Γερμανία: Εξοικονόμηση και μετάβαση σε ανακυκλωμένο χαρτί

Σε μια χώρα που αγαπάει τόσο πολύ τη γραφειοκρατία που βασίζεται στο χαρτί, όπως η Γερμανία, υπάρχει τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να επιτευχθεί με την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι δημόσιες αρχές κάνουν τα πράγματα.

Τα τελευταία 15 χρόνια, μια πρωτοβουλία ενθαρρύνει τις δημοτικές αρχές να στραφούν απλώς σε ανακυκλωμένο χαρτί – και μόλις γιόρτασε ένα σημαντικό ορόσημο.

Οι γερμανικές πόλεις γιορτάζουν τη μετάβαση σε ανακυκλωμένο χαρτί

Τα τελευταία 15 χρόνια, οι περισσότερες από 100 γερμανικές πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Pro Recyclingpapier” έχουν εξοικονομήσει περισσότερες από 1.600 γιγαβατώρες ενέργειας από τη μετάβαση από το κανονικό στο ανακυκλωμένο χαρτί.

Σύμφωνα με τον “Άτλαντα Χαρτιού” της πρωτοβουλίας, ο οποίος δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι δημόσιες αρχές σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Μόναχο και το Αμβούργο κατάφεραν να αυξήσουν το ποσοστό του ανακυκλωμένου χαρτιού που χρησιμοποιούν κατά περισσότερες από 25 ποσοστιαίες μονάδες από το 2008 – από 68% πριν από 15 χρόνια σε 93,7% κατά μέσο όρο το 2021.

Στη Νυρεμβέργη της Βαυαρίας, το ποσοστό αυξήθηκε στο 100%, πράγμα που σημαίνει ότι της απονεμήθηκε το βραβείο “πιο φιλική προς την ανακύκλωση-χαρτί-πόλη της Γερμανίας” σε τελετή στο Βερολίνο.

Όπως τόνισε στο dpa εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας, οι 1.600 γιγαβατώρες που εξοικονομήθηκαν αντιστοιχούν περίπου στην ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα κατανάλωνε η πόλη του Μονάχου σε ένα χρόνο.

Η χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού συμβάλλει επίσης στην εξοικονόμηση νερού – περισσότερα από 7,4 δισεκατομμύρια λίτρα από το 2008, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές χαρτιού στον κόσμο

Αν και η κίνηση αυτή είναι σίγουρα ένα βήμα προς τα εμπρός, σύμφωνα με μελέτη του WWF από το 2019, η Γερμανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος καταναλωτής χαρτιού στον κόσμο, μετά την Κίνα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, και επεξεργάζεται περίπου 18,8 εκατομμύρια τόνους χαρτιού ετησίως.

Μια κυβερνητική μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση χαρτιού στη Γερμανία ήταν υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανική ή αναδυόμενη χώρα της G20, στα 241,7 κιλά ετησίως.

Αντί να μειώνεται, η κατανάλωση χαρτιού στη Γερμανία έχει στην πραγματικότητα αυξηθεί τα τελευταία χρόνια – κυρίως ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του αριθμού των ανθρώπων που πραγματοποιούν αγορές μέσω του διαδικτύου.

Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλες αρχές παίζουν επίσης το ρόλο τους, συνεχίζοντας να χρησιμοποιούν πάνω από 1 δισεκατομμύριο φύλλα χαρτιού ετησίως.

Το 2021, η Περιβαλλοντική Δράση της Γερμανίας ζήτησε την αλλαγή των κανόνων για να σταματήσει η πλημμύρα του χαρτιού διαφημιστικών επιστολών που συνήθως λαμβάνουν οι πολίτες με το ταχυδρομείο.

Πίσω στο 2019, το κόμμα των Πρασίνων ζήτησε έναν νομικά κατοχυρωμένο στόχο αποφυγής αποβλήτων που να καλύπτει το χαρτί και το χαρτόνι, αλλά η ώθηση αυτή δεν πέρασε ποτέ στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.