Γερμανία: Στο 4% αναμένει τον πληθωρισμό το 2022 το Ifo

Ο γερμανικός πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4% αυτό το έτος, αναφέρει το Ινστιτούτο Ifo, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου που έκαναν λόγο για 3,3%.

Το βαρόμετρο του οικονομικού ινστιτούτου για τις προσδοκίες των τιμών στους επόμενους τρεις μήνες, σημείωσε άνοδο κατά 1,3 μονάδες στις 46 μονάδες τον Ιανουάριο, σε νέο υψηλό.

Τα αντίστοιχα ποσοστά του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, διαμορφώθηκαν στις 45 και 47 μονάδες αντιστοίχως.

“Οι επιχειρήσεις περνάνε το αυξημένο κόστος της ενέργειας και της προμήθειας ενδιάμεσων προϊόντων και εμπορευμάτων, στους πελάτες τους.

Αυτές οι αυξήσεις θα φιλτράρουν τις τιμές καταναλωτή”, τόνισε ο Timo Wollmerschaeuser, επικεφαλής των προβλέψεων στο Ifo.

Όλοι οι κλάδοι ανακοίνωσαν υψηλούς δείκτες, ιδιαίτερα ο τομέας χονδρικής, στις 60,3 μονάδες, και αυτός του λιανικού εμπορίου στις 57,7 μονάδες.

Τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τα αποτελέσματα του βαρόμετρου της γερμανικής ένωσης λιανικής (HDE), που σημείωσε πτώση για τρίτο μήνα συνεχόμενο, στις 94,62 μονάδες, καθώς περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η πανδημία προτού προχωρήσουν σε μεγάλες αγορές.

Οι ανησυχίες για την αύξηση των τιμών, ιδιαίτερα για την ενέργεια, μεταξύ των Γερμανών που είναι επιφυλακτικοί για τον πληθωρισμό, είναι πιθανό να πλήξουν τις επιχειρήσεις λιανικής περαιτέρω το 2022, τόνισε η HDE την προηγούμενη εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι το 2022 θα εξαφανιστούν σχεδόν 16.000 καταστήματα.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν 5,5% τον Δεκέμβριο σε πραγματικούς όρους, πολύ περισσότερο από την πρόβλεψη για 1,4%.

Πηγή: Capital.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.