Γερμανία: Εστιατόρια/ξενοδοχεία αναζητούν απεγνωσμένα προσωπικό

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Κορόνα, πολλοί εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη στον κλάδο της φιλοξενίας/εστίασης. Παρά το τέλος όλων των περιορισμών, ο κλάδος πασχίζει να βρει νέο προσωπικό.

Ο κλάδος της φιλοξενίας/εστίασης στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία εξακολουθεί να αναζητά απεγνωσμένα προσωπικό.

“Υποθέτουμε ότι σήμερα μας λείπουν 40.000 έως 50.000 εργαζόμενοι”, δήλωσε ο πρόεδρος της βιομηχανικής ένωσης Dehoga NRW, Patrick Rothkopf, στο γερμανικό πρακτορείο τύπου dpa.

Για παράδειγμα, χρειάζονται μάγειρες, προσωπικό εξυπηρέτησης και ειδικοί του ξενοδοχείου”.

“Επηρεάζει τόσο τις πόλεις όσο και τις αγροτικές περιοχές και αφορά τόσο τους ειδικευμένους όσο και τους ανειδίκευτους εργαζόμενους”.

Ακόμη και πριν από την πανδημία της Κορόνα, οι εργαζόμενοι είχαν ζήτηση. Στη συνέχεια, η Corona επιδείνωσε σημαντικά την κατάσταση.

Στο τέλος του 2021, περίπου 369.000 άτομα θα εργάζονται στον κλάδο της φιλοξενίας/εστίασης στη NRW. Πιο πρόσφατα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα στην ένωση.

Η Dehoga προώθησε την εργασία στον κλάδο της φιλοξενίας/εστίασης: για παράδειγμα, είχε συναφθεί συλλογική σύμβαση με σημαντικές αυξήσεις μισθών το 2022.

Τα εκπαιδευτικά επιδόματα είχαν επίσης αυξηθεί σημαντικά και ξεκινούσαν πλέον από 1000 ευρώ.

Πολλά συμβαίνουν και στις εταιρείες. Η έμφαση δίνεται όλο και περισσότερο σε ατομικές λύσεις για μεμονωμένους εργαζόμενους, για παράδειγμα, στον τομέα των μοντέλων χρόνου εργασίας, συνέχισε ο Rothkopf.

Ωστόσο, για να μπορεί να ανταποκριθεί πιο εξατομικευμένα στις επιθυμίες των εργαζομένων για το χρόνο εργασίας, η πολιτική πρέπει να επιτρέπει πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας.

Ελπίζουμε επίσης ότι θα επιστρέψουν περισσότεροι εργαζόμενοι που ίσως δίσταζαν να εργαστούν ξανά στον κλάδο της φιλοξενίας/εστίασης λόγω της αβέβαιης κατάστασης στην Κορόνα μέχρι πρόσφατα.

Η μετανάστευση εργαζομένων από χώρες εκτός ΕΕ παίζει επίσης ρόλο. Η πρόσθετη ζήτηση για απασχόληση στη Γερμανία δεν μπορεί πλέον να καλυφθεί μόνο από άτομα που ζουν ήδη εδώ ή σε άλλες χώρες της ΕΕ.

“Αυτό απαιτεί κατάλληλες συνθήκες νομικού πλαισίου και μια φιλόξενη κουλτούρα, ώστε οι νεοαφιχθέντες να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους”, συνέχισε ο Rothkopf.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης