, υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Η τάση είναι μάλλον ανοδική, επίσης λόγω της δημογραφικής εξέλιξης.

Επί του παρόντος “δεν αποτελεί απειλή”

Όσον αφορά την Κορόνα, ο επικεφαλής ιατρός στο Schwabing, Clemens Wendtner, είναι αρκετά αισιόδοξος για το μέλλον. Ομολογουμένως, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου εξαπλώνονται οι τελευταίες υποπαραλλαγές Omikron.

Αυτά δεν είναι “πιο παθογόνα”, αλλά πιο μολυσματικά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένες απουσίες του προσωπικού και να βλάψουν τους χρονίως πάσχοντες και τους ανοσοκατασταλμένους, φοβάται.

Ωστόσο, ο Wendtner είναι πεπεισμένος ότι δεν αποτελούν “μεγάλη απειλή” για τον γενικό πληθυσμό στην ενδημική φάση.

Περισσότερη εργασία από το σπίτι και λιγότερα επαγγελματικά ταξίδια

Η πανδημία άφησε επίσης το σημάδι της στη Webasto – την πρώτη εταιρεία στη Γερμανία που επλήγη από την Corona.

Η επιλογή που εισήχθη το 2019 να εργάζεστε “δύο ημέρες στο σπίτι και τρεις ημέρες στο γραφείο” χρησιμοποιείται πλέον “πολύ πιο εντατικά”, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος Holger Engelmann.

Τα επαγγελματικά ταξίδια δεν είναι πλέον τόσα πολλά όσο ήταν. Συνολικά, εξετάζεται πιο προσεκτικά “αν τα ταξίδια είναι πράγματι απαραίτητα ή αν τα θέματα μπορούν επίσης να συζητηθούν ή να επιλυθούν ψηφιακά”, λέει ο Engelmann. Ο αριθμός των ταξιδιών προς την Κίνα είναι “ακόμη σε πολύ χαμηλό επίπεδο”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.