Γερμανία: Τρικ των εμπόρων στην απαγόρευση της πλαστικής σακούλας

Οι πλαστικές σακούλες έχουν απαγορευτεί στη Γερμανία εδώ και ένα χρόνο. Σύμφωνα με τον νομοθέτη, οι σακούλες που έχουν πάχος μικρότερο από 50 δεν μπορούν πλέον να πωλούνται. Παρόλα αυτά, οι πλαστικές σακούλες εξακολουθούν να βρίσκονται στο ταμείο. Οι έμποροι εκμεταλλεύονται ένα παραθυράκι της απαγόρευσης.

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ απλό: η απαγόρευση ισχύει για πλαστικές σακούλες συγκεκριμένου πάχους, εξηγεί η Babra Metz, εθνική διευθύντρια της Deutsche Umwelthilfe: “Και οι πολύ λεπτές σακούλες ή ακόμη και οι πολύ χοντρές δεν απαγορεύονται.

Πρόκειται, για παράδειγμα, για τις γνωστές μας μικρές σακούλες φρούτων, από τις οποίες περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια πωλούνται ακόμη και σήμερα κάθε χρόνο.

Αυτό χρησιμοποιείται ως παραθυράκι, ότι τώρα προσφέρετε τσάντες που είναι λίγο πιο χοντρές από αυτές που τώρα απαγορεύονται”.

Έτσι, η τσάντα απλά παράγεται λίγο πιο παχιά – για τους πελάτες, κατά κανόνα, ελάχιστα αισθητά. Με αυτόν τον τρόπο, οι επινοητικοί λιανοπωλητές έχουν παρακάμψει αποτελεσματικά την απαγόρευση.

Οι πλαστικές σακούλες βρίσκονται και πάλι κάτω από τον ιμάντα του ταμείου ως συνήθως και μπορούν να συσκευαστούν βολικά για τα ψώνια σας ενώ περιμένετε στην ουρά.

Πωλητές: η πώληση πλαστικών σακουλών εξακολουθεί να έχει νόημα

Από τη σκοπιά της ένωσης λιανικής πώλησης, ούτε αυτό αποτελεί πρόβλημα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρει ότι οι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν εδώ και καιρό μειώσει εθελοντικά την πώληση πλαστικών σακουλών:

“Κατά την άποψή μας, η πλήρης απαγόρευση των πλαστικών σακουλών υπέρ άλλων υλικών δεν ενδείκνυται επί του παρόντος λόγω της έλλειψης βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων”.

Για οικολογικούς λόγους, είναι πιο λογικό να προσφέρονται επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες που συμμορφώνονται με το νομικό πλαίσιο από το να προσφέρονται αποκλειστικά χάρτινες τσάντες, των οποίων το οικολογικό αποτύπωμα είναι πολύ λιγότερο.

Η συμπεριφορά των πελατών δείχνει επίσης ότι οι σταθερές πλαστικές σακούλες έχουν ζήτηση και θα επαναχρησιμοποιηθούν.

,Σύμφωνα με τον εμπορικό σύνδεσμο, αυτό δεν θα ανταποκρινόταν τουλάχιστον στις απαιτήσεις βιωσιμότητας.

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Περιβάλλοντος βλέπει έλλειψη ελευθερίας στη νομοθεσία

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος ανησυχεί επίσης για τις πλαστικές σακούλες. Είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείτε καμία, λέει ο Gerhard Kotschik.

Όσον αφορά την απαγόρευση, κάνει την ακόλουθη εκτίμηση: “Ο νομοθέτης απαγόρευσε τις πλαστικές σακούλες που είναι μικρότερες από 50.

Δεν μπορεί πραγματικά να κάνει κάτι περισσότερο από αυτό, διότι η ευρωπαϊκή οδηγία για τις συσκευασίες ορίζει ότι οι συσκευασίες που επιτρέπονται στα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν μπορούν να απαγορευτούν σε ένα κράτος μέλος”.

Για τις πλαστικές σακούλες, θα υπάρξει εξαίρεση στην οδηγία για τις συσκευασίες. Ο Gerhard Kotschik επισημαίνει το άρθρο 4:

“Λέει ότι πρέπει να επιτευχθεί μείωση και ότι επιτρέπονται επίσης απαγορεύσεις. Στην πραγματικότητα, ο βαθμός που είναι δυνατός έχει εξαντληθεί με τον νόμο περί συσκευασίας”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης