Με ρυθμό σαλιγκαριού το πολυδιαφημισμένο Εισιτήριο της Γερμανίας

Η νέα “ταχύτητα της Γερμανίας” που διακήρυξε ο καγκελάριος Scholz δεν ισχύει προφανώς για το “εισιτήριο της Γερμανίας“. Επειδή υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα εδώ…

Είναι αμφίβολο αν το εισιτήριο των 49 ευρώ θα εισαχθεί την 1η Μαΐου. Ποιος το φρενάρει; Η αρχική κατάσταση

Οι επιβάτες θα έπρεπε να μπορούν να ταξιδεύουν με το “Deutschlandticket” εδώ και πολύ καιρό – αλλά το ενιαίο εισιτήριο για τα λεωφορεία και τα τρένα σε παγγερμανικό επίπεδο απέχει ακόμα μήνες.

Τα ομόσπονδα κρατίδια κατηγορούν τον ομοσπονδιακό υπουργό Μεταφορών Volker Wissing. Κατηγορούν τον πολιτικό του FDP για αποκλεισμό.

Ο Wissing, με τη σειρά του, παραπέμπει στα ομόσπονδα κράτη. Σήμερα, η Ένωση Γερμανικών Εταιρειών Μεταφορών (VDV) αναμένεται να σχολιάσει το χάος γύρω από το νέο εισιτήριο στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει.

Πότε θα έρθει το εισιτήριο των 49 ευρώ; Είναι δύσκολο να πούμε

Αρχικά, το “Deutschlandticket” επρόκειτο να ξεκινήσει στις αρχές του 2023. Η τελευταία ημερομηνία που συζητήθηκε ήταν η 1η Απριλίου.

Τώρα οι επιβάτες θα μπορούν να αγοράσουν το εισιτήριο από τις 3 Απριλίου και να το χρησιμοποιήσουν από την 1η Μαΐου – αυτό είναι το σχέδιο.

Αφού αυξήθηκε ο σκεπτικισμός σχετικά με την τελευταία προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης της 1ης Απριλίου, ο υπουργός Wissing το ξεκαθάρισε πρόσφατα: “Για μένα είναι ξεκάθαρο – όχι αργότερα από την 1η Μαΐου”.

Η VDV τονίζει επίσης: “Ο κλάδος θα είναι έτοιμος για απογείωση μέχρι την 1η Μαΐου.” Η γερουσιαστής κινητικότητας της Βρέμης Maike Schaefer, ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρεί αβέβαιη την ημερομηνία έναρξης.

Ένας εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Μεταφορών αρνήθηκε πρόσφατα να δεσμευτεί για την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας.

Εξέφρασε απλώς την προσδοκία ότι “θα σημειώσουμε ταχεία πρόοδο εδώ”. Είπε ότι “διάφορα πράγματα πρέπει ακόμη να διευκρινιστούν” με τα ομοσπονδιακά κράτη.

Η VDV επισημαίνει ότι εκκρεμούν ακόμη πολιτικές αποφάσεις

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει. Αυτό που χρειάζεται, για παράδειγμα, είναι η έγκριση των τιμολογίων σε παγγερμανικό επίπεδο και η τροποποίηση του νόμου περί περιφερειοποίησης.

Σύμφωνα με τη Βρέμη, το Bundesrat (άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου) θα αποφασίσει σχετικά στις 31 Μαρτίου. Εξακολουθεί επίσης να είναι απαραίτητη η έγκριση από την ΕΕ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη ο συντονισμός με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα κρατικών ενισχύσεων.

Επίσης, λείπει ένας κανονισμός για τον επιμερισμό των εσόδων, με τον οποίο τα έσοδα από το κόμιστρο κατανέμονται μεταξύ των διαφόρων εταιρειών μεταφορών που αναγνωρίζουν ένα κοινό τιμολόγιο.

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το εισιτήριο;

Προκειμένου τα ομόσπονδα κρατίδια να συμμετάσχουν στο ενιαίο τιμολόγιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να καλύψει το ήμισυ του πρόσθετου κόστους κατά το πρώτο έτος.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αύξησε την ετήσια επιχορήγηση, τα κονδύλια περιφερειοποίησης, κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο γερουσιαστής κινητικότητας της Βρέμης Schaefer, ωστόσο, ζήτησε και πάλι επιπλέον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από την πλευρά των ομόσπονδων κρατιδίων, ώστε να μην χαθούν οι κλιματικοί στόχοι για τις μεταφορές.

Τα λεωφορεία και τα τρένα στη Γερμανία έχουν χρόνια έλλειψη χρημάτων. Σύμφωνα με τη βιομηχανία, οι πωλήσεις εισιτηρίων καλύπτουν μόνο το ήμισυ περίπου του κόστους, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από το δημόσιο ταμείο.

Ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια σχεδιάζουν να προσφέρουν το εισιτήριο των 49 ευρώ σε χαμηλότερη τιμή για άτομα με χαμηλό εισόδημα ή νέους, όπως η Βρέμη, η Έσση ή το Σάαρλαντ.

Μέχρι στιγμής, ένα τέτοιο μειωμένο εισιτήριο είναι διαθέσιμο μόνο στο Βερολίνο. Σε παγγερμανικό επίπεδο, η Paritätische Gesamtverband και η Bundesverband der Verbraucherzentralen, μεταξύ άλλων, είχαν ζητήσει ένα κοινωνικό τιμολόγιο, καθώς οι φτωχοί δεν επωφελούνταν από το σχεδιαζόμενο “Deutschlandticket”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.