Γερμανία – Κοροναϊός: Πώς θα είναι η κατάσταση αυτόν τον χειμώνα;

Οι αριθμοί των μολύνσεων με Covid μειώνονται επί του παρόντος στη Γερμανία, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν. Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το πώς θα είναι ο επερχόμενος χειμώνας.

Επιδημία αντί για πανδημία στη Γερμανία;

Ένας παράγοντας που κάνει τον φετινό χειμώνα διαφορετικό από τα δύο προηγούμενα χρόνια είναι ότι ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει πλέον έρθει σε κάποια μορφή επαφής με τον ιό Covid.

Μια πρόσφατη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, για παράδειγμα, εντόπισε αντισώματα Covid στο αίμα περισσότερου από το 95% των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Σε συνέντευξή του στη Βαυαρική Ραδιοφωνία την περασμένη εβδομάδα, ο Thomas Mertens, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko), εκτίμησε την κατάσταση του Covid-19 στη Γερμανία ως “ενδημική ιογενή λοίμωξη”.

Μια ασθένεια θεωρείται ενδημική εάν εμφανίζεται μόνιμα σε μια περιοχή με σχετικά σταθερό αριθμό κρουσμάτων.

Σε μια πανδημία, από την άλλη πλευρά, “ένα άγνωστο παθογόνο συναντά έναν ανθρώπινο πληθυσμό που δεν έχει καμία ανοσολογική εμπειρία με αυτό”, εξήγησε ο Mertens.

Καθώς ένα μεγάλο μέρος του γερμανικού πληθυσμού έχει πλέον αναπτύξει βασική ανοσία κατά του Covid-19, αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση στη Γερμανία γίνεται όλο και πιο ενδημική.

Ωστόσο, πρόσφατες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο (TU) του Βερολίνου, έδειξαν ότι η Γερμανία θα μπορούσε ακόμη να πληγεί από ένα νέο χειμερινό κύμα μολύνσεων από το Covid, ακόμη και αν δεν εμφανιστεί νέα κυρίαρχη παραλλαγή.

Ο επιδημιολόγος Hajo Zeeb από τη Βρέμη δήλωσε επίσης στο DPA ότι: “Δεν υποθέτω ότι το σημερινό κύμα – το οποίο φαίνεται να φθίνει ελαφρώς – είναι ήδη το τελευταίο αυτό το φθινόπωρο/χειμώνα”.

Εμβολιασμοί και φαρμακευτική αγωγή για τον Covid στη Γερμανία

Από την 1η Οκτωβρίου απαιτείται αναμνηστικός εμβολιασμός προκειμένου να θεωρηθεί κάποιος πλήρως εμβολιασμένος στη Γερμανία.

Επί του παρόντος διατίθενται διάφορα προηγμένα εμβόλια που έχουν προσαρμοστεί στις τρέχουσες παραλλαγές του ιού Omicron BA.1 και BA.4/BA.5.

Ποιος θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος στη Γερμανία από τον Οκτώβριο

Επί του παρόντος, η επίσημη σύσταση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (STIKO) ορίζει ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών πρέπει να κάνουν έναν περαιτέρω αναμνηστικό εμβολιασμό, καθώς και τα άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών που έχουν υποκείμενες παθήσεις και οι κάτοικοι και το προσωπικό σε οίκους ευγηρίας ή εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας.

Ωστόσο, μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων Covid θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύσταση εμβολιασμών Omicron για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Οι φαρμακευτικές θεραπείες για τους ασθενείς με Covid θα προωθηθούν επίσης ευρύτερα κατά τους επόμενους μήνες και τα ιατρεία είναι πλέον σε θέση να χορηγούν απευθείας το φάρμακο Paxlovid χωρίς οι ασθενείς να χρειάζεται να μεταβούν στο φαρμακείο.

Νέες παραλλαγές κορονοϊού στη Γερμανία

Οι ειδικοί αναμένουν ότι νέες υποπαραλλαγές της Omicron BA.5 θα εξαπλωθούν με ταχείς ρυθμούς τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) αναμένει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί λόγω των υποπαραλλαγών Omicron BQ.1 και BQ.1.1.

Ποιοι κανόνες για τον κορονοϊό μπορεί να επανέλθουν στη Γερμανία;

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς του Covid, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου και ισχύουν σε εθνικό επίπεδο, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο στα τρένα μεγάλων αποστάσεων και για τους κατοίκους και το προσωπικό σε οίκους ευγηρίας και περίθαλψης.

Το αν θα αυξήσουν ή όχι τους περιορισμούς εναπόκειται στα κρατίδια. Είναι πιθανό ότι, σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, τα κρατίδια θα διευρύνουν τον κανόνα για τη χρήση μάσκας, αντί να επαναφέρουν τους λεγόμενους κανόνες 2G και 3G, οι οποίοι θέτουν περιορισμούς στη δημόσια ζωή με βάση τον εμβολιασμό και την κατάσταση ανάρρωσης.

Τα περισσότερα κρατίδια έχουν ήδη λάβει μέτρα για την επιβολή της χρήσης μάσκας στα δικά τους δίκτυα μεταφορών, αν και ορισμένα διαφέρουν ως προς το αν οι επιβάτες πρέπει να φορούν μάσκα FFP2 ή αν αρκεί μια χειρουργική μάσκα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Johannes Nießen, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας, προέτρεψε τους υπουργούς να θεσπίσουν ένα σαφές μέτρο για το τι συνιστά “κρίσιμη” κατάσταση, μετά την οποία πρέπει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα Covid.

Μιλώντας στην εκπομπή Morgenmagazin του ARD, είπε ότι θα πρέπει να είναι σαφές ποιοι κανόνες θα ισχύουν τόσο στο Αμβούργο όσο και στο Μόναχο “εάν τα περιστατικά φτάσουν τα 500 ή τα 1.000”.

Αν και ορισμένα κρατίδια, όπως η Κάτω Σαξονία, έχουν καταλήξει στα δικά τους όρια για τη χαλάρωση και την αυστηροποίηση των μέτρων, δεν υπάρχει σαφής καθοδήγηση στο νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις σχετικά με το τι συνιστά “κρίσιμη” κατάσταση.

Στα μέσα Οκτωβρίου, ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach προέτρεψε επίσης τα κρατίδια να επαναφέρουν την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Πώς θα είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γερμανίας;

Οι περισσότεροι ερευνητές, εμπειρογνώμονες και πολιτικοί δεν βλέπουν πλέον την απειλή για την υγεία που συνιστά ο ίδιος ο ιός ως το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία, ωστόσο, είναι τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης των νοσοκομείων λόγω των υψηλών αριθμών λοιμώξεων.

Στην Κάτω Σαξονία, για παράδειγμα, η συχνότητα των εβδομαδιαίων νοσηλειών και το ποσοστό των κλινών που καταλαμβάνονται από ασθενείς με Covid – και όχι οι αριθμοί των λοιμώξεων Covid – είναι τα δύο βασικά κριτήρια αναφοράς για να αποφασιστεί ποια μέτρα Covid πρέπει να ληφθούν.

Ενδέχεται, καθώς θα προχωρά ο χειμώνας, να εισαγάγουν και άλλα κρατίδια τέτοια κριτήρια αναφοράς.

Ο ιατρός εντατικής θεραπείας και μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Corona της γερμανικής κυβέρνησης, Christian Karagiannidis, προειδοποίησε ότι η ήδη επισφαλής κατάσταση στην περίθαλψη γίνεται ακόμη πιο δραματική επειδή τόσοι πολλοί εργαζόμενοι κολλάνε Covid.

Μιλώντας στη Rheinische Post τη Δευτέρα, δήλωσε: “Το κύριο πρόβλημά μας στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι σήμερα οι πολλαπλές ελλείψεις προσωπικού και το συνακόλουθο κλείσιμο κλινών”.

“Εάν ο αριθμός των ασθενών αυξηθεί σημαντικά τον χειμώνα, το σύστημα θα υποστεί εξαιρετικά μεγάλη πίεση. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό θα συμβεί χωρίς περιορισμό της τακτικής περίθαλψης”, δήλωσε ο κ. Καραγιαννίδης.

Ο επιδημιολόγος της Βρέμης Hajo Zeeb δήλωσε επίσης ότι αναμένει ότι οι εγκαταστάσεις περίθαλψης θα είναι “υπό περισσότερο ή λιγότερο μόνιμη πίεση αυτόν τον χειμώνα”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.