Έρχεται μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στο Μόναχο!

Έρχεται μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στο Μόναχο!

Για την ερχόμενη Τρίτη (21.03.23), το Ver.di έχει καλέσει σε μέγα απεργία στο Μόναχο. Σχεδόν όλοι οι τομείς των δημόσιων υπηρεσιών πρόκειται να κατεβάσουν ρολά.

Δεν έχει τέλος το κύμα απεργιών στον δημόσιο τομέα και το συνδικάτο Verdi έχει τώρα καλέσει σε ολοήμερη μεγάλη απεργιακή ημέρα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Μονάχου την ερχόμενη Τρίτη (21 Μαρτίου).

“Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής σχόλια από τις επιχειρήσεις και τις διοικήσεις, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων ετών”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Verdi του Μονάχου Χάινριχ Μπέρνερ, εκτιμώντας το κλίμα μεταξύ των εργαζομένων.

Το Verdi αναμένει 3.000 απεργούς στο Μόναχο

Ο αντίκτυπος στην πόλη αναμένεται να είναι μαζικός, σχεδόν όλοι οι τομείς των δημόσιων υπηρεσιών έχουν κληθεί σε στάση εργασίας.

Ο Μπίρνερ αναμένει περίπου 3.000 απεργούς, όπως δήλωσε, αλλά θα ήταν επίσης ευτυχής αν ήταν περισσότεροι. Η συγκέντρωση των απεργών θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην πλατεία Marienplatz.

Εκτός από τις δημοτικές υπηρεσίες, απεργία θα γίνει και στην εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων, στην υπηρεσία οδοκαθαρισμού και στην εταιρεία κοινής ωφέλειας.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα καλέσουν επίσης σε επίσχεση εργασίας: η München Klinik και τα νοσοκομεία του kbo-Isar-Amper-Klinikum, τα οποία απεργούν ήδη αυτή την εβδομάδα ή έχουν ήδη απεργήσει.

Μεγάλη απεργία στα προάστια του Μονάχου

Ωστόσο, η μεγάλη ημέρα απεργίας δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο στην πόλη, τα περιφερειακά γραφεία των κοινοτήτων γύρω από το Μόναχο, καθώς και οι πόλεις και οι δήμοι των γύρω περιοχών έχουν επίσης κληθεί να κατεβάσουν “ρολά”.

Ωστόσο, οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν θα επηρεαστούν αυτή τη φορά- σύμφωνα με τον Birner, βρίσκονται σε εξέλιξη ξεχωριστές διαπραγματεύσεις.

Μια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί στα τέλη Μαρτίου, όταν θα διεξαχθούν οι επόμενες διαπραγματεύσεις στο Πότσνταμ.

“Ελπίζω ότι η εργοδοτική πλευρά έχει κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και ότι οι εκπρόσωποι του Μονάχου ειδικότερα έχουν αναγνωρίσει τις ανησυχίες των ανθρώπων εδώ”, λέει ο Birner.

“Μίλησα πρόσφατα με πολλούς που κερδίζουν ελάχιστα, όπως για παράδειγμα οι οδοκαθαριστές. Και όλοι μου είπαν ότι δεν ξέρουν πού αλλού να εξοικονομήσουν”.

Σύμφωνα με το Ver.di, είναι κυρίως οι άνθρωποι στο Μόναχο, το οποίο είναι ήδη ακριβό, που πρέπει να παλέψουν με τις “υπέρογκες αυξήσεις των τιμών για τα τρόφιμα, το κόστος της ενέργειας και τα ενοίκια των κατοικιών”.

Παιδικοί σταθμοί, δημόσιες συγκοινωνίες, αεροδρόμιο: πολλές απεργίες στο Μόναχο

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες υπήρξαν απεργίες στον δημόσιο τομέα – και στο Μόναχο: Οι παιδικοί σταθμοί και τα κολυμβητήρια έκλεισαν, τα σκουπίδια έμειναν πεταμένα εξαιτίας των απεργών οδοκαθαριστών, υπήρξαν ενίοτε σοβαρές διακοπές στο αεροδρόμιο και στις δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ στα νοσοκομεία σταμάτησαν επίσης οι εργασίες.

Η προσφορά που παρουσίασαν οι εργοδότες στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίστηκε από το Verdi ως “κοροϊδία των εργαζομένων”.

“Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου στο Πότσνταμ. Τότε θα φανεί αν είναι δυνατή μια συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή αν ο γύρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα κλιμακωθεί περαιτέρω”, δήλωσε ο Birner.

Ημέρα μεγάλης απεργίας στο Μόναχο: Οι υπηρεσίες που καλούνται σε απεργία

 • Πόλη του Μονάχου – όλες οι διοικητικές υπηρεσίες
 • Δήμος Μονάχου – κοινωνικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες
 • Εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων Μονάχου (AWM)
 • Δημοτική Αποχέτευση της πόλης του Μονάχου
 • Οδοκαθαρισμός της πόλης του Μονάχου
 • Stadtwerke München (δημόσιες υπηρεσίες, κεντρικές υπηρεσίες, λουτρά, υποκαταστήματα Thalham, Leitzach και Moosburg)
 • München Klinik (MüK) με τις κλινικές και τις κεντρικές υπηρεσίες στο Schwabing, Bogenhausen, Harlaching, Neuperlach και Thalkirchner Strasse
 • kbo-Isar-Amper-Klinikum Munich Region με τις τοποθεσίες στο Haar, στο Fürstenfeldbruck και στο Schwabing
 • Stadtsparkasse
 • Περιφερειακά γραφεία των περιφερειών γύρω από το Μόναχο
 • Πόλεις και δήμοι των περιφερειών γύρω από το Μόναχο
 • Γραφείο ευρέσεως εργασίας
 • Κέντρο ευρέσεως εργασίας
 • Γερμανική συνταξιοδοτική ασφάλιση (DRV)
 • Kreisjugendring München Stadt και München Land
 • Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις
 • Pfennigparade: υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων και ίδρυμα Phönix
 • Σύλλογος για τη θεραπευτική εκπαίδευση (HPA)
 • Θεραπευτικές-παιδαγωγικές-ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες για παιδιά και νέους (HPKJ)

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης