6 μήνες το πιστοποιητικό ανάρρωσης – αλλά όχι για όλους

Νικόλαος Σκριτλής

Updated on:

Η σύντμηση του καθεστώτος ανάρρωσης δεν είναι επιτρεπτή

Το καθεστώς ανάρρωσης ισχύει και πάλι για 6 μήνες – αλλά όχι για όλους στη Γερμανία: Είναι αυτή η σύσταση η επόμενη κίνηση… ματ του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI);

Μόλις στα μέσα Ιανουαρίου, το RKI προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση όταν αποφάσισε να μειώσει την ισχύ του πιστοποιητικού ανάρρωσης σε τρεις μήνες – με δραματικές συνέπειες για τις ελευθερίες εκατομμυρίων πολιτών της Γερμανίας.

Τώρα η ανατροπή! Το RKI αναθεώρησε κρυφά και αθόρυβα αυτή την απόφαση στην αρχική του σελίδα, διευκρινίζοντας: Το μειωμένο καθεστώς ανάρρωσης των τριών μηνών ισχύει “αποκλειστικά για τα άτομα που δεν εμβολιάστηκαν πριν και μετά τη μόλυνση”.

Η σύσταση αυτή προκαλεί τεράστια σύγχυση στα φαρμακεία της Γερμανίας, όπου εκδίδονται τα πιστοποιητικά.

Το πιστοποιητικό της ΕΕ δεν κάνει διάκριση μεταξύ ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων πολιτών που έχουν νοσήσει, όπως γράφει η “Pharmazeutische Zeitung”.

Η μειωμένη περίοδος ισχύος για τους ανεμβολίαστους αναρρώσαντες “δεν αποτυπώνεται στο πιστοποιητικό”, όπως επιβεβαίωσε ο Γερμανικός Σύνδεσμος Φαρμακοποιών (ABDA) στην BILD.

Τα φαρμακεία δεν μπορούν τεχνικά να συμμορφωθούν με την αλλαγμένη σύσταση του RKI! Συνέπεια: ΟΛΟΙ όσοι έχουν αναρρώσει θα λαμβάνουν και πάλι πιστοποιητικά που θα ισχύουν για έξι μήνες στα φαρμακεία – είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με τη σύσταση του RKI. Σύμφωνα με τον Christian Splett, εκπρόσωπο της ABDA, η αλλαγή θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα κατά τον έλεγχο του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ο Splett δήλωσε στη BILD: “Αυστηρά μιλώντας, ένα άτομο που έχει αναρρώσει μπορεί να απομακρυνθεί από ένα εστιατόριο ή μια παμπ παρά το προφανώς έγκυρο πιστοποιητικό ανάρρωσης. Δηλαδή, εάν η ασθένεια εκδηλώθηκε πριν από περισσότερες από 90 ημέρες και δεν υπάρχει επιπλέον πιστοποιητικό εμβολιασμού αποθηκευμένο στην εφαρμογή προειδοποίησης. Αυτό θα αντιστοιχούσε τότε στη σύσταση του RKI”.

Με απλά λόγια: για τεχνικούς λόγους, ένας ανεμβολίαστος αναρρώσαντας λαμβάνει τώρα ένα πιστοποιητικό 180 ημερών που ισχύει επισήμως μόνο για το μισό διάστημα. Επομένως, δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τα δικαιώματα που θα του παραχωρηθούν μετά την 91η ημέρα.

Η BILD ρώτησε επίσης το RKI σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος ανάρρωσης: Πώς προέκυψε η αλλαγή; Πώς ακριβώς θα ελεγχθεί η διαφορετική ισχύς του καθεστώτος ανάρρωσης για τα εμβολιασμένα και τα μη εμβολιασμένα άτομα, εάν η διάκριση δεν είναι τεχνικά δυνατή;

Η ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα της BILD εκκρεμεί.

Είναι γεγονός ότι η προσωρινή μείωση του καθεστώτος ανάρρωσης από το RKI σήμαινε ήδη πολλή δουλειά για τα φαρμακεία της Γερμανίας. Το λογισμικό του πιστοποιητικού έπρεπε να επαναπρογραμματιστεί.

Μετά τη διευκρίνιση του RKI, αυτή η τεχνική αλλαγή έχει πλέον “αποσυρθεί προς το παρόν”, όπως ενημέρωσε τα μέλη του ο Γερμανικός Φαρμακευτικός Σύλλογος (DAV) την Παρασκευή.

Προηγουμένως, η συντομευμένη ισχύς είχε “αποθηκευτεί” στο λογισμικό των φαρμακείων, ενώ τώρα έχει επανέλθει η παλιά περίοδος ισχύος των έξι μηνών – η οποία, σύμφωνα με το RKI, δεν θα έπρεπε να ισχύει για τους μη εμβολιασμένους.

Αυτή είναι η επόμενη απόφαση με την οποία το Ινστιτούτο Robert Koch προκαλεί σύγχυση – μεταξύ των φαρμακείων της Γερμανίας και εκατομμυρίων πολιτών που έχουν αναρρώσει και αναρωτιούνται αν επιτρέπεται να βγουν για φαγητό ή να πάνε στον κινηματογράφο…

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης