Ενεργειακή κρίση: Ντυθείτε ζεστά για την εκκλησία στη Γερμανία

Κανένας εξωτερικός φωτισμός και μέγιστη θερμοκρασία δωματίου δώδεκα βαθμών: οι εκκλησίες στη Γερμανία πρέπει επίσης να εξοικονομούν ενέργεια. Σε ορισμένα μέρη, οι εκκλησιαστικές λειτουργίες συνδυάζονται.

Οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται στα ξύλινα στασίδια της εκκλησίας του Αγίου Ιωσήφ στο St Ingbert στο Saarland.

Άδειος από κόσμο, ο νεογοτθικός οίκος λατρείας από τα τέλη του 19ου αιώνα μοιάζει ακόμη πιο πομπώδης από ό,τι με πιστούς.

Από την αρχή της περιόδου θέρμανσης, δεν έχουν πραγματοποιηθεί λειτουργίες στην εκκλησία.

Η επισκοπή του Speyer είχε ήδη εκδώσει σύσταση για δράση τον Αύγουστο, ενθαρρύνοντας τις μεμονωμένες ενορίες να σκεφτούν ιδέες εξοικονόμησης ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, συνιστά να μην φωτίζονται πλέον οι εκκλησίες στο εξωτερικό τους και να θερμαίνεται μόνο μία εκκλησία ανά ενορία σε μέγιστη θερμοκρασία δώδεκα βαθμών Κελσίου.

Όλες οι άλλες εκκλησίες θα πρέπει να κρατούν θερμοκρασία σε σημείο που να μην προκαλούνται ζημιές από τον παγετό. Η κατευθυντήρια γραμμή είναι έξι βαθμοί Κελσίου.

Μια εκκλησία αντί για επτά

Μια παρόμοια σύσταση προέρχεται από την επισκοπή του Trier. Εκεί θα πρέπει να θερμαίνονται το πολύ δύο εκκλησίες. Σε ορισμένες ενορίες χρησιμοποιείται κυλιόμενο σύστημα, ώστε οι εκκλησίες να θερμαίνονται εναλλάξ.

Άλλες ενορίες έχουν μεταφέρει τις λειτουργίες στην αίθουσα της ενορίας ή στο σκευοφυλάκιο επειδή η θέρμανση εκεί κοστίζει λιγότερη ενέργεια.

Στην ενορία του Heiliger Ingobertus στο St. Ingbert, οι απαιτήσεις της επισκοπής του Speyer οδήγησαν το ενοριακό συμβούλιο και το διοικητικό συμβούλιο στη συνένωση από επτά εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας του Αγίου Ιωσήφ, σε μία – την Παλαιά Εκκλησία του Αγίου Engelbert.

Είναι η παλαιότερη και πιο αποδεκτή εκκλησία , λέει ο πατέρας Daniel Zamilski. Βρίσκεται επίσης σε κεντρική τοποθεσία και είναι εύκολα προσβάσιμο από όλες τις πλευρές.

Οι εξοικονομήσεις είχαν καθυστερήσει

Αυτό που γεννήθηκε από ανάγκη, ωστόσο, έχει καθυστερήσει πολύ σε πολλές ενορίες. Τα έσοδα από τους φόρους της εκκλησίας μειώνονται εδώ και χρόνια.

Ακόμη και χωρίς τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή έλλειψη, οι επισκοπές έχουν επιβάλει στον εαυτό τους σκληρά μέτρα λιτότητας.

Για παράδειγμα, η ενορία του Heiliger Ingobertus στο St. Ingbert υιοθέτησε φέτος μια οικοδομική ιδέα σύμφωνα με την οποία μόνο δύο εκκλησίες θα χρησιμοποιούνται τις Κυριακές στο εγγύς μέλλον. Πολλές ενορίες θα παραμείνουν επίσης κλειστές.

Λιγότερες και πληρέστερες εκκλησίες στη Γερμανία

Ακόμη και αν δεν είναι όλοι στα αρμόδια συμβούλια ευχαριστημένοι με τα σχέδια. Όλοι συμφωνούν για την αναγκαιότητα.

Και πώς θα γίνουν όλα αυτά δεκτά από τους πιστούς, οι οποίοι μπορεί πλέον να πρέπει να διανύουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις για να πάνε στην εκκλησία;

Οι εκκλησιαζόμενοι δείχνουν ιδιαίτερη κατανόηση για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, παρατηρεί ο πάστορας Zamilski. Τις καθημερινές, οι εκκλησιαζόμενοι προτιμούν να μένουν στο σπίτι. Αλλά αυτή είναι μόνο μια μικρή ομάδα ούτως ή άλλως.

Τις Κυριακές και τις αργίες, από την άλλη πλευρά, οι πιστοί περπατούν ευχαρίστως μερικά μέτρα παραπάνω για να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες.

Τέλος, ο Zamilski βλέπει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα στη συγχώνευση των εκκλησιών – και αυτό μπορεί να υπερκαλύψει όλα τα μειονεκτήματα.

Δηλαδή, οι εκκλησίες που παραμένουν ανοιχτές είναι τώρα και πάλι πιο γεμάτες. Στην εκκλησία, οι άνθρωποι στην πραγματικότητα πάντοτε κοινωνούν, πράγμα που δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά κοινωνία.

Αυτή η κοινότητα αναδύεται και πάλι όταν τις Κυριακές, αντί για μικρές ομάδες διάσπαρτες σε πολλές εκκλησίες, 200 άνθρωποι τραγουδούν και πάλι μαζί σε μια εκκλησία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.