Γερμανία: Τι να κάνετε αν χάσατε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας

Κλάπηκε ή χάθηκε το κλειδί του αυτοκινήτου σας; Τώρα χρειάζεστε αντικαταστάτη γρήγορα. Πού μπορείτε να φτιάξετε το κλειδί και πόσο κοστίζει – οι πιο σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές.

  • Η αντικατάσταση ενός κλειδιού μπορεί να κοστίσει αρκετές εκατοντάδες ευρώ.
  • Ένα χαμένο ή κλεμμένο κλειδί πρέπει να αναφερθεί στην ασφαλιστική εταιρεία του αυτοκινήτου σας.
  • Η κλοπή κλειδιών είναι επίσης μια υπόθεση για την αστυνομία.

Μικρό αλλά απαραίτητο: Εάν το κλειδί του αυτοκινήτου σας έχει εξαφανιστεί χωρίς ίχνος, χρειάζεστε ένα νέο το συντομότερο δυνατό.

Εύκολο να το λέτε παρά να το κάνετε, επειδή τα αμιγώς μηχανικά κλειδιά δεν είναι πλέον κοινά, αλλά πολύπλοκες συσκευές υψηλής τεχνολογίας.

Τα συστήματα χωρίς κλειδί για το άνοιγμα και την εκκίνηση του αυτοκινήτου με το πάτημα ενός κουμπιού είναι ευρέως διαδεδομένα και όχι εντελώς αδιαμφισβήτητα.

Τα πιο ακριβά είναι τα έξυπνα έξυπνα κλειδιά με οθόνη αφής, τα οποία επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, το αυτόματο παρκάρισμα και ξεπαρκάρισμα.

Όσο σύγχρονα και βολικά κι αν είναι όλα αυτά, δεν μπορείτε να πάρετε μια γρήγορη και φθηνή αντικατάσταση των έξυπνων κλειδιών αυτοκινήτου από τον κλειδαρά της γωνίας. Τι μπορεί να γίνει λοιπόν;

Το κλειδί χάθηκε στη Γερμανία – τι να κάνετε τώρα

Χρησιμοποιώντας το εφεδρικό κλειδί, σταθμεύστε το αυτοκίνητο σε ασφαλές μέρος όπου προστατεύεται από την πρόσβαση αγνώστων που μπορεί να έχουν στην κατοχή τους το χαμένο κλειδί. Το καλύτερο μέρος είναι ένα κλειδωμένο γκαράζ.

Εάν δεν έχετε εφεδρικό κλειδί ή το έχετε χάσει, η υπηρεσία αντιμετώπισης βλαβών ADAC μπορεί να σας βοηθήσει να μεταφέρετε το όχημα σε ασφαλές μέρος.

  • Έχετε έτοιμα τα έγγραφα του οχήματός σας και την ταυτότητά σας.
  • Εάν υποψιάζεστε ότι το κλειδί έχει κλαπεί, πρέπει να αναφέρετε αμέσως την απώλεια στην αστυνομία.
  • Σε κάθε περίπτωση – ανεξάρτητα από το αν το κλειδί έχει χαθεί ή κλαπεί – ενημερώστε την ασφαλιστική σας εταιρεία αυτοκινήτου.

Αντικατάσταση μηχανικού κλειδιού στη Γερμανία

Εάν έχετε ένα όχημα με κλασικό κλειδί αυτοκινήτου χωρίς ηλεκτρονικά, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί γρήγορα και ανέξοδα – με την προϋπόθεση ότι διαθέτετε εφεδρικό κλειδί.

Χρησιμοποιώντας αυτό ως πρότυπο, πολλοί κλειδαράδες θα φτιάξουν ένα νέο κλειδί. Τέτοιες υπηρεσίες βρίσκονται συνήθως σε μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ ή σε εμπορικά κέντρα.

Εάν το εφεδρικό κλειδί δεν υπάρχει πλέον ή εάν πρόκειται για ένα πιο πολύπλοκο μηχανικό κλειδί, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο ή τον κατασκευαστή.

Το κλειδί αντικατάστασης μπορεί να παραγγελθεί από τον κατασκευαστή με την προσκόμιση της ταυτότητας και των εγγράφων του οχήματος, πράγμα που διαρκεί λίγες ημέρες.

Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, πρέπει να αντικατασταθούν όλες οι κλειδαριές και τα κλειδιά.

Αντικατάσταση Remote Key Entry

Τα περισσότερα αυτοκίνητα σήμερα μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν με κλειδί ή κάρτα κλειδώματος με ενσωματωμένο ασύρματο τηλεχειριστήριο (Remote Key Entry).

Επειδή περιλαμβάνεται και ο αναμεταδότης για το ηλεκτρονικό σύστημα ακινητοποίησης, συνήθως πρέπει να απευθυνθείτε σε εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο ή εξειδικευμένο συνεργείο για να αντικαταστήσετε το κλειδί.

Εάν το κλειδί διαθέτει επίσης μνήμη για κωδικούς σφαλμάτων ή χιλιομετρική απόσταση, η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη.

Η κωδικοποίηση και ο προγραμματισμός του νέου κλειδιού μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε εργάσιμες ημέρες.

Γερμανία: Τι να κάνετε αν χάσατε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας
Αντικατάσταση Remote Key Entry στη Γερμανία

Αυτό πρέπει να κάνετε…

Ζητήστε από την αντιπροσωπεία του αυτοκινήτου, τον κατασκευαστή ή το εξειδικευμένο συνεργείο να σας φτιάξει το κλειδί. Το χαμένο κλειδί θα διαγραφεί επίσης από το σύστημα.

Παρουσιάστε την ταυτότητά σας, τα έγγραφα του οχήματος και το εφεδρικό κλειδί (αν έχετε), καθώς θα πρέπει να επαναπρογραμματιστεί και αυτό στο αυτοκίνητο.

Χρησιμοποιώντας τον αριθμό αναγνώρισης του οχήματος, ο αντιπρόσωπος/κατασκευαστής/εξειδικευμένο συνεργείο θα λάβει το κλειδί ή και τα δύο, εάν λείπει και το εφεδρικό κλειδί.

Όλα τα κλειδιά πρέπει να καταχωρηθούν στο αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας τη διαγνωστική συσκευή.

Εάν το χαμένο κλειδί εμφανιστεί ξανά, δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί, ούτε καν από έναν κλέφτη.

Προσοχή: Το μηχανικό άνοιγμα της πόρτας εξακολουθεί να είναι εφικτό με το κλεμμένο κλειδί. Αποτρέπεται μόνο αν αλλάξουν και οι κλειδαριές σε ολόκληρο το αυτοκίνητο.

Κόστος για την αντιγραφή του κλειδιού του αυτοκινήτου

Το κόστος αντιγραφής ενός απλού μηχανικού κλειδιού αυτοκινήτου σε έναν κλειδαρά είναι συνήθως μικρότερο από 50 ευρώ.

Για την αντικατάσταση ενός σύγχρονου κλειδιού αυτοκινήτου, θα πληρώσετε ποσά τριψήφιου ύψους, ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο του οχήματος.

Δεδομένου ότι τα κλειδιά αντικατάστασης πρέπει επίσης να επαναπρογραμματιστούν, προκύπτουν πρόσθετα έξοδα.

Εάν η ασφαλιστική εταιρεία απαιτεί την αντικατάσταση όλων των κυλίνδρων κλειδαριάς, το κόστος θα είναι τετραψήφιο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μηχανικό κομμάτι του κλειδιού, το οποίο μπορεί να αναδιπλωθεί ή να τραβηχτεί από σχεδόν όλα τα κλειδιά, μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για το άνοιγμα των θυρών.

Αυτό δεν θα επέτρεπε σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα να εκκινήσουν το αυτοκίνητο, αλλά θα μπορούσαν να κλέψουν τιμαλφή από αυτό.

Γερμανία: Τι να κάνετε αν χάσατε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας
Κόστος για την αντιγραφή του κλειδιού του αυτοκινήτου στη Γερμανία

Αντικατάσταση κλειδιών από online προμηθευτές

Κατά κανόνα, οι τιμές των ανεξάρτητων προμηθευτών ανταλλακτικών κλειδιών αυτοκινήτου φαίνονται χαμηλότερες, αλλά συχνά υπάρχουν παγίδες.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.