Διόδια στην Κροατία: Σχεδιάζεται ηλεκτρονική βινιέτα

Η Κροατία θέλει να αλλάξει τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους σε ένα νέο σύστημα. Αντί να πληρώνουν στους σταθμούς διοδίων όπως πριν, η πληρωμή θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής βινιέτας.

  • Η μετάβαση προγραμματίζεται για το τέλος του 2024
  • Πληρωμή διοδίων μέσω ηλεκτρονικής βινιέτας
  • Τέρμα τα μποτιλιαρίσματα στους σταθμούς διοδίων

Οι σταθμοί διοδίων στους κροατικούς αυτοκινητόδρομους πρόκειται σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει ένα σύστημα πληρωμών χωρίς εμπόδια μέχρι το τέλος του 2024. Τι είναι γνωστό μέχρι στιγμής.

Ηλεκτρονική βινιέτα αντί για θάλαμο διοδίων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που αναφέρονται στην κροατική εταιρεία αυτοκινητοδρόμων HAC, οι οδηγοί θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δύο τύπων πληρωμής όταν εισαχθεί το νέο σύστημα:

  • μια ηλεκτρονική βινιέτα, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων
  • μία συσκευή εγκατεστημένη στο όχημα, η οποία πρέπει να αγοραστεί εκ των προτέρων.

Είναι επίσης ήδη γνωστό ότι τα φορτηγά θα χρειαστούν οπωσδήποτε την συσκευή. Αυτό θα πρέπει να λειτουργεί παρόμοια με το αυστριακό Go-Box, για παράδειγμα.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το αν τα διόδια των αυτοκινητοδρόμων, τα οποία εξαρτώνται μέχρι σήμερα από τη διανυθείσα απόσταση, θα μετατραπούν σε κατ’ αποκοπήν τέλος χρήσης κατά τη διάρκεια της σχεδιαζόμενης ηλεκτρονικής βινιέτας.

Ελεύθερες μετακινήσεις και λιγότερα μποτιλιαρίσματα

Επί του παρόντος, οι οδηγοί πρέπει να πληρώνουν τα διόδια στην Κροατία στους σταθμούς διοδίων με κάρτα ή με μετρητά.

Με μεγάλο όγκο κυκλοφορίας, αυτό προκαλεί τακτικά κυκλοφοριακή συμφόρηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες χρόνου κατά τις περιόδους αιχμής της ταξιδιωτικής περιόδου.

Η εισαγωγή του σχεδιαζόμενου συστήματος χωρίς εμπόδια θα εξαλείψει αυτές τις παγίδες συμφόρησης, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να φτάσουν στον προορισμό τους ταχύτερα και με λιγότερο άγχος. Οι παραθεριστές θα επωφεληθούν επίσης.

Διόδια Κροατίας: εισαγωγή στο τέλος του 2024

Ωστόσο, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να εισαχθεί το νέο σύστημα: Τον Φεβρουάριο του 2023, η κροατική κυβέρνηση θέλει να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό και η υλοποίηση προγραμματίζεται για το τέλος του 2024.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.