Σε ιστορικό χαμηλό η κατανάλωση πετρελαίου στην ΕΕ

Η τελική κατανάλωση πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου για ενεργειακούς σκοπούς στην ΕΕ μειώθηκε κατά 10% στα 310 Mtoe (τόνους ισοδύναμου πετρελαίου) σε μόλις ένα χρόνο το 2020, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ εδώ και 31 χρόνια.

Αυτό καταδεικνύει τις επιπτώσεις των περιορισμών για τον κορονοϊό, οι οποίοι ξεκίνησαν τους πρώτους μήνες του 2020 στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.

Από το υψηλό των 408 Mtoe το 2004, η κατανάλωση έφτασε σε χαμηλό σημείο το 2014 στα 333 Mtoe και είχε αρχίσει να αυξάνεται ξανά πριν από το σοκ των περιορισμών της πανδημίας.

Το 2020, οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία επηρέασαν την κατανάλωση στα κράτη μέλη σε διαφορετικό βαθμό.

Λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση για ενεργειακούς και μη σκοπούς, οι μεγαλύτερες μειώσεις στην κατανάλωση καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (-21% σε σύγκριση με το 2019), ακολουθούμενο από τη Μάλτα (-16%) και την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Σλοβενία ​​(-15%).

Μικρές αυξήσεις στην κατανάλωση καταγράφηκαν μόνο στη Φινλανδία και τη Σλοβακία (περίπου +0,4%).

Το 2020 καταγράφηκαν και άλλα στοιχεία- ρεκόρ σχετικά με το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου.

Αυτά περιλαμβάνουν την υψηλότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές (97%), το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής αργού πετρελαίου (18,7 εκατομμύρια τόνους) και τη μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή πετρελαιοειδών (-12% σε σύγκριση με το 2019).

Το σχετικό μερίδιο των χωρών στη συνολική τελική κατανάλωση της ΕΕ επηρεάζεται από το μέγεθος και τη δομή των οικονομιών τους, με τη Γερμανία να συνεχίζει να προηγείται (23%), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (16%), την Ιταλία και την Ισπανία (και οι δύο 10%).

Πηγή: Reporter

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.