8 στα 10 rapid τεστ στη Γερμανία ανιχνεύουν ανεπαρκώς την Όμικρον

8 στα 10 rapid τεστ στη Γερμανία ανιχνεύουν ανεπαρκώς την Όμικρον: Οι ερευνητές του LMU αναφέρουν ανησυχητικά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση και πρόκειται να δημοσιευθούν σύντομα στο διαδίκτυο: Μια ομάδα ερευνητών στο Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) με επικεφαλής τον καθηγητή Dr. Oliver T. Keppler επισήμανε ότι τα περισσότερα rapid τεστ είναι πολύ αναξιόπιστα όταν πρόκειται για την μετάλλαξη Οmicron.

Έρευνα LMU: Πόσο αξιόπιστα είναι τα Rapid τεστ στη Γερμανία;

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν πόσο καλά λειτουργούν τα τεστ στη νέα μετάλλαξη του ιού. Ο Keppler – ο οποίος κατέχει την έδρα λοιμωξιολογίας στο LMU και ηγείται του Ινστιτούτου Max von Pettenkofer μαζί με τον Sebastian Suerbaum – εξέφρασε την ανησυχία του για την αναξιοπιστία τους σε συνέντευξή του στο Bayerischer Rundfunk.

Πρόσφατα στοιχεία από το ινστιτούτο του είχαν δείξει ότι οκτώ στα δέκα πολύ συχνά χρησιμοποιούμενα γρήγορα τεστ ανίχνευαν μια μόλυνση με τη μετάλλαξη Omikron χειρότερα από μια μόλυνση με τη μετάλλαξη Δέλτα, εξήγησε ο 53χρονος.

Ο λοιμωξιολόγος Keppler χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της μελέτης “απογοητευτικά”

Μόνο δύο από τα τεστ της μελέτης ήταν χρήσιμα εντός ενός “εύλογου εύρους” για το υψηλότερο εύρος ιικού φορτίου. Στη δεύτερη υψηλότερη κατηγορία ιικού φορτίου, ακόμη και αυτά τα υποτιθέμενα καλά τεστ ανίχνευσαν μόνο το δέκα τοις εκατό των λοιμώξεων. Αυτό ήταν “απογοητευτικό”, διαπίστωσε ο Keppler.

Ειδικά στην πρώιμη φάση της λοίμωξης, τα τεστ αυτά συχνά αποτυγχάνουν και δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι δεν θα μολύνει τους άλλους.

Αναξιόπιστα rapid τεστ: Οι περισσότερες λοιμώξεις θα παραμένουν πλέον απαρατήρητες;

Σε αυτό το πλαίσιο, φυσικά, ένα ερώτημα έρχεται στο μυαλό μας πάνω απ’ όλα: Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τη νέα ομοσπονδιακή στρατηγική, τα δωρεάν τεστ PCR είναι διαθέσιμα μόνο σε περίπτωση προηγούμενου αρνητικού rapid τεστ, μήπως οι περισσότερες λοιμώξεις παραμένουν πλέον απαρατήρητες;

Το Ινστιτούτο Paul Ehrlich (PEI) είχε ήδη συγκρίνει 122 rapid τεστ αντιγόνων στα τέλη του περασμένου έτους. Μετρήθηκε η ευαισθησία, δηλαδή η ικανότητα ανίχνευσης του SARS-CoV-2. Το αποτέλεσμα: Η ποιότητα των τεστ ήταν πολύ διαφορετική.

Η αρχή αξιολόγησε τα περισσότερα από τα τεστ ως αξιόπιστα. Μόνο 26 τεστ δεν προσέφεραν την απαιτούμενη ευαισθησία του 75%, δηλαδή ήταν πραγματικά αποτελεσματικά σε λιγότερες από τρεις στις τέσσερις λοιμώξεις.

Σύμφωνα με το PEI, η πλειονότητα των rapid τεστ είναι επίσης κατάλληλη για την ανίχνευση της μετάλλαξης Οmicron. Ο πρόεδρος του PEI Klaus Cichutek επισήμανε στο ZDF ότι το Ινστιτούτο έχει αξιολογήσει εν τω μεταξύ περισσότερα από 250 προϊόντα τεστ για υψηλότερο επίπεδο ευαισθησίας και ότι τουλάχιστον το 80% πέτυχε επίσης αυτό το επίπεδο.

Τα rapid τεστ “πρακτικά ακατάλληλα σε χαμηλά ιικά φορτία”

Τα περισσότερα rapid τεστ είναι “πρακτικά ακατάλληλα σε χαμηλά ιικά φορτία”, δήλωσε ο Andreas Bobrowski, πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Γερμανών Εργαστηριακών Ιατρών, στην Deutsche Presse-Agentur.

Αν και οι αρμόδιες αρχές είχαν καθορίσει πρότυπα, μόλις πρόσφατα είχαν αρχίσει τους ελέγχους. Μέχρι σήμερα, η επίσημη εποπτεία παραμένει “σχεδόν αναποτελεσματική”.

Μόνο από τον Μάιο του 2022, χάρη στους νέους κανονισμούς της ΕΕ, τα ανεξάρτητα εργαστήρια θα πρέπει να ελέγχουν την ποιότητα των νέων τεστ πριν από την έγκρισή τους.

Πληροφορίες: abendzeitung-muenchen.de

8 στα 10 rapid τεστ στη Γερμανία ανιχνεύουν ανεπαρκώς την Όμικρον

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.